Vasárnapi ebéd előtt

Lekvaros curry-s lecsos ebed elott fenykepez a Zsolt.

Hozzászólások

Ez nem mű... kókuszzsír vagy más növényi zsír, só és fűszerek. Ennyi. :) Ha valaki elég ügyes és eltalálja az arányokat otthon is elkészíthető. Neten van fent csomó recept. Gyakorlatilag növényi zsír és olyan fűszerek, mint amiket húst sütéshez használnak. Nagy húsevőkkel megkóstoltattam és mindegyik azt mondta, hogy alig venni észre... Én nem használok semmilyen művileg/vegyileg utánzott/nem utánzott akármit, mint írtam még tofut és szóját sem. Nem azért nem eszem húst, mert káros, hanem azért, mert nem szeretem (és sajnálom is az állatokat!). Nyugi, senkit nem akarok megtéríteni. Mindenki azt eszik, amit akar. :)

Ún. vegetáriánus kacsazsírt én is kóstoltam már. Háát nagyon nem győzött meg, de a semmminél biztosan jobb volt. Csak az a kérdés bennem, hogy ezek a művileg-vegyileg utánzott állati alapanyagok nem károsabbak-e mint az eredeti?

OK, várom, bár a vega pecsenyezsír azért érdekes kérdéseket vet fel. 

Vegetáriánus vagyok, de tofut, szóját ilyesmiket nem használok SOHA. Bármilyen ételben undorító. Na majd teszek bele vegetáriánus pecsenyezsírt, ami tényleg tök olyan, mint az igazi. Azért izgat a dolog, mert egyik kedvenc ételem a lecsó, a curryt imádom és a baracklekvárt is szeretem. :D Majd beszámolok róla.

Hát, ezt a kérdést fel szokták tenni a tilosos főzésen is. Működik, persze, de akkor kimarad a szalonna füstíze, a zsiradékot is pótolni kell, mert anélkül a fűszerek se oldódnak úgy, de akkor mi, olaj, vagy vaj, szóval az más hőtűrésű, a vajat nem javallanám, akkor már inkább oliva. Aztán hát a kolbász se fontos igazán, azt könnyebb kihagyni, csak azzal kell ilyenkor vigyázni, hogy az ízből kikerül két alapozó íz, hogy az ha nincs helyettesítve, mi van. Ja. Tofut meg ilyen műkaját ne tegyél bele, az undorítóvá teszi, szétpépül benne. 

Köszi! Én se levesesen szeretem. Na de most olyat kérdezek, amitől kitépitek a hajatokat: vajon ez hús nélkül is működik?!

Jó, azt tudni kell, hogy Laci eredetileg szakács lenne szakmailag, ha nem téríti el a fotózás, úgyhogy érthető, hogy mint szakács az ilyesfajta kreatív és fúziós konyhától, amit én viszek, idegenkedik, egész addig, amíg ki nem tálalom. Utána csak rág. 

Fúúúú és atom finom volt, bár én már kiabáltam a currynél hogy neeeee, de a lekvár és a csipetke után feladtam. Viszont nagyon nagyon jó volt :))

Szóval Zsolt nagy Jedi a lecsófőzésben :))

Persze, ezt főzzük a Tilos Maratonon évek óta: hagyma, paradicsom, paprika, szalonna, kolbász és csipetke kell hozzá, szalonnán megfuttatod a kolbászt, bele a hagymát, dinszteled, utána pirospaprika bele, majd az összeaprított paprika (nem szeretem ha karikára van vágva), a paradicsomról leforrázod a héját, összekockázod, beleteszed azt is, só, leveskocka, és vagy egy Patak's nevű cég extra hot curry pasztájából egy kiskanálnyi (Nagycsarnok melletti ázsiaboltban lehet kapni), vagy ha az nincs, akkor currypor, és egy csipetnyi török feketepaprika, vagy ha az sincs, akkor valami csípősből egy pici - aztán a lényeg, a baracklekvár. Nem kell túl sok bele, de a paradicsom savasságát vissza kell hozni vele, ha nincs barack, akkor jó a szilva is, ha az se nincs, én pl most juharszirupot tettem bele, a fantáziádra van bízva, a gyümölcsös ízek azért jobbak. Ezt összerottyantod, én nem szeretem, ha res, és amikor már van leve és majdnem kész, beleteszed a csipetkét. Ha kézi, akkor kevésbé fogja a levet felszívni, de simán jó bele a bóti csipetke is. Ha nincs csipetke, jó a tarhonya is, de akkor legalább a pásztortűznek nevezettet keresd. Ezzel is összefőzöd, és kész. Többféle lecsóiskola van, tudom, van aki előbb paradicsomol, meg van, aki levesesre szereti, nos, én nem. Hát, így valahogy. 

Persze, ezt főzzük a Tilos Maratonon évek óta: hagyma, paradicsom, paprika, szalonna, kolbász és csipetke kell hozzá, szalonnán megfuttatod a kolbászt, bele a hagymát, dinszteled, utána pirospaprika bele, majd az összeaprított paprika (nem szeretem ha karikára van vágva), a paradicsomról leforrázod a héját, összekockázod, beleteszed azt is, só, leveskocka, és vagy egy Patak's nevű cég extra hot curry pasztájából egy kiskanálnyi (Nagycsarnok melletti ázsiaboltban lehet kapni), vagy ha az nincs, akkor currypor, és egy csipetnyi török feketepaprika, vagy ha az sincs, akkor valami csípősből egy pici - aztán a lényeg, a baracklekvár. Nem kell túl sok bele, de a paradicsom savasságát vissza kell hozni vele, ha nincs barack, akkor jó a szilva is, ha az se nincs, én pl most juharszirupot tettem bele, a fantáziádra van bízva, a gyümölcsös ízek azért jobbak. Ezt összerottyantod, én nem szeretem, ha res, és amikor már van leve és majdnem kész, beleteszed a csipetkét. Ha kézi, akkor kevésbé fogja a levet felszívni, de simán jó bele a bóti csipetke is. Ha nincs csipetke, jó a tarhonya is, de akkor legalább a pásztortűznek nevezettet keresd. Ezzel is összefőzöd, és kész. Többféle lecsóiskola van, tudom, van aki előbb paradicsomol, meg van, aki levesesre szereti, nos, én nem. Hát, így valahogy. 

Publikus az a recept egyébként? :)

Tetszik, tök jó, hogy ismerjük a párját is, cicák heverésznek az új székben. 

Új hozzászólás