Adásunkban górcső elé kerül egy távoli, lapos sajtkorong és az azt övező legendák...

Hozzászólások

0
Értékelem!

Köszönjük Au, ezt a pontos és fontos kiegészítést! Jó kis téma, bizony :) Nem véletlen, az ihletet a mostanában induló, új kórus-projekt adta, amiben sokad-magammal részt veszek.
A Hold gyermeke című legendát, ami a műsorban elhangzott, a Csíkszerda karnagya, Tóth Árpád, Molnár Illéssel közösen egyfelvonásos operába "sajtolta". Elő fogjuk adni júniusban, szóval ha érdekel a téma mélyebben, és meghallgatnád a világon elsőként előadott produkciónkat, akkor Téged is várlak (Jóska már ígérte, hogy jönni fog). A helyszín és időpont még nem ismert, de szólok majd minden Látszóteresnek megint, ahogy szoktam.

0
Értékelem!

Meghallgattam, jó volt, hálás téma, sok mindent elmondtatok. Nekem ezek jutottak még eszembe, amolyan posztumusz boch, bocs:
-Italo Calvino Kozmikomédiájaban meséli az öreg Xvtstr (valami ilyesmi), aki minden tudományos tételt személyesen megtapasztalt, hogy igen, régebben közelebb volt a Hold, a legények azzal szórakoztak, hogy magas létrákra másztak és a tetejéről átugrottak a Holdra.
-Lorcának is van egy cigányrománca, ami ha lehet, még szomorúbb, a Holdas hold románca (Romance de la luna luna), itt lehet meghallgatni: https://youtu.be/Z4eLNavYOIg
és igy szól magyarul. A fordítással nem vagyok teljesen kibékülve, gondoltam is rá, hogy meg kéne próbálni, de Lorca nem az én súlycsoportom.
-És ha már magyar popzene, megkerülhetetlen: A honi csillagászat fejlődése, nem csak azért, mert régi rokon a Luna meg a puna, hanem a tudományos pontosság és a borongós nosztalgia precíz adagolása végett.

0
Értékelem!

-- Akkoriban még szembeforgalom is volt. Állítólag. -- Most is vannak különcök, pl. a Vénusz tengelyforgása is retrográd azaz fordított
-- A földnél nagyobb hold azért nincsen, ugye? Mármint a naprendszerben. -- Nincs, de kisebb bolygó van, mint a legnagyobb hold
-- Van egy kollégám, nem értette meg, hogy miért rossz név a "Hold sötét oldala", nyilván nem tudok magyarázni -- Vagy ő volt a munkahelyen a kollektíva sötét oldala.
-- A horgásznaptárakon is feltüntetik a holdfázisokat -- A horgászatban lehet értelme hogy az éjjel vadászó halak a patakokban pl. jobban látnak
-- Örökbefogadnál egy roncs távcsövet? Vagy tudnál neki egy örökbefogadót? Lehet, hogy össze is lehet rakni.
-- Holdvilágos éjszakán Miről álmodik a lány? Hogy jön egy királyfi tán Hófehér paripán. -- (és kihagyta a "Holdfehér" lehetőségét)
-- De nekem általában a szemnyomás növekszik teliholdkor
-- Erre szalagavatott a lányom, mondjuk erre keringőzni durva kihívás.
-- Erre lehet is, engem mindig a legmélyebben felkavar de jó, hogy felkavar -- Neked kid táncolt erre a zenére?
-- A hold azért nőnemű, mert hazudik: A Hold növekvő periódusában a Hold alakja ’D’ betűt formáz, latinul Crescit = növekszik. A csökkenő időszak ’C’ alakjával szemben latinul ’D’ betűvel kezdődik Decrescit = csökken. -- Magyarul pedig Dagad és Cökken, ezért a Hold egy magyar pasi? :D
-- De a Föld felőli oldala kevesebb találatot kap, mert van védőpajzsa. -- Igen, ezért is van ott gyakorlatilag minimális mennyiségű sík medence -- Ezek szerint a túloldal öregebb, mint az innenső.
-- A Föld meg fiatalabb mindkettőnél nesze neked becsapódáselmélet -- A Föld felszíne megújul folyamatosan -- Meg itt az atmoszféra elkapja a hulladék zömét.
-- Azert ez a dalszöveg elég igénytelen, na -- Rákerestünk, mert mi is ezen a véleményen voltunk, és ezt maga a Rózsi írta :)
-- A fő kérdés, hogy van-e egér a Holdon. -- Azt akkor még nem találták fel -- 69ben már volt egér a holdon ha az apollósoknak volt, vagy akkor még nem volt a PCnek egere?
-- Még PC sem volt. -- Akkor csak a kétszersültjükbe préselve vihettek magukkal -- Egér a Marson volt a rajzfilm szerint
-- Van olyan ürkilövő terv, hogy jó magas hegy oldalába tennének egy sínt, amin elektromágnesekkel egyre gyorsítanák a cuccot és a hegy tetején kirepülne az űrbe. Tök jó, mert az első gyorsítószakasz üzemanyagát nem kellene magávalvinnie. -- Ez meredek lenne :) -- Meredek hegy, hogy gyorsabban kijusson az ellenálló levegőből -- Ja. Az a terv, hogy a vége már egész meredek. Az egyenlítő közelében kell keresni sokezres hegyet és annak az oldalában meg lehet csinálni. -- A végén Nepál űrnagyhatalom lesz, a 8ezresek jók erre?
-- Á, inkább az Andok, vagy a Kilimanjaro működne. Az egyenlítő közele fontos a kerületi sebesség miatt. A sarkkörről sokkal nehezebb űrhajót kijuttatni, mint az egyenlítőről. -- Ezért nem vagyunk mi űrnagyhatalom :P -- Asszem a csimborasszó a legfajább. Az equadorban van.
-- Nekem ez a Sarkady mese eszméletlenül LázárErvines
-- No de át tudja-e ugrani a tehén a holdat? Az nem derült ki.
-- De jó kis esti mese volt, meg ez a Claire de la Lune is milyen szép hozzá
-- Köszi a mai rádiózást Véleményesek és Holdkutatók, itt az idő, a mesének is vége, aludjuk egy jót, itt a hétvége!
-- Kellemes műsor volt, éljen az ismeretterjesztés -- Köszönjük a figyelmeteket!
-- Az Hijo de la luna meg mindig katartikus állapotba tud hozni, nem valakim táncolt rá, de amikor megszólalt a Loona - féle változat, na onnantól szó szerint végigzokogtam a keringőt

Új hozzászólás