Bárkivel előfordulhat

Bárkivel előfordulhat

Nem tudom, hogy az, amit látok, az annak köszönhető-e, hogy a technika korlátoz, vagy ez valóban a te döntésed miatt alakult-e így? Miközben én nem vagyok egy élességpárti fickó, tehát, én nem esem hanyatt attól, hogy valami mennyire éles, vagy nem, vagy milyen kemény egy objektív, vagy egy szettnek a rajzolata. De most ennél a képnél ez nekem hiányzik azért. Akár a hátsó szélét nézem ennek a pohárnak, akár az elsőt, nekem itt most pontosan ez az élesség az, ami hiányzik. Hogy érezzem azt, hogy ha ehhez hozzáérek, akkor a vérem is kiserken. Még az is lehet, hogy valamelyikre rakod a döntést, bár, ha ennyire távolságtartó a megközelítés, hogy szinte ilyen anatómiai pontossággal akarjuk ábrázolni ezt a modellt, akkor én azt mondom, hogy ennél a képnél nem lehet a mélységélesség sem túl kicsi. Tehát itt nekem most technikailag csúszik el a dolog. Ugyanez igaz a háttérre is, hogy olyan a háttér, mintha egyébként ez a valóságban nem ilyen lett volna, hanem, mintha az objektív molyolt volna el valamit. Valahogy az egész olyan furcsa nekem most technikailag. Miközben a kép üzenete, és az egész abszolút rendben van. Egy dolgot azért hadd tegyek hozzá: az egésznek a drámáját növelné, ha a képe felső részéhez hozzákerülne még legalább egy - másfél ujjnyi, akár egészen a sötét felé kifutva, hogy legyen még ott valami. Megint azt mondom, hogy ennyire ne rajzoljunk körbe valamit, hagyjunk ennek teret, nagyobb lesz a dráma. Ez így nekem most 2 csillag, részben a technika, részben pedig a tömegelhelyezés miatt, nagyon jó irányban tapogatsz Noémi, nagyon jó irányban keresed a megoldásokat. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Feri, mindent lehet, a fórum a tiétek, használjátok - komolyan mondom, hogy mi csak a keretet adhatjuk, a formát, a tartalmat ti töltitek bele. Nyiss egy témát a fórumban, legyél kitartó, mert idő, míg bejáratódik, és mehet a kérdés-felelek.

Szia Zsolt!
A hozzászólásokból jött az ötlet, hogy esetleg nem tartanád/tartanátok-e jó ötletnek egy technikai rovatot/blogot/fórumot ahol nekünk kezdőknek lenne pár írás technikai trükkökről, fogásokról? Én is ütköztem már olyan problémába, ami miatt nem tudtam megcsinálni az általam elképzelt képet, pedig csak egy apró beállítás lett volna. Pl.: hogyan csináljak erős napfényben hosszú záridős képet? Biztos sokan vannak itt hasonló kérdésekkel.
Üdv!

Zsolt, azt hiszem, te vagy az én emberem! :)))
Köszi!

Nos, beállítod az érzékenységet - ISO - mondjuk max 1600-ra, ez függ attól, hogy milyen fényviszonyok vannak, 200-1600 között jónak kell lennie, 200 a napsütés, 1600 a kevés fény.

Aztán ehhez ha "A"-ra állítod az automatikát, akkor te választasz blendét, és ő kalkulál hozzá neked zársebességet. Ez az objektív mondjuk tud 2.8-as blendét, akkor az az ami a legkisebb mélységélesség és mondjuk tud 22-t, az meg a legnagyobb. Ennél a képnél szerintem 8-as blendének elégnek kéne lennie. A lényeg: ezt a három dolgot úgy állítsd be, hogy 30-adnál hosszabb záridő már rizikós, hogy berázza az ember. Az alatt már állvány kellhet.

Lehet állítani. Nikon D3100-as, 18-55-ös kit objektívvel. Igyekszem megtanulni használni, kihasználni, de nem haladok túl gyorsan, pedig foglalkozom vele.

A technika sok gyakorlással engedi magát, másnak sem áll másképp össze, mint hogy gyakorolja. Ez van, abban nincs igazi segítség, mint a saját tapasztalás.

Nem ismerem a géped, ha lehet rajta a zársebesség mellett blendét is állítani, akkor ezzel a mélységélesség is állítható lesz.

Köszönöm az elemzést! Nekem is az élességgel volt gondom, itt, az előző hozzászólásban írtam épp - anno. De mit csináljak másképp?
A háttér ilyen volt, az nem az objektív hibája, fekete kartonpapír kigöngyölítve.
Megmondom őszintén, hogy a technikai rész nekem nagyon nehéz. Attól tartok, hogy nincs érzékem hozzá...

Egy pici mélyítésen kívül más módosítás nem történt. Sajnos fogalmam sincs, hogy a maszkolást eszik vagy isszák? :)
Ez egy fotókarton, amit lazán összetekerve tároltam, és a kihengerített állapotába helyeztem bele a törött poharat. Amúgy nekem is tetszik.

Az viszont nem, hogy ennél élesebb felvételt nem tudtam készíteni. Olyan tűélesre gondolok. Mert ilyet a régi kis Fujimmal is tudtam. Már az a gondolat is megkísértett, hogy a Nikon helyett mégiscsak a komódot kellett volna kérnem karácsonyra a férjemtől..., ráadásul az fele ennyibe se került volna! :)
Most annak örülnék a legjobban, ha valaki azt mondaná, persze, hogy lehetne tűéleset, csak béna vagy. Azért hozzáteheti, hogy: még! :)

Ennek a képnek is erős a hatása nekem, a nem tudom hogyan maszkolt és módosított háttérrel együtt, a tükröződéssel és a törésvonallal hárman nekem hoznak egyfajta feszültséget, ami elindítja az asszociációkat. A benne lévő darabok nekem nem is hiányoznak, a főszereplők a törésvonalon és a fényeken vannak.

Új hozzászólás