Hozzászólások

Örömmel vettem tudomásul és remélem este pedig azt, hogy vettem az adást. Köszi!

Mit követelnek? című Törökösenemhez ezt a fotódat választottam ajánlóképnek, köszönettel.

A szabadság új egyenruhája?

a 80-as éveknek van nosztalgiája. kinek az, hogy akkor nem kellett gondolkodnia, megmondták, mit tehet, fusizott, volt wartburg meg kis telek, balaton... elég volt neki. Másnak meg azért nosztalgikus, mert nem gyűlölte senki egymást úgy, mint ma kell gyűlölni.

Szilárd, én megértem azt, aki innen elmegy. Mindet. És mindent. Miért? Mert egy élete van mindenkinek, és ha úgy érzi, az itt szűk keretek közé szorul, akkor menjen, ne tétovázzon. A haza, vagy ahogy most mondják, a nemzet sose lesz neki hálás, ha itthon elbassza az életét. De más se.

Lesz-e itt jobb? Nem igen. Részben azért, mert ez itt sosem volt igazán jó, aki Adyt olvas, az tudja ezt. Aztán azon lehet mélázni, hogy miért rossz itt, hogy ennek az oka a himnusz-e, ami csak nyavajgásra jó, de erőt és tartást nem ad, ünnepelni nem lehet vele, vagy a natúrbús magyar alkat, vagy a beilleszkedni képtelen kivagyiság, nem tudom. De azt tudom, hogy ami máshol természetes, hogy elviseljük, elfogadjuk egymást, hogy az egy csoporthoz tartozók nem vágnak egymás alá, értsd: magyar magyarnak farkasa, szóval hogy ez itt valahogy el van baszva. És ezt mi basszuk el.

A fidesz? Ügyes. mert rájátszik a nemzeti karakterisztika összes rossz elemére. Azt erősíti. Előbb a belső gyűlöletet maximalizálta, majd a környező országokét, most európát kell gyűlölni, mindegy, hogy a pénzt onnan kapjuk, szinte ingyér, állandó harckészültség van. És tudod, hogy a folyamatos stressz, az úgymond agitált állapot milyen pszichés betegséget okoz? Szorongást, fóbiákat. És ez jó. Mert a szorongó ember kapaszkodik bármibe, ami kiutat kínál. És az egyszerű kiút a gyűlöletvezérelt harc. A fidesz ezért nem csak populista, de nála többet ezen a népcsoporton nem rontott még senki. A legrosszabb formánkat hozza ki. Az megvolt régen is, hogy a munkahelyen irigység volt, fúrás is akár, stikában. Ezt emelte rendszerszintre. Már nem csak lehet, de kell is spiclinek lenned. És ez így nekem gáz. Van, aki élvezi, nyilván.

Választásokon még vagy 10-15 évig nem fogják a fideszt megverni. Mert nincs ellenzék. Nincs párt. Csak pártocskák. Az meg kevés. És igen, ebben a felajzott állapotban tartott országban aki nem száll be ebbe a versenybe, hogy ki tud jobban gyűlölni, az nem nyerhet, mert az málészájú. Na, hát, valahogy így.

gyűlölöm-e ezeket a vezetőket? Szívem legmélyéből, igen. Mert mindazt, amiben hiszek, az emberi, a humánus életet ezek negligálják, ellene uszítanak. Miért nem megyek el? Mert rámbízott dolgom van. Vállaltam a Balla életművet, és amíg él, segítenem kell őt. És 50 leszek hamarosan. Úgy meg kibaszott nehéz ám elmenni, ha nem vagy milliomos. Dollárban persze.

Zsolt, a 80-as évek diszkrét relevanciája annyi csak, hogy a legtöbb gond ami most emlegetve van már akkor is megvolt csak nem ekkorára duzadva. Nem volt mellé még ezer másik, ezért elviselhető volt, de ott volt, és akkor sem volt jó.

Zsolt, szar ez így nem mondom, de egy gitt egylet nem fog rajta segíteni. A fidesz elzavarása se fog rajta segíteni. Persze ha otthon lennék tán még kockás ingben is aludnék, mert szeretek álmodozni, megtartja az ember tettrekészségét amíg lehetőség nem lesz a tenni valamit, de azzal azért tisztában vagyok, hogy magyarországon oktatási reformból előrelépést csak kemény diktatúrák tudtak elérni, az meg inkább ne legyen.
Választásokon a fideszt csak egy olyan párt tudja megverni amelyik jobban játssza ugyanazet a játékot. Szóval rosszabb még lehet. Jobb szerintem nem.
Ki kell-e menni? Kimenni nem kell, sokmindennel együtt lehet élni. Én a magam részéről oda megyek ahol munkát ajánlanak amikor pont nincs melóm. A politkának ehhez semmi köze nincs. 97-ben jöttem ki, politikailag szerintem az nem volt egy rossz időszak. Ha annakidején Novoszibirszkben találok egy fizetőképes állást akkor most ciril betűs billentyűzetet vernék. (ott is kerestem, oroszul akkor még jobban tudtam mint angolul)

szia, örülök, hogy Te is felvetted.

Szilárd, de ugye nem gondolod komolyan, hogy a jelen helyzetre bármi módon magyarázó lehet, hogy mi volt 1984-ben? De tényleg. Az meg, hogy mekkora a hatalom ereje, ismerjük. De azt is látom, tapasztalom, hogy már a kukástól a sarki közértesig mindenki sugárban hány ezektől. A csöndes emberek is. A facebook ebben az értelemben csak annyira mérvadó, amennyire egy kutatában az lehet a netes közösség. De nem nagyon értem, mit is akarsz mondani. Hogy így jó minen, ahogy van? Vagy hogy nyakat behúzni, kibekkelni? Nem értem.

1984: egy a megyében kiemelkedő középsuliba jártam. Az év elején mindjár ott volt a gond, hogy nem jutott az osztályok felének (nekünk sem) osztálynapló. Kréta kifogyott szeptember végén. Kb novemberben megint lett, de még a tanév vége elött megint elfogyott. A tanárok egy része személyes kréta tartalékot vásárolt, hogy tudjon írni a másik fele meg le se szarta a helyzetet, végülis nem ő fog belőle dolgozatot írni. Szóval ez a helyzet nem új. A pesti rokonaim évtizedek óta panaszkodnak arról, 70-es évek vége óta, hogy az ingyenes oktatási rendzerben az iskola költségeire rendszeresen szednek be pénzt a szülőktől és magam is láttam a 80-as évek elején ilyesmit, de már az ókori görögök is rabszolgákat használtak tanárnak.
Minden kormány kicsit lejjebbről indul mint az előző, kicsit többet ront, elöbb utóbb aki tanulni akar annak jobb lesz ha nem megy iskolába. A puliszka meg nem robban, ha nem türelmetlenkedik el a népbutítást akkor szerintem abszolút menni fog anélkül, hogy bárki is komolyan lázadna. A választásokat meg meg fogják nyerni. A facebookon vannak mindenféle ismerőseim mert a kisvárosban ahol felnőttem, mindenki mindenkit bejelöl pártállástól függetlenül. Nem velünk van az ország. Ha tömeg demonstráció találna lenni, az ellendemonstráció erősebb lesz. A jobboldalnak nagyobb a tömegbázisa is meg agilisebb is. A kormánypárti tömeg meg fog mozdulni amint a kormány kellően komolyan veszi a helyzetet, esetleg hozni fogják a lengyel barátaikat is. Demokráciában a többség dönt és szerintem is ők vannak többen meg a legutóbbi választások szerint is.

Sokan lehetünk vele úgy, hogy ezt nem csak a tanárokért veszem föl. Határon innen és túl - mindegy, kockás a nővér, kockás a tanár, kockás mindenki, aki nem kockásfülű nyúlként lapul és várja, hogy a helyzet magától megoldódik. Nem tarthat ez már sokáig, mert a helyzet tarthatatlan, s olyankor elemi erőkkel tör elő a tömeg és nem fognak győzni csodálkozni azok, akik ezt alábecsülték vagy hazugságokkal takargatták. Mi nem veszthetünk, mert nincs mit, hogy aztán mi itt a szomszédban teszünk- e ezek ellen, a választások sem kell, hogy választ adjanak, de fogytán a türelem és a tolerancia, most ez van. Megoldás is lesz, nem lehetünk már annyira közömbösek, felelőtlenek.

Elméletben igazad lehet, de a mindennapi gyakorlat ma mást mutat. 2016-ban az, hogy nincs kréta, az elve bajos, és akkor mág arról nem szóltunk, hogy egyáltalán, mi van az interaktív táblákkal, és ez is még hol van attól, hogy másutt ipad-en megy a tanítás? Aztán meg, tudod ez az egymás minősítgetése rendszer úgy, hogy a mérést utálják és szétbasszák, az úgy azért felvet kérdéseket, ki kinek a spiclije. A dübörgő gazdaság kommunikálása pedig akkor, amikor 3 millió ember él létminimum körül és sokszázezer gyerek éhes, tízezrek konkrétan éheznek, hát, az úgy meleg süti. 6-8 óra egy alsósnak? Noormális? Hadd ne soroljam. Orbán egy falusi türhő rendszerben szocializálódott és ezt akarja meghonosítani, mert ezt ismeri. És hát igen, kiművelt emberfőkre nincs szükség, csak betanított munkásokra. Minek az a tankötelezettség 18 évig, elég 16, sőt, sok is. Na ja.

Mindenki hogy elfelejtkezett a szadista tanárairól, az idegbetegekről akik munkaterápiának használták az iskolát, a fejfájósakról akik úgy gondolták, hogy egészségesebb egy jót üvöltözni a gyerekekkel mint bevenni egy fájdalomcsillapítót, a hatalmukkal visszaélő nárcisztikus feslőbbrendűségi komplexusos oktatókról, stb...
Ha az életben problémáim támadnak, mindíg visszagondolok a régi középiskolámra, a tanáraimra és a baj máris nem tűnik olyan nagynak.
Az oktatási rendszer szétbarmolását nem Viktor kezdte. Pozsgay kezdte képesítés nélküli tanárokkal, folyamatban lévő tanárképzős tanulás nélkül is lehetett innentől felvenni tanárokat képesítés nélküli pozícióba. Ami még szörnyűbb képesítés nélküli tanítónak is, pedig napközis tanárnak se lett volna szabad...
Aztán azóta se volt olyan rendszer ami ne tett volna ki magáért. Mire Viktor ideért már alig maradt neki szétbarmolni valója. Azért még csak nem vagyunk a lejtő legalján, remélhetőleg azért hagy valamit a következő kormánynak is. 20-25 évet késett a kockás ing. Lemaradtunk a hajóról. Ha csak a ahjóról maradtunk volna le, de a vonatról, de a buszról is és ha jóllátom az utolsó bicikli is eltünt. Pató Pálra kockás inget adnak halotti lepelként. Döglött lóval ez nemigen indul el.

Amúgy a kép tetszik.

Nos, igen amikor a csapból is...csak egy címeltolódás, más semmi.

Új hozzászólás