Éj

Éj

Egy esti ködös kép. Ősszel, amikor már lehullottak a levelek, minden elkezd beszürkülni, hamar leszáll az este és vele együtt a köd is. Ilyenkor szoktam útnak indulni fotózni, általában egymagam, mert így jobban ki lehet bontakozni szerintem, mert csak arra figyelsz amit csinálsz. Szeretem az esti fényeket, egyik legfőbb témáim közé tartozik.

Beszéltünk a keretezésről elég sokat, mondtam is a hozzászólásoknál, hogy az elemzésben erre külön ki fogok térni, tehát akkor kezdjük ezzel. Azért tartom ennél a képnél elfogadhatónak ezt az alsó-felső csíkot, mert a film világába visz minket, és olyan utalást ad, mintha ez egy filmből kiragadott részlet lenne, és a kép belső törvénye, ritmusa is erre ad utalást. Ritka eset, amikor azt mondom, hogy van létjogosultsága ennek. Nyilván ez azt is jelenti, hogy enélkül is működik a kép, de elfogadható az, hogy itt most rákerült ez az utólagos keretezés. Maga a kép nagyon érdekes attól, hogy az a színvilág, amit ez ködös, párás esti helyzet létrehoz ebben a kékes fényben nagyon izgalmasan ritmizál és hoz egy hátteret, ráadásul nem csak a mélységélesség az, ami itt most térbe helyezi ezt az egészet, hanem ettől a szín-játéktól van az egésznek ilyen háromdimenziós érzetet. Erre persze rásegít a perspektívajáték a padokkal, tehát jól megtaláltad azt a pontot, hogy hol kell elhelyezni saját magadat ezen a képen ahhoz, hogy a fő figura nagyjából színhelyesen ábrázolódjon ezzel a zölddel meg vörössel, miközben maga a háttér ezt a színpadi hatást tudja érvényesíteni. Köszönöm szépen. (hegyi)
értékelés:    

Hozzászólások

Köszönöm Mariann! :)
Kb másfél éve űzöm, és jelenleg egy Nikon D5000-t használok.Van egy alap 18-105-ös, egy 8 milis halszem, meg egy 10-24-es nagylátó az obik közt.

Zsolt!
Örülök, hogy ezt részletesebben is kifejtetted, sokat tanulhattunk belőle, és tényleg odafigyelek ezekre az apróságokra is mostmár :)

értem, és köszönöm a választ.

Mariann, monitoron nem született még olyan kép, aminek jól állna a keretezés. Gagyi. Művi.

Ehhez még annyit: a valóságban, amikor egy fotót adjusztálunk, akkor szerepe van a paszpartunak, a keretnek, a helynek, ahol falra kerül, és a paszpartu és keret színválasztásától a szélességig, sőt, a kép méretéig mindent egyben kell figyelembe venni. Valós élethelyzetben, tehát falon ez összeadódik és létrejön egy harmónia, egy arányrendszer.

Ha a monitoron, a weben tetszenek keretezni, azzal imitálják ezt a folyamatot, csakhogy ez az imitálás kb. a bevásárlóközpontok üzletsorához hasonló szintre viszi le a képet. Szépelgés, mert semmi gyakorlati haszna nincs, vásári, mert az imitálásnál egészen a bizsu szintig el lehet menni.

Itt az oldalon két dolgot szoktunk szóvá tenni és kérni a mellőzését: a keret az egyik, a képaláírás, vízjel a másik. Mindkettő értelmetlen és dilettáns dolog.

Amiért azt mondtam, hogy itt ne legyen csere az az, hogy ebben az esetben a 16:9-es szélesvásznú mozi filmcsíkját imitáló hatás miatt a történet is filmszerű lesz. Ez lehet eszköz, és hatás, de csínján kell bánni vele, mert modoros is lesz hamar. Ahogy a roncsolások is.

Zsolt, miért utálod a keretezést? Szerintem vannak képek, amiknek kimondottan jól áll :)
Máté, mióta és mivel fotózol? Nagyon jók a képeid.
Üdv :)

Köszönöm, jó hallani hogy valakinek a keret is tetszik ! :D
Akkor nem csak én vagyok ilyen, ennek is örülök :)

Mert talán ide még talál is a keret, mert olyan mintha egy filmből lenne egy képkocka. Nekem az tetszik nagyon, hogy olyan, mintha szelektíven színeztél volna, közben nem, csak a kép egyik felén vannak jelen ezek a színek. Nagyon érdekes. Ami a leiratot illeti: nekem is magányos mesterség a fotózás, csak úgy tudok igazán koncentrálni.

Rendben erre figyelni fogok..:) Mondjuk ez csak régebbi képeknél van jelen, már mostanság leszoktam róla. Csak ezen rajtamaradt..:D

Ez a "szélesvásznazás" nekem sem tetszik.Viszont a kép jó, tetszik nagyon.:)

Utálom a keretezést - de ne szedd le. :) Majd jön elemzés.

Köszönöm Tamás, ennek örülök! :)
Nem ez egy régebbi kép, és akkor még keretet raktam rá...Lehet lekellett volna szedni ugye?:D

Szervusz Máté! Frissek, fiatalosak a képek, tetszenek. De miért van alul és fölül fekete csík, TV adás?

Új hozzászólás