Egyes lecke újratöltve

Régen foglalkoztam már az önarckép készítéssel, idejét éreztem újra elővenni a leckét. Mivel kéznél volt az öreg Smena Symbol (ez volt az első fényképezőgép amit valaha a kezemben fogtam és csattogtattam is vele még kisgyerekként) amihez kedves emlékek fűznek, így bevontam a kép készítésébe. Technika: ISO 800, f/4, 1/15s záridő, 18mm. Viszonylag magas ISO-t azért állítottam, mert odakint nagyon borús idő volt, kompenzálni kellett a szoba sötétjét, az ablakon beszűrődő fény kevésnek bizonyult alacsonyabb ISO érték mellett. A fényképezőt állványra téve, időzített önkioldással használtam. A homogén hátteret a szobám fala biztosította.

Ádám, ez egy nagyon humoros kép lett, mosolygok, amikor meglátom, az ukrán maffiózó volt bokszbajnok szabadidejében fotóz. Egyetlen probléma van, és ez a háttér körbevágása, az el van nagyolva, azt írod, hogy a homogén hátteret a szobád fala biztosította, de ha így van, akkor miért kellett körbevágni magad? Emiatt jön le egy csillag, amúgy a dolog nekem nagyon bejön. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Jó ez a maffia-stíl, csináld ezt. Csak találd ki a helyszínt.

Jót mosolyogtam az elemzés első mondatán, köszönöm! Szó volt a hozzászólásokban is a körbevágás szükségességéről. Ott írtam is, hogy a függöny mintáit próbáltam így utólag eltüntetni egy elmosott réteg hozzáadásával, ami a jelek szerint nem sikerült túl jól. Gondolkodok valami önportré készítésén is, de ahhoz valahogy nem jön az ötlet. Nehezen viselem a fényképező azon végét

Mivel tervben van az újra fényképezése ennek a jelenetnek, így a függönycirkás változat már nincs meg. Szerencsére a szobám fala még meg van így az újrafényképezés nem túl körülményes, csak rá kellene szánjam magamat valamikor. Valahogy szívesebben mászkálok az erdőben, Tisza ártérben fotós matériáért mióta jó idő van :)

Alapvetően az a jobb megoldás ilyenkor - persze ha nem túl bonyolult megvalósítani - hogyha ismétel az ember. A háttéren (balra) finoman látszódnak diffúziós vonalak is, akkor feltehetően az is ennek az effektnek köszönhető. De lehetne egyébként sötétítéssel is csökkenteni az eredeti kép hibásnak gondolt hatását. Mégis, szívesen megnézném függyöny-cirkákkal is, mert lehet hogy nem is olyan rossz az (hiszen nem baj, ha vannak viszonylatok). Gondolom én... :)

A függöny falra vetett cirkáit próbáltam eltüntetni egy elmosott másolat réteggel, ami elég jól sikerült is, de azokkal a kis fehér foltokkal nem igazán boldogultam, végül így veszett. Legközelebb figyelek, hogy ne felejtsem el kihúzni a függönyt és/vagy PS helyett inkább újra fotózom a képet. A barnás színezés pedig azért van, mert nem nagyon szeretem a fekete-fehér képek. Viszont egy-egy ilyen halvány elszínezés nekem nagyon feldobja a képeket.

Nagyon tetszik ami kéz, a fej, és a fényképező környékén történik, az tényleg kiváló, nagyon jók az árnyak és a dinamikája, még ez az enyhe barnás elszínezése sem zavar most (bár nem is érzem indokoltnak). Viszont vannak itt-ott - pl a felemelt kezed körvonalán, a fényképezőt tartó ujjadnál, a pulcsin balra lent - kis becsillanások,világos sávok a körvonalon, amitől olyan picit, mintha körbe lenne vágva. Ezeket a pontokat szerintem érdemes lenne lemaszkolni, eldolgozni, mert egyébként tényleg nagyon jó az első benyomás a kéz és az arc miatt.

Kedves Ádám, nagyon tetszik a képed. Egyszerűen csak az jut eszembe önkéntelenül természetes! Gratulálok.

Új hozzászólás