Kapcsolódva Bach Viki idei első Vászon és ernyőjéhez, gondolatokat osztok meg társadalom, hatalom, művészet és kultúra témában, bizonyos aktualitásoktól nem egészen függetlenül.
A kvízkérdés: Elölről szakasz, hátulról megér, összevissza gát. Mi az?

Hozzászólások

1
Értékelem!

   "-Komoly leszek."
   "-Bábuskák dúdolnak. -Nagyik? -Igazából csak én gondolom ezt."
   "-Ezek minket utánoznak Lengyelországban? -Itt melyik jelentős teátrumban tagadták meg a színészek a színpadra lépést? -Jó, nem azt az oldalt utánozzák. Kiállásból nem vagyunk nagyon jók."
   "Szerintem csak egyféle konzervatív művészet létezik, és az a népművészet, már amennyiben a folk az egyáltalán beletartozik a művészet körébe."
   "Avantgarde konzervatívok? Jóóóóóójjjj. Próbálom ezt befogni agyilag, de nagyon kell kapaszkodni."
   "-De mitől konzervatív a művészet? -Attól, hogy szembenáll a balliberálissal e szerint a logika szerint. -Nem lehet az, de nekik ezt is meg kell próbálniuk. A konzervatív avantgarde olyan, mint a kegyes pedofília."
   "A művészet mindig újat kell létrehozzon, nem? Számomra a másolás még nem művészet."
   "A népművészet se konzervatív, az a politika."
   "A szurkolói transzparens mint art object? Woá."
   "-Szakrális művészet van persze, de az megint más. Most azt is átértelmezik, ezért hívják avantgarde-nak? -De a szakrális művészetnek nem témája, hanem felismerési formája a szakralitás, nem? - A szakrális művészet attól szakrális, mert a témája az...szerintem. De persze használja az ismert szakrális jelképeket is."
   "Aha, konzervatív = vallásos?"
   "Nálunk a focimeccsen nem lehetnek politikai jellegű transzparensek, vagy pl. magyar zászlóért a Dunaszerdahely meg a szurkolók viselkedéséért 4500 eurós büntetést kapott. Vallási dolgok sem megengedettek."
   "-Jó, de a foci az nem művészet és nem kultúra, hanem szórakozás a népnek, az olcsóbbik formából, de ha a lengyelekre hallgatunk, akkor lehet művészet, látod. -Nem a foci a művészet, hanem a lelátói molinók. -Mindent lehet művészetté emelni. -Na ez az , ha eladjuk művészetként, nem lesz következménye. -Onnan csak egy lépés, megcsinálja, figyeld meg."
   "A lengyel művészek legalább próbálnak ellenállni és zajongani."
   "-Szokás a konyhaművészet szót használni, de ettől még egy jó lecsó nem lesz művészetté. Ha valaki valamit mesteri szinten űz, rá is szokás mondani, hogy szakmája művésze. De ezek szerintem marhaságok. -Egy villanyszerelő villanyszerelése nem lesz művészet, mert nincs objekt. Szerintem ez csak a közbeszéd miatt van, hogy minden szarra művészetet mondunk. -Art=művészet hibás fordítás! Art=a legmagasabb foka valaminek. -StateOfTheArt, ami azt jelenti, legjobb, legmodernebb."
   "Szoros értelemben kell persze szellemi tartalom, mondanivaló is egy alkotásban, hogy művészet legyen. Nem kell esztétikus legyen, de fejezze ki az alkotója szándékát, ami miatt megalkotta."
   "Jóska örvend, lényegre tapintó diskurzus alakul a chaten."
   "-Sírni fogunk. -Jajjj ez Pálgabo is mesélte. -Sőt, valaha tán még éppen én is, csak most is muszáj. -Egyszer jöttünk haza vonaton Szegedről kolléganővel, kérdeztem, mit olvas, mondta Boldog herceg, mondtam, hogy óvatosan. Aztán negyed óra múlva látom, hogy sír mellettem. -Te megpróbáltad."
   "-Milyen jól jön a zene. Valahogy véletlenül pont passzol. -Nahát, ez hogy lehet?!"
   "-Szegény madár. -Bizony. -Hát, mindenesetre a madár pórul járt ezzel a recycling jótevéssel. -Ja, örök időkig kénytelen énekelni valami unalmas helyen."
   "Gyerek emlékezett rá hogy apa elmesélte a Pál utca fiúkat, egész jó volt, de a végét sehogy sem sikerült rendesen elmondani."
   "-Ez szomorú mese. -Ez a Wilde ilyen meséket írt. -Akár Andersen is írhatta volna. Ólomszív, gyufaárus lány..."
   "Jó volt a mese is, de az eleje még jobb."

Új hozzászólás