Csendélet

Kedves Márti, a tükröződéses képnek, ami az Estiskolán nagy divat, nem elsősorban a felhők, vagy a butellás üveg, vagy az a valamilyen hétvégi háznak az ablak előtti polca, nem ezek a szerkezetek a titkai, bár a képen nagyon érdekesek az egyeneseknek a ritmusai, osztásai, polc széle, tükröződő ház, ablakszél, vagy akár, hogy függőlegeseket nem találunk, a titok mégis abban a vörös színben rejlik, amelyik a tükröződő butella felületén érzékelhető. Attól izgalmas az egész kompozíció, hogy alapvetően bár sejthetőek színek a képen, tompított kékek, okkeres felületek, szürkék, valamennyi sötétbarna, de összességében mégis inkább monokróm, vagy egynemű tónusrendszeren belül működő visszafojtott rendszert látunk. Kivéve a vöröset. A festészetből tudjuk, hogy elsősorban a plakátfestészetben a századfordulótól ismert technika a szürke és vörös használata, ami mindig diszharmóniát hoz létre. Itt erről a titokról van szó, és ez nagyon jól van arányba hozva, mert a vörös pici, ráadásul az egyetlen görbék által határolt felület is egyben. (szőke)
értékelés:

Hozzászólások

27
Értékelem!

Márti, ezt jól összevarázsoltad !

33
Értékelem!

Érdekeseket mondtok!
Tamás, köszönöm a véleményed!
Auraliano, igazad van, nem is csendélet ez, csak nem tudtam én sem pontosan megmondani, -magamnak sem- hogy miért ragadott meg ez a látvány. De a véleményedet olvasva eszembe jutott az a verssor, hogy "Félig mély csönd és félig lárma, ". Valami ilyen, ilyesmi kettősségért szeretem én.
Dénes, köszönöm az asszociációkat! Nagyon tetszik, amiket mondtál és a színek jelentésének is örülök!

38
Értékelem!

nekem ez a nő, pontosabban az istennő.... a kék és a bíborvörös az ikonokon mária színei illetve a kék a szentképfestészetben a végtelen....a kehely szintén a nő, eza kehyely nekem erősen az anyaméh amit a felhők mint formák előtti állpot szintén erősítenek......viszont az éles szögleteket én kivenném, illetve ha fontos az ablak és ajtó jelleg akkor is a tükröző üveget lefelé háromszögeltem volna....az szerintem erősítené illetve jobben vállalná a befogadó női tematikát és a fenti ablakot is kinyitná és akkor az üveg maszkulin részét sem kéne levágni mert átlényegülhetne egyfajta szülőcsatornává az ablakkal együtt......de nekem nagyon tetszik...

29
Értékelem!

1. Felhők fehérje ég kékjében, a madarak úszni vágynak, az emberek repülni
2. Hideg üveglap, fénytöréssel, ég tükre, felhők visszfénye, kint maradtunk
3. Üveg átlátszó vöröse, ég kékjében, szoba szürkéjében, üres
4. Üveg vörösében szoba sarkában hátsó ablakban ég kékjében felhők fehérje, torz
5. Mindenütt nyugtalanító vonalak, kereszteződések, félbemetszett gömbölyűségek

Nincs csend, nincs élet, a kép szép, de nem megoldás

33
Értékelem!

remek részletek rejlenek ebben a képben jó sokáig el lehet benne időzni.
Szerintem nagyon jó. Felhők megrendelésre :) Mázlista... :))))))

Új hozzászólás