Aszfaltdzsungel

Aszfaltdzsungel

Az a jó, hogy nagyjából egy időben érkezik két munka egy alkotótól, amiben van egyféle párhuzam, mégpedig az, hogy ami az egyik képen (ennél az aszfaltdzsungelesnél) a témából adódó csökkentett dinamika és színtartomány, az a másik képnél egy csinált ügy. Jól látható, hogy itt is viszonylag kevés színnel dolgozik az alkotó. Ha jól látom, talán a galambon van valamennyi szín, és a közúti jelzéseken a sárga, a többi pedig ebben a szürkés-kékes tónusban van. Ez hangulatilag nagyon jó alapot nyújt. Nem szoktunk ugye mással összehasonlítani, de talán az nem baj, ha a saját munkánkkal hasonlítunk össze valamit. Ennél a munkánál ez működik, a másik munkánál nem. Ha párhuzamot kellene vonnom, akkor ez a munka igazolja talán azt, hogy miért nem érvényes a szelektív színezés. A házi feladatra érdekes meglátás, hogy az épített környezetre küldöd ezt a képet, mert az a lecke nem egészen erről szól, hanem közösségi terekről, épületekről, építészetről. Hangulatilag abszolút jó az irány, ugyanakkor nem látom azt, hogy ez egy jellegzetesen felismerhető építészeti helyzet lenne. Az általánossággal sincsen baj, de a formáknak akkor is működnie kell. Határozott gyalogátkelőnek, határozott aknafedőnek, tehát határozott tárgyaknak kell jelen lenni, itt most ez azért nincs meg. Míg a hangulati dolgok számomra teljesen működőképesek, addig a tárgyi megvalósulás nem az. Én ezt most visszaadnám továbbgondolásra. (hegyi)

Hozzászólások

Köszönöm az elemzést, rendben, akkor határozottabb formákkal/tárgyakkal megyek tovább a leckében, talán itt túlságosan elvitt a gondolati sík és emiatt a kép teljesen súlytalan lett.

A galamb a városban téma engem is foglalkoztat, ennek a képnek a hangulatát (te jó ég, tényleg a saját képem magyarázom???) a fehéres galamb (ami bennem alapból elindít egy nagyon erős asszociatív folyamatot) sötét aszfaltra helyezésének kontrasztjával akartam megfogni. Ráadásul az galamb sem teljesen tiszta már, mert a város padlójának mocska bepiszkolta helyenként. Elveszettség? Talán. A képkivágat változtatásán én is gondolkodtam, de mindenképpen szerettem volna megtartani az aszfalt sokszínű, sokféle felületű mintázatát, ami így tényleg jelenthet egyfajta dzsungelt - lehet az alját le kéne szabni.

Mivel úgy is tudod már, hogy bunkó vagyok, ezért bátran elmondhatom, hogy ez a kép nekem érdektelen, mert nem indul el bennem semmi még a kapaszkodóként szolgáló címmel és lecke megnevezéssel sem. Lehet hogy hülye ötlet, de talán meg lehetne vágni egész szélesre, mert a kép előtere és a teteje inkább elvonja a figyelmemet a mondandóról. Meg a galambok annyi mindent csinálnak az épített környezettel és környezetben, amitől szeretjük, vagy nem szeretjük őket, és szerintem ilyen szempontból ez a kép nem foglal állást. És azt fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy ez csak a privát dilettáns véleményem. De a galamb a városban téma szerintem nagyszerű, ha eljutsz idáig az olvasásban.

Új hozzászólás