Alien Nation
Idegen civilizáció

Idegen civilizáció... egy nagyon érdekes képet látunk, engem egy kicsit a Pirx kapitány kalandjaira emlékeztető megoldás, amikor tudjuk, hogy a televíziózás korai korszakában készített sci-fi volt, amiben a hajszárítótól kezdve a sótartóig a film alkotói mindent megpróbáltak háztájiból felhasználni, hogy ezeket a tárgyakat más kontextusba, más megvilágításba helyezve létrehozható az az illúzió, mintha az űrben vagy a jövőben járnánk már. Kicsit ezt érzem ennél a képnél is, mintha akár a Hold felszínén [telehold van ma, tudtad?] egy űrjármű próbálná felfedezni ezt a közeget, tehát egy nagyon jó játékot hoz létre az alkotó ezzel a képpel. Ami számomra egy picit kérdéses, hogy ha megfigyeljük ezt a helyzetet, és eljutunk oda, hogy kiválasztjuk a helyszínt, a szereplőt, akkor ahhoz, hogy az illúzió tökéletes legyen, minden olyan zavaró elemet ki kell tudnunk venni, ami esetleg most ennél a képnél megjelenik. Gondolok itt a jobb felső sarokban lévő törött formára, az íves formák stadionszerű megnyilvánulásánál a kép közepén áthúzódó egyenes valami faágdarabra – tehát ezeket a problémás helyzeteket ki kell tudnunk már a kép készítése előtt szedi ebből a környezetből. Ennyi manipulásása a környezetnek szükséges lehet, hogy az az üzenet jel/zaj viszonya javuljon. Egyébként a kép az nagyon tetszetős – bár nem igazán tudom eldönteni, hogy miért a mozgás leckére érkezett, persze lehet azt mondani, hogy ez a hangya ez mozog a képben, de én ezt a szorgalmiba áttenném, és úgy az egy disznó megvan rá. Én azért a Nórát arra sarkallnám, hogy próbálja meg ezt a világot magában feldolgozni, mert ahogy a munkáit nézem, őt izgatja ez a fajta helyzet, de akkor pontosan az előkészületek koncentrálásával kell úgymond a gyakorlással segíteni. (szőke-hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

:) nincs ágdarabka, te tudod, hogy nincs, mert a te cipőd nyoma. Én ezt nem tudom, nekem az a lenyomat az ott ágdarabka. Most már nem az, mert mondtad, hogy cipőnyomból adódik, de akkor most egy ágdarabka formájú cipőnyom, ami az íves stadionformát zavarja.

A jobb felső sarokra inkább nem mondok semmit. Engem nem zavar. Középen meg a cipőtalpam lenyomata van, úgy, ahogyan, amilyen. Nincs ágdarabka benne. A környezetből ennyi bőven kell ahhoz, hogy _életszerű_ legyen, hogy ne legyen steril. szvsz...

Ez tetszik! Lassacskán kész a riport. :)

És ma lefényképeztem amint hívta a harcoshangyát, elzavarni a betolakodót...
http://href.hu/x/73f2

Olvasta valaki Lőrincz L Lászlótól a Nagy kupola szágyene c. sci-fi novellát? :-)

A terápiának vége!-szólt a hangya.
Kisasszony! Új időpontot egyeztessen Nórával. Engem vár a többi páciens...

Csba: itt van, amikor megfordult: http://href.hu/x/734p

:-)

A pontatlan fókusz (vagy pontatlan helybeli, ahogy vesszük :)) engem nem zavar, az erős fény pedig csak erősíti az idegen jelenlétet valahol fenn, messze a kereten kívül. Szinte várom, ahogy a következő képen megfordul és elsiet, hogy a harmadikon már egy kis csapatnak mutassa meg, hogy mit talált.

A dolgot nehezíti, hogy félek a hangyáktól, annó eredetileg 'terápiás céllal' kezdtem el őket figyelgetni-fényképezgetni... én is a lesben állós módszerrel próbálkoztam, csak a gépem úgy tűnik erre nem alkalmas. Makróban eleve csak a képmező közepére lehet vele az élességet beállítani; ha meg kézzel állítom az élességet, az pár mp után visszaáll alaphelyzetbe, vagyis ha addig nem jön hangya, akkor kezdhetem előlről az egészet.

Én is próbálkoztam már. Cefet gyorsak.
Nekem úgy sikerült, hogy egyrészt én is kegyetlenül világítottam, hogy legalább a bemozdulás ne legyen sok, másrészt nem modellre mentem, hanem lesben álltam. Nem próbáltam követni a modellt, hanem belőttem a képet hangya nélkül, élességgel mindennel és vártam, hogy belemásszon valaki az előre kiszemelt helyre. Aztán már csak ott kell gubbasztani pár órát és ellőni 100 kockát, hogy legyen egy, amelyiken tényleg ott van, jó az élesség, jó a pozíció meg minden. Ha az embernek szerencséje van még sikerül is.

Nem sikerült belőni az élességet azóta sem, ez kifogott rajtam, ezért elégedtem meg ezzel a képpel, mint a legjobbal, amit ki tudtam hozni belőle. A túlvilágítás direkt van.

Szimpatikus téma, teljesen átjön a helyi Nazca vonalak kialakitásán dolgozó alien scifi-feeling. A megvlósítás szerintem nem 100%-os. Még a túlvilágítást hajlamos vagyok eszköznek tekinteni, ami az idegen világ idegenségét fokozza, de az élesség sajnos nem jó helyt van. Tudom, hogy a kis rohadékok folyton elmászkálnak és mennyire macerás ekkora makróban az élességet rendesen belőni, de akkor se.

Új hozzászólás