toronyok_1

Nikolas Schöffer alkotását láthatjuk a képen, Kalocsán található ez a szobor. Ez egy kinetikus szobor, aminek az a jellemzője, hogy a szél által mozgatott kis lapocskák különböző helyzeteket generálnak a megvilágítással, ha jól tudom, a hang is szerepet játszik, és így egy érdekes, tulajdonképpen a véletlenre is bízott mozgással kiegészített konstrukció jön létre. Schöffer ennek nagy mestere volt, és ez egy szép objektum. Én örülök annak, hogy a környezetből is kapunk, tehát ott a szocreál, ez a falusi helyzet. Aki kalocsai, mondja, hogy Kalocsa város, de hát ettől még a kinézet eléggé falusi, és izgalmas az, hogy itt megjelenik egy ilyen modern szobor. Aki kevésbé képzett művészileg azt is gondolhatja, hogy ez egy mobil átjátszótorony, de az az ő baja. Köszönöm szépen, hogy ezt megmutattad. Jól látszik, hogy mit kéne itt néznünk. Ami problematikus nekem az, hogy fekete-fehérben tartod ezt az egészet, mert itt, ha jól tudom, akkor a színeknek is van szerepe, és ezt az anyagszerűséget jó lenne érzékelni. De így, hogy fekete-fehér, így is megvan a három csillag, de jó lenne, ha elmondanád, hogy miért nem a színest hagytad meg. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Tavasszal kell fotózni ezt. Ennyi a megfejtés.

Na a színekkel az van, hogy ez egy borús napon készült. Bevallom nem tudom kezelni ezt a fényviszonyt, mikor minden ebbe a közép-kelet eutópai szürkeségbe burkolódzik. Szlovákiában vannak még hasonló állapotok. Ősztől tavaszig tudja ezt fokozni az is, hogy a sár, megfesti még a járműveket, az utat, útmenti tárgyakat. Mindent bevon ez a generál szürkeség. Itt ezt a szürke filtert szerettem volna hanyagolni azzal. hogy a maradék színt is elveszem. Lehet, hogy rossz taktika. Ha van ötleted kíváncsi lennék ennek a kezelésére, vagy megmutatására.

Ez olyan mozgó szobor igaz? Az 51-es (?) főút mellett, a város közepe felé áll, szerintem is Kalocsán. Nagyon erős formavilága van, nekem pl. azért maradt meg mert annó ifjúkoromban stoppal mentem le Bajára, és elmentem mellette. Meg is csodáltam, hogy na ez meg miféle szerkezet lehet -- és beivódott nagyon a képi memóriámba.
Ezért számomra most ennyi elég is volt, hogy elindítson bennem egy emlékezős gondolatláncot, de gondolom másoknak ez inkább egy geometriai játék. Szembőlnézetben egy nagy kereszt formába állna össze ez a máshonnan nézve látszólagos kusza tömeg (gondolom a helyszín ismeretében ez nem véletlen), nagyon érdekes alkotás.

Picit kár a baloldalt pont a szoborra rálógó villanyoszlopért, megtöri kicsit a szobor ágainak-bogainak a ritmusát azzal ahogy összekapcsolódik képileg.

Ez nem Kecskemét? Hmm, lehet, valóban Kalocsa.

Rendben és köszönöm, hogy szóltál! A helyszín egyébként Kalocsa.

Nikolas Schöffer, Kecskemét. (a másik képed helyett is ezt töltötted fel, szóval akkor azt még töltsd fel, ami a másik.)

Új hozzászólás