Apró titkok

Kezdem azt feltételezni, hogy Pablo Picassonak is különböző korszakait tudjuk a memoárokból megismerni, itt a Mikolics-féle kék korszak van, ahol ezekkel a kék hangulatokkal dolgozik a Mariann. Nem biztos, hogy ez baj, csak a Mariann-féle személyes íz, az most egy picit a kék miatt úgy elillant és valahogy a kéknek az öröme, a vágya ezzel a majdnem monokróm hatással valamiben csak talán ez a bordó fonott kis ékszerféleség adott egy más ritmust, hogy ennek az öröme, ennek a színnek a megtalálásának az öröme egy kicsit most a Mariannt mintha elcsúsztatta volna az önmagával való még mélyebb foglalkozástól. Természetesen tudom, hogy a gyöngyök ezek a kis formák, mind-mind a személyes létezés kellékei, de talán egy picit érdemes volna jobban fölrakni önmagunk számára a lécet. Az megnyugtató, de ezt csak megint ismerősként mondom, természetesen fotográfiai újságokban, szaklapokban, akár külföldi újságokban, külföldi alkotóktól látunk ilyet, és ezek bárhol megállnák a helyüket ezek a képek, de hát azért csináljuk mi ezt a kis Estiskolát, hogy a magunk számára folyamatosan meg tudjunk felelni. Úgyhogy én ezt egy kettődisznós képre értékelném. (szőke)
értékelés:

Hozzászólások

Bocsánatot kérek. Ostobaság volt azt írnom, hogy ez a kép gyenge, mert lehet, hogy nagyon erős és jó kép. Egyszerűen csak nekem nem ad semmit. Én láttam olyan általad készített képet ami nagyon ütős volt az én szememben és lehet, hogy marhaság összehasonlítani, de ha nem tudnám, akkor nem gondolnám egy percig sem, hogy azokat a fotókat és ezt ugyanaz az ember csinálta. Én ezt jó szándékkal írom:)))

Tünde, azthiszem nem egészen értelek.
???
Miért baj, ha hideg?
Nem lehet mindig minden happy, napsütés, jókedv és kacagás.
Vannak dolgok, amikhez ez a szín kell. Egy meleg sárgás-vörössel már nem lenne az igazi. Szerintem.

Hideg ez a kép, én fázom tőle. Amúgy a női titkoktól IS!!!!!

Mariann, ugye tudod, hogy ez a kép gyenge?!Mert egyébként a képeid zöme nagyon jó. Nekem ez a fotó nem tetszik!!!!! :)

Gábor: a titkotat nem illik firtatni, tehát ez a számodra hideg szín lehet, h pont azt jelképezi, h "ennyit mutatok meg, de ne várj többet" :)
Mariann: az sem baj, ha mi mást olvasunk ki a képedből, mert akkor neked is lesz benne plusz újdonság :)

a pszichológusnál sokaknak csak azért jó, mert mindent kibeszélnek magukból, és ettől jobban érzik magukat - nem biztos, h a megértést, illetve a megoldást várják tőle. nekem pl azért tetszett meg a "buso" név ( http://www.zsivanylarma.hu/buso.html ), mert a zenéimmel elűzöm a saját telemet, sokszor úgy, h hónapokkal később értem meg én is a szövegeimet :). amúgy nem fontos a mások számára érthetetlen dolgokat a 4 fal közé szorítani, legfeljebb bolondnak nézik az embert :)

Hát azért írunk ide egymásnak, hogy megtudhassuk, a kívülálló szemével nézve mi látszik. Merthogy a saját szem az csal.
Szerintem nem a makró a gond, az rendben van, nekem leginkább a színvilág meghatározó. Ez a kemény, hideg kék, azzal az acélos tányérral (bánomisén, hogy zsebtükör) azonnal meghatározza az alaphangulatot.
Szerintem.

rozsdamentes acéltányér = zsebtükör
szépítkezős cuccok = apró kb. 3-4 mm-es gyöngyök, de lehetnének akár pici anyacsavarok is vagy mit tudom én...
női titkok: miért pont női titok? vannak, úgy általában is titkok, nemtől függetlenül. az egyik gyöngy kisebb a másik nagyobb, az egyik női, a másik másmilyen titkot jelöl. ennyi az egész.
meleg tónus: az vidám, ez meg kevésbé.

mondom én, hogy valamit nagyon elszúrtam, mert teljesen másfele megy el az asszociáció... lehet, hogy a makróval van a gond...

Két apró megjegyzés:
Nekem elsőre, ezekről a hosszúkás meg kerek izékről a rozsdamentes acéltányéron elsőre a kpaszulák, pirulák ugrottak be, amit csak elősegít ez a hideg kék fény. Aztán meg, látva, hogy ezek ilyen szépítkezős cuccok, hát erős ütközést érzek. Szóval nekem ide valami melegebb tónus kívánkozna. A női titkok inkább vöröses barnásak mint acélkékek.
Másrészt az elrendezés nekem nem százszázslékos. Ez a job/bal/alul szinte ütközésig zár, fent viszont van tere, nem igazán szerencsés.
Szerintem.

Szabolcs, tökéletesen igaz, amit írsz, ilyen díványszerű olykor az estiskola is. Az is igaz, hogy minden alkotás alapja, hogy legyen ilyen úgymond ihletett pillanat, amikor elindul egy folyamat. De gondolom abban is egyetértünk, hogy az a cél, azon kívül, hogy ösztönösen indítjuk a folyamatokat, hogy maga a közlendő, amit el akarunk mondani, minél több emberhez eljusson - hiszen ha nem így lenne, akkor otthon a szoba 4 fala között zenélnénk, fotóznánk, és nem mutatnánk meg senkinek. "Hogy látva lássanak", ahogy a vers mondja, szóval az alkotási folyamatban az indítás mindig ösztönös, de a forma, a megfogalmazás már nem árt, ha olyan nyelven történik, amit ért, aki hallgat, aki néz. A pszichológusnál is bajban lennénk, ha mondjuk cseszlovákul kezdenénk el beszélni egy magyar pszichológusnak, szóval azért az a dívány nem véletlenül ott van, ahol és nem véletlenül ül mellette egy pszichológus. Különben lehetne egy nyugágy is a tengerparton.

én azért készítem a képeimet, hogy kiadjam/átadjam azt, ami bennem van. ha nem mennek át az érzések, gonolatok akkor nem jó. az a célom, hogy értsétek. és az Estiskolában többszőr is elhangzott, elemzésekben is olvasható, hogy legyünk benne a képekben, rólunk szóljon, a mi történeteinket szeretnék "hallani" látni. ha nem tudom átadni mindezt a képeimmel, akkor szerintem az nem jó. ha akár egy ember megérti, annak már örülök.
majd meglátjuk.

...viszont ha a pszichológus nem érti meg, hogy mit akarsz mondani, akkor más szavakkal kell mondanod, hogy értse meg.

én nem azt mondtam, h nem akarom, h megértsenek, hanem azt, h nem az az elsődleges célom, hanem az, h kiadjam magamból azt, és úgy, ami, és ahogy kikivánkozik. nekem ez a jó abban amiket csinálok, és nem tudok egy ötlet kapcsán azon morfondírtozni, h mnegtértik-e vagy sem. belőlem ösztönsen jönnek a dolgok, zene, szöveg, és én szeretem hagyni, ha ezek sodornak magukkal. ezért is írtam Mariannak, h nem rossz a képe, mert ha szerinte ebben minden benne van, amit szeretett volna mondani, akkor ez egy jó kép, függetlenül bármelyikünk véleményétől. hiszek abban, h a kreatív tevékenység olyan mint egy pszichológus heverőjébe belefeküdni, és arról, és úgy beszélni, ahogy kijön belőlem - ott is elég furcsa lenne, ha beleszólna, h milyen formában adjam elő mondandómat :)

Számomra éppen attól működik a kép, hogy nem tudom mik azok... Titok és csend.

Szabolcs, semmi baj, csak kicsit zavaros, amit írsz, mert ha az alkotás célja, hogy magad kifejezd, megmutasd, akkor azt lássuk be, akkor éred el, ha meg is érti valaki, amit mondasz. Süketnek magyarázhatod a cé dúrt. És fordítva. Az megint más kérdés, hogy kiszolgálsz-e valami ízlést, elvárást, a közönséget, vagyis hogy kedvében akarsz-e járni. Az alkalmazott művészet az erről szól, hogy kiszolgáld a közönséget.
Azzal amit írsz, annyi a kérdés csak, hogy miért gondolod azt, hogy soha ne akarja az alkotó, hogy megértsék. Hogy az miért jó. Vagy hogy miért rossz, ha megértik, mit akar mondani? Kifejezni magunkat annyit tesz, mint valami egyezményes nyelven elmondani, amit akarunk. Nem?

jó ez a kép, csak nekem másra jár az agyam :) és egy, vagy több hasonló vélemény sem jelentené azt, h ez egy rossz kép - ha te ebben látod azt amit szerettél volna kimondani, akkor ez egy jó kép :)
ha mások nem értik meg azt amit mondani akarsz, nem jelenti azt, h te rosszul fogalmazol, és (de ezt el ne mond a pedellusnak, mert kikapok:) soha ne azt akard elérni, h mások megértsenek, hanem azt, h te úgy mondj ki, vagy mutass meg valamit, ami szerinted a megfelelő forma, mert akkor vagy benne te száz százalékig. oszt vagy felfogják vagy nem, de az alkotás elsődleges célja a magunk kifejezése, megmutatása, nem pedig a közönség kiszolgálása

az ott nem hajgumi.
a nyaklánc gyöngyei egyformák, egységesek. kitesznek egy egészet. de itt nem egyforma dolgokról van szó, ezért vannak különböző formák, méretek a képen.
nekem ilyenek a titkaim, de mondom, ha már túl kell magyaráznom a képek, akkor megette a fene.
nekem érthető, jelent valamit. és itt nem konkrétan a tükörben/tükrön lévő apróságorkra mint tárgyakra gondolok, hanem azok elvont jelentésére, arra amit szimbolizálnak "apró titkok"-at vagy nagyobbakat. nem fűz hozzájuk élmény, csak egyszerűen ezekkel tudtam legjobban kifejezni, megmutatni.
tényleg sajnálom, hogy nem érthető, vagy félreérthető.
elcseszett kép, érthetettlen mondanivaló... ilyen is van.

igen, sajnos azt kell mondanom, h más tartalommal kellett volna megtölteni ezt a szelencét, mert a mondandót értettem már az elején is, de pont a gyöngyök, meg hajgumi nem jelentettek nekem titkolnivalót, inkább amolyan biztonsági készletnek hatnak :) ha pl, egy hajtincs, és egy elszakadt nyaklánc lett volna benne, az már olyan mögöttes mondanivalót sejtetett volna, ami felkelti az ember kiváncsiságát, vagy elindítja a fantáziáját, mint általában a titkok apró töredékei, amiből próbál összerakni egy egészet :)

Mindenkinek vannak titkai, apró gondolatok, történetek, amiket nem mond el. Nem mindenkinek mond el. Nem mondhat el. Jobb, ha nem mondja el. Magában tart. Őrizgeti. Magába zárja.
A képen egy apró kinyitható/összecsukható zsebtükör látható, amiben különféle méretű, formájú gyöngyöcskék és egyéb apróságok vannak, amik azokat a bizonyos gondolatokat, titkokat jelképezik, amikről a cím árulkodik.
(Ez így már elég rossz, hogy el kell magyaráznom, mondanom, hogy mi van a képen. Úgy látszik nem érthető. Sajnálom. Valószínű, én választottam rossz megfogalmazást.)

Mariann: úgy érted, h neked jelentenek valami, és nem általánosan értendő a titok?

Női titkok? Csak mert én nem tudom mik ezek. Hajbavalók, szépítkező apróságok? Szóval számomra titok. Titkot megillető csend van.

a kép maga szép, csak a címválasztással nem értek egyet - ezek miért titkok? félreértés ne essék, látom, h mik vannak a képen :)

Új hozzászólás