Egész alakos önportré

Egész alakos önportré

Időtörés

Láztalan éjbe csal át az igétlen idők hajadonja,
tépi sziromlevelét még gondolatokban a múlt,
pénz üti némák markát, s vágyaim? íme! kioltva
fekszenek ágyam alatt már. Mit tegyek? Így alakult...

Hajnali színtelen órák reszketeg ülnek a porra,
s foszlik a végtelen ínyén holtan az éjkoszorú,
krákog a reggel a vécén - szükség léptet a sorba -
s hadhoz csatlakozottként ünnepel engem a bú.

Fotós munka közben, kb. ezt láthatjuk itt, amiben az az érdekes, hogy itt a munka az utómunkát jelenti. Több irány benne van ebben képileg: benne van az, ahogy válogatjuk a képeket, és nézzük, hogy mi mivel stimmel, milyen, ha fehér-fekete lenne, tehát utólag a vegykonyhánkban keressük a végső megoldásokat. Azt nem teljesen értem, hogy a kép jobb oldalán lévő önportrénál, amikor a patakparton ülsz, hogy miért vágtál ilyen durván bele a fejedbe. Engem a kép jobban érdekelt volna, mint a Corel Paint szoftverének a layer ablaka. Nem tudom, hogy mennyire engedi a szoftver, hogy az ember ezt módosítsa, de gondolom igen, egy biztos: az izgalmasabb lett volna, ha ott van még egy arc. Hogy az első képnél belevágtál az arcba, az oké, az elfogadható, mert a második kép magyarázza a helyzetet, de ez a harmadik már nekem kibillen ebből. Ugyanígy vagyok azzal is, hogy színes vagy fekete-fehér. Húzza az egészet jobb oldalra a színes, még jobban ráviszi a figyelmet arra, hogy ott van egy kis darab az emberből. Maga az ötlet jó, és mint leckemegoldás el tudom fogadni, most megadom rá a három csillagot, de úgy adom meg, hogy tessék átgondolni azokat, amikről beszéltem, hogy esetleg érdemes lenne ezen a későbbiekben változtatni. Nem mondom, hogy ezt most újból küldd be más megoldással, mert az ötlet megvan, de arra figyeljünk, hogy így ne vágjunk félbe egy embert. Ami a verset illeti, nem érzem, hogy köze volna a képhez és viszont, a társalgóba helye van a verseknek, novelláknak, a képeknél ha nem illusztráció a feladat, én úgy érzem, hogy mint rossz filmnél a zene, reménykedik a készítő, hogy összerántja a dolgokat, azaz a kép hibáit és hiányait majd megoldja a líra. Ezzel leminősítődik számomra a szöveg. (hegyi)
értékelés:    

Hozzászólások

Köszi Zsolt, azt hiszem értem! És nagyon jól rávilágítasz, hogy ez miért érthető félre, milyen mechanizmusok indulnak el a nézőben! Szuper, köszi! :) Komolyan mondom, már ezért érdemes volt beiratkozni!:)
Üdv. István

Azért jó hogy ezeket leírod, mert így érthető, hogy hogyan rakod össze a képed. Ez a verbálfotó, hogy a képet nem képi jelzéseiként, hanem verbális gondolatmenetként próbáljuk felfogni, csak a helyzet az, hogy az emberi agy a képpel képként bánik, a szöveggel szövegként, teljesen más területek és más jelrendszerek dekódolásával. Aggyal egy bekezdésnyi mondatsort bele lehet szuszakolni a képbe, de aki nézi, ezen az úton nem fog veled tartani. Ő nem fogja érteni, hogy azért van otthagyva a layer eszköz, mert abból rá kell jönnie, hogy azon ki van jelölve a színes kép, hogy azzal dolgozol és ennek az az oka, hogy a feketéből akarsz a színek felé menni. Ahogy az se jön le hogy azért van vers, mert téged a versek érdekelnek és ez a portréd része. Ezt meg kell oldanod képi jelekkel. Érdekel a vers? Fogj egy verseskönyvet a kezedbe, szavalj vagy írj, az dekódolható képileg is. Két fél fej az két fél fej marad így, egy dologra utalhat a képed, hogy épp utómunkázol a képeden, tehát érdekel a számítástechnika. És szeretsz a természetben lenni, bár nem vagy természetjáró, mert ott is telefonálsz, sms-ezel, tehát nem a természet érdekel, hanem a technika. Ez dekódolható.

Köszönöm Zsolt az értékelésedet, és köszönettel átgondolom amit írtál.

Nem magyarázatként - nincs is miért értékelésed összességét tekintve - hanem a képletem jobb átadása végett jegyzem:

Igazad van, megint túlbonyolítottam. Az oldalsáv elhúzható, van is olyan verzióm, de akkor nem látszik, hogy melyik elem van kiválasztva rajta. Most ott piciben ott van, hogy a színes - hogy azzal csinálok majd valamit (vagy sem)? Valójában azért gondoltam ezt így, mert számomra az lenne a vágy, amelyről a versben úgy beszélek, hogy ki lett oltva. A szemlélődő, a világgal harmoniában lévő, a világban benne élő lenne ez a vágyam... ilyesmi. Ezen túl a vers tartalmilag tényleg nincs benne a képben, sem viszont, nagyon fontos ez az érthetőségi intelmed, köszönöm! Időközben eltelt beszélgetéseink, és visszajelzéseink alapján megértettem: nincs idő erre, ha nem jön át azonnal, csak zavart kelt ez a sok bog. Másoknál ezt sokkal könnyebben átlátom! :))

Igaz, azt is éreztem még hogy a teljes alakos portréhoz (mint bemutatkozáshoz) hozzátartozik még egy vers is, mely önmaga is ötvözi a régebbi hagyományokat (tiszta és csonka hexameterek) egyfajta modernebb megközelítéssel vagy életérzéssel - mondjuk úgy, ahogy egy mobilozó ember a réten állhat - valamit megtört az időben, kissé disszonáns a pontossága ellenére. Ennyi volt az ok. És értem, hogy túlbonyolítottam, ráadásul így egymás rovására mehetenek.

A durván vágott fél fej kapcsán annyit, hogy ez is fölösleges bonyolítás volt, márt tudom: két fél fej közé fogtam az egészet, mindegyik szélső fejből hiányzik a fele, abból is, aki csak a mobillal törődik, és abból is aki csak a tájat nézi...

De nagyon fontos, hogy láthatok a Te, illetve a Ti szemetekkel, köszönöm!

Érdekes megfogalmazás, sokáig lehet nézegetni a képet. Az egyes képek is jók, szerencsére kapunk egy kedves mosolyt is tőled telefonálásod közben. A jobb oldali, színes képpel az a gondom, hogy a szemem ott keresi az éles részt, ahol éppen nem éles, és alig veszi észre a te fél-alakodat. Egyébként korrekt munka.

Köszi Dávid a figyelmed!
Igen, informatika a hétköznapom, a pécé, meg részben a mobil világa (bár most az megsínyli éppen - úgy tűnik hat ez a ráolvasásos mobilos önmutogatás...:)) Mobilra is fejlesztek, illetve inkább úgy, hogy az utóbbi hónapokban rengeteget foglalkoztam a window mobilokkal, tanultam, programokat készíttetem, de szerencsére jött a Látszótér...:)) Szóval az informatika és a fotóretus ablak is az a szürke hétköznap nekem... miközben a természethez közel élek, egy baranyai falucskában... Gyermekkoromban is mindig ezt akartam, a vidéket (mi Bpről költöztünk le tizenéve), közel lenni a természethez is. És közel vagyok, és nem vagyok közel hozzá mégsem... (Vágyaim kioltva...) A színes fotóbetéttel nem a magam sokszínűségére gondoltam :) de nagyon kedves vagy tényleg! (Az más, hogy bőrömön érezve kezdek jobban hinni abban, hogy jobb egy dologhoz nagyon érteni, mint rengeteghez csak felszínesen... Bár a vidéki életben pedig jól jön a sokszínűség... ez is tény... csak én ott sem vagyok, úgy hiszem :( Szóval akkor most mi van? :)) Beszéljen a fotó... ha még szóhoz jut..:)

Tele van üzenettel az egész képed.. már ez a monitor ablak önmagában prtScr kivitelben hordóz ezt-azt..
Nyilván nem véletlen hogy a Corel mint illusztrátor illetve képszerkesztőben adod közre magad, egy infos, grafikus alkatot közvetít nekem. Látszik hogy fontos számodra a kommunikáció - és az FF konverzió azt sugallja hogy semmi sallang, csak pusztán lemeztelenítve a mondanivaló, egyenesen, de nem nyersen (utóbbi főleg a fél-mosoly miatt).
A színes mert valószínűleg színes egyéniség vagy azaz több minden érdekel a szabadidődben azaz változatosan töltöd talán ezt jelképezheti a szín a természet, a lazulás.. :)
Egyik haverom mondta magáról olyan sok oldalú vagyok hogy az már gömb... :)
NA, azért távol álljon tőlem hogy így személyes ismeretség nélkül véleményt formáljak rólad illetve elemezzem a személyiséged! Godnolom, remléem ez fel se merült benned, szimplán csak azt írtam le mint mesél nekem a képed (ahogy szoktál fogalmazni..).
üdv
d

A jobb oldalon gondolkodtam én is. Volt vele együtt, volt külön. Lehet, hogy nem jó... nem tudom, én így látom. Szántam neki szerepet, nem véletlen. Lehet, hogy el leszek zavarva a keretes-keretes keret megoldás miatt, nem tudom... Majd kiderül. :)
Köszi a figyelmed!

Ez a három kép önmagában is megállná a helyét. Nekem így ablakokban és szoftver felületen nézve is tetszik az egész. Bár ha már így ábrázolod magadat, akkor érdemes lett volna a jobb sávot arrébb rakni, vagy kivágni a képből. Mivel én ilyen technikai beállítottságú vagyok, ezért tetszik ez nekem, de kíváncsi vagyok a nagyobb korúakra és a véleményekre.

Új hozzászólás