Tepertős pogács

Tepertős pogács

leveles tésztához:
•30 dkg liszt
•másfél dl tej
•15 g élesztő
•5 g só
•25 dkg vaj
•apróra darált tepertő érzés szerint

A vajat közepesen keményre hűtjük és két sütőpapír között 1/2 cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. Lehűtjük.
A tejet langyosra melegítjük. Hozzáadjuk egy teáskanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt (belemorzsoljuk és 10 percre félretesszük).

A lisztet összekeverjük a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt és simára dagasztjuk. A tésztából golyót gyúrunk, kissé kilapítjuk és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a vajjal azonos hőmérsékletű legyen. A tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk a tésztát. A kinyújtott tészta felét megszórjuk tepertővel, félbehajtjuk, és kicsit beledolgozzuk a tepertőt, ezután összehajtjuk, mint egy francia borítékba szánt levelet és a hűtőbe tesszük. 1/2 óránként kinyújtjuk, és újra összehajtjuk a tésztát - összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokot elforgatva kezdjük a nyújtást. A sok nyújtás és hajtogatás eredménye egy szép, több rétegű tészta lesz. A három hajtogatás után másfél, 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát majd kerek vagy szögletes pogácsákat szaggatunk belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egy órát kelesztjük szobahőmérsékleten, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Kellett nekem konyha képeket kérni, most nyelem a nyálam, imádom a tepertős pogácsát. Hangulatos a kép, de amennyi most a kép aljából hiányzik ahhoz, hogy az előtérben lévő forma is befejeződjön, annyit vágnék a tetejéből, azaz billentettem volna a kamerán egy kicsit még, mert az előtér a fontos, a háttérben levő már elkészült, és nejlonba csomagolt pogácsák szerepe csak az illusztrálás lenne. (hegyi)

Hozzászólások

44
Értékelem!

Nem kedvelem a tepertős pogit, és a zacskó is épp elvenné a kedvem, de ami az előtérben történik, az kárpótol mindenért! :) Köszi a receptet is, lehet még ki is próbálom, ha én nem is eszem belőle! ;)

43
Értékelem!

http://www.boritekonline.hu/upload_files... itt egy kis segítség, annyi, egymásra kell hajtani a három részt, nem ilyen harmonikásan ahogy az illusztrációban van.
lehet a zacskó nem volt előnyös, de azért van abba, mert három hatalmas adagot készítettem egy hajléktalanokat segítő önkéntes csoport egyik eseményére.

41
Értékelem!

Szeretem, és kedvet is kaptam hozzá :)) De hogy kell a francia borítékba levelet hajtogatni? :)) A fotóról: gondolom amit látunk, azt te sütötted. Nagyon guszta ami itt elöl élesben látszik, de a nylonos hátsó sztori nem kellene szerintem, attól olyan, mintha vetted volna.

48
Értékelem!

Én is szeretem, legjobb akkor, ha a sütés után fölkerül rá a végén egy A -:)

39
Értékelem!

Annyira nem, amíg pihen a tészta a hűtőben teszel-veszel :) után már csak ki szaggatod és sütés, aztán boldogság és elégedettség érzése tölt el.

46
Értékelem!

Munkás pogács, de megéri a fáradozást! Íncsiklandó az illusztráició is, ki kellene próbálni! :)

Új hozzászólás