A XXI. században elképzelhetetlennek tartott esemény következett be egy éve itt Kelet-Európában: provokatív előzmény nélkül megtámadott egy állam egy másik szuverén államot. A megtámadott ország Magyarország közvetlen szomszédja, Ukrajna.
Ma, 2023. február 24-én reggel hat órakor éppen 366. napja tart az agresszor megfogalmazásában speciális katonai művelet. Orosz hivatásos, sorozott, zsoldos és elítéltekből verbuvált katonai egységek a mai napig harcolnak Ukrajna területén. Települések, köztük a főváros, Kijiv, utak, az áram- és vízellátást biztosító infrastruktúra mind ballisztikusrakéta-támadások célpontja.
Ezen a napon egy időkapszulát készítünk arról, milyen gondolatok jutnak erről eszünkbe, mit tapasztalunk vagy érzünk.
Közreműködik Alexovics Ingrid, Aureliano, Egri Imre, Gerlei Gábor, Hegyi Zsolt, Iványi Gabriella, Kiss-Fehér Éva, Novotny Orsi, Nagy Zoltán A., Török József.
A 2023. 02. 24-ei műsor ismétlése.

Hozzászólások

   "-Vajon velük mi van most. -Jó kérdés. Bízzunk a szerencséjükben."
   "-Ja, vitték Békést meg Csongrádot, legyen most akkor békekötés. -Erre gondoltam."
   "-Oszt még félidő se volt akkor. Ki tudja mennyi van még hátra. -Jóska feszt sóhajt. -Én is. Többnyire trágárságokat. De csak halkan, szóval elmegy, mint áldásosztó szent Ányesz a stoppolásokban."
   "Hátha jövő ilyenkor már nem kell új kapszulát készíteni."

   ”-Türk-szittya félázsiai népek vogymuk. -És hamu. -Ja. Az is. -Piros pötty is megvan mindenkinek?”
   ”-Itt is van, akiket felzaklat, hogy ukrán menekülteket szállásoltak el, miközben helyi hajléktalanoknak nem jut hely. -Ott ez is van, mert több támogatást kapnak az ukránok, mint a saját szegényeik. De az is van, hogy az ukránok, akik ott élnek, hát hogy is mondjam.... na. nehezen tolerálhatóak, amikor este lesz.”
   ”-Az utolsó csatlósállam pozíció a mi hagyományunk. Egy konzervatív kormány nyilván hagyománytiszteletből áll a rossz oldalra. -Szomorú igazság.“
   ”-Ez a lövöldözéses aláfestés elég hangulatos. -Ad rá nem kis atmoszférát, kontrasztot. -Plusz Sabat mater. Hogy jobban fájjon. Meg a tankok.“
   ”-Leginkább az a durva, hogy mennyire nem látni a végét, hogy hogyan lehet ezt feloldani. Ez újabb görcsöket épít be az emberekbe, nagyon mélyen. -És a menekülteknek is ez a legrosszabb. A bizonytalanság, tanácstalanság, tervezhetetlenség. -Pontosan. itt békében vannak de nem otthon... nem választották ezt a helyet, ide kényszerültek.”
   ”-Jöhet még rosszabb is Putyinnál. -Igen, Prigozsin, a Wagner zsoldos magánhadsereg tulajdonosa. -Mindenesetre az egy esély lenne az oroszoknak arcvesztés nélkül kilépni. Minden Putyin hibája volt, nyissunk tiszta lapot.“
   ”Erős ez a Gabri sztori... Respect!"
   ”-Hát igen, emlékszem, mikor beállított a HN-hez egy kétajtósszekrény ukrán maffiózó, hogy neki van húsfeldolgozó üzeme, és kell neki honlap. Állt mögötte másik kettő hasonló és kedvező árat kértek. De persze ilyenek vannak nálunk is.“
   "Én nagyon szeretnék egy nürnbergi pert látni. Csatlósokkal díszítve.”
   ”Lehet egy ilyen konfliktus végén azt mondani, hogy győzött valaki?"
   ”Jó volt, rosszról.”

Új hozzászólás