Tepertős pogács

Tepertős pogács

leveles tésztához:
•30 dkg liszt
•másfél dl tej
•15 g élesztő
•5 g só
•25 dkg vaj
•apróra darált tepertő érzés szerint

A vajat közepesen keményre hűtjük és két sütőpapír között 1/2 cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. Lehűtjük.
A tejet langyosra melegítjük. Hozzáadjuk egy teáskanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt (belemorzsoljuk és 10 percre félretesszük).

A lisztet összekeverjük a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt és simára dagasztjuk. A tésztából golyót gyúrunk, kissé kilapítjuk és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a vajjal azonos hőmérsékletű legyen. A tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk a tésztát. A kinyújtott tészta felét megszórjuk tepertővel, félbehajtjuk, és kicsit beledolgozzuk a tepertőt, ezután összehajtjuk, mint egy francia borítékba szánt levelet és a hűtőbe tesszük. 1/2 óránként kinyújtjuk, és újra összehajtjuk a tésztát - összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokot elforgatva kezdjük a nyújtást. A sok nyújtás és hajtogatás eredménye egy szép, több rétegű tészta lesz. A három hajtogatás után másfél, 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát majd kerek vagy szögletes pogácsákat szaggatunk belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egy órát kelesztjük szobahőmérsékleten, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

a pucér szakács
Miért a hónap képe:

Egy lány, egy könyv, néhány fotó egy üres falon. Egy cím, amivel nem nagyon tudtam mit kezdeni, így inkább eleve figyelmen kívül hagytam. Alig néhány képi eszköz, mégis az egész valami titokzatosságot sugall, már első pillantásra úgy éreztem, hogy itt valami titok lappang, megannyi asszociáció és gondolat indult el bennem, próbáltam rájönni ki vagy mi lehet ez a lány. Mariann megfejthetetlen, hihetetlenül szuggesztív tekintete az, ami működteti a képet, emellett minden más elem csak háttérbe szoruló kiegészítésnek tűnik, tulajdonképpen nem is számít, milyen könyv van a kezében, vagy mi van a falon. Az alsó, homályos, felhőszerű sáv tovább növeli a rejtélyt, egy másik világba, egy furcsa odaátba helyezve a főszereplőt - talán emiatt jutottak olyan gondolatok eszembe, hogy nem is földi lényt látok, hanem egy titokzatos, ámde tanácstalan idegent, aki választ vár egy ki sem mondott kérdésre. A cím alapján persze gyanítom, hogy Mariann eredeti szándéka és üzenete nem ennyire földtől elrugaszkodott - az előbbi számomra nehezen értelmezhető, utóbbi pedig túlságosan is direktnek tűnik. Köszönöm ezt a fotót, egyrészt tényleg megfogott, másrészt ismét elmélkedésre késztetett a kép-alkotó-befogadó viszonyrendszer bonyolultságáról. (Koscsó Gábor)