Vitéz János
Tegnap bepótoltam valamit gyerekkoromból; megnéztem a Vitéz Jánost, igazi vásári bábszínházban, és esküszöm a gyerekekkel együtt élveztem, kacagtam és kiabáltam, hogy ott van, előjött, stb... csak az elején fotóztam, aztán elragadott a mese és táncba vitt. :-)

Egy nagyon fontos eseményt mutat nekünk Nóra, a bábszínházat, azt a dolgot, ami a gyermekkorban az egyik legfontosabb, a szerepjátékot, a mesét. A kép ereje abban rejlik, hogy mindezt az alkotó úgy ábrázolja, hogy közben maga a varázslat is látszik, de le is bukik, hiszen a nap úgy süt át a vásznon, hogy a két bábos is árnyjátékosként feltűnik a képen. Az is fontos, hogy ironikusan láthatjuk a környezetet is, azt a falusi környezetet, amiben ezeknek a meséknek talán a mai napig ereje és értelme lehet, hiszen épp ez az a világ, amit a tévé által már nem lehet megismerni, amivel már csak ritkán, Kemény Henrik által vagy az ő nyomába lépő megszállottak által találkozhatnak a gyerekek. Talán annyit lehetett volna kipróbálni, hogy ansnittben egy-egy néző gyerekfej akár vágva, csak mint térábrázolás és mint kapcsolódási pont megjelenhetne a kép alsó részén. (szőke-hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Nekem épp az a két árnyék fontos ahhoz, ami a felnőtt gyerekkorélményét jelzi.

Engem a környezetnél jobban zavar, hogy lelőtted a varázslatot a két árnyékkal. Szűken több lenne nekem is.

Én ezt a mesét élőben az óbudai amfiteátrumban láttam gyerekkoromban. Nagyon tetszett szinte minden jelenetére emlékszem sok év után is és arra is emlékszem, hogy valamikor, nem tudom pontosan mikor aznap vagy sokkal később leadták a tv-ben a Hannibál tanár úr c. filmet. Ezt a filmet ott forgatták és én felismertem gyerekként a helyszínt így valamiért összekötődtek bennem furcsa érzéseket adva együtt.
No mind1 csak eszembe jutott...
Nekem hiányoznak a gyerekek. Ti is részesei voltatok a darabnak, izgultatok, szurkoltatok Vitéz Jánosnak.

Én is szűkebbre vágnám...

Próbáltam szűkebbre venni, de akkor meg elborzasztott a paraván nagy piros tömege... még itt se sok egyensúlyozza, de azért valamivel jobb.

Igen, emlékszem rá... én is csináltam hátulról is képet, de ez jobb hangulatnak, gyerekkor-érzésnek. :-)

Volt ennek itt egy tesója: http://szakkor.estiskola.hu/2008/06/14/a...
Azt hiszem én sokkal szűkebbre vettem volna. Nem kell a háttér, csak a színpad, a paraván, a két árnyék. A többi csak zaj.

Új hozzászólás