Éjszakai utazás
Ilyen éjszakai mozgásos felvételt viszonylag könnyen készíthetünk, digitális géppel. Szinte mindegyik gép képes a hosszabb expozíciós időre, ezért nincs is nagyon más dolgunk, "A" módra állítjuk az üzem mód tárcsát, szűkítünk a blendén, minél magasabb értéket állítunk, annál kisebb lyukon jut a fény az érzékelőre, annál hosszabb lesz a záridőnk, alacsony ISO (lehetőleg 100-ast) értéket állítunk, keresünk egy szimpatikus villany oszlopot, hogy a gépet neki szoríthassuk az elmozdulás ellen, ha már nem vittünk magunkkal állványt és exponálunk. Ezen a képen is ez történt, szerencsémre pont akkor sikerült megnyomni a gombot amikor a busz beállt a megállóba.


Hazafelé

Hazafelé

Ez a mozgás lecke kicsit másképp készült mint az előző. A gép beállításai szinte ugyanazok, a felvétel is alkonyatkor készült, amikor már kevesebb a fény, most is az a cél, hogy hosszú legyen a zársebesség, de most az exponálás pillanatában megmozgattam a zoom gyűrűt, meg kell azonban jegyezni, hogy érdemes megnézni, hogy az automatika mekkora zársebességet rendel a felvételhez, mert ha gyors, nem tudjuk olyan gyorsan mozgatni a zoomot. Ez a kép 1/6-od másodperces expóval készült. Itt ezzel a kis trükkel értem el azt a hatást mint ha száguldanék, valójában viszont Én álltam az előttem lévő parkoló autó mögött.


Száguldás

Száguldás

Ez a kép egy másmilyen módszerrel készült, az eredetileg exponált képnek semmi köze a mozgáshoz, állt az autó az udvarban, úgy lett lefényképezve. De aztán a fotó szerkesztővel megmozgattam.:) A photoshopban pontos kijelöléssel körül rajzoltam az autót, majd a szűrő/életlenítő/bemozdítás kapcsolók alatt egy csúszka segítségével a kívánt életlenítést beállítottam, majd kijelölés/fordított kijelölés kapcsolóval megfordítottam a kijelölést, ismét szűrő/életlenítés, most a körkörös életlenítésre kapcsoltam, és a csuszkával beállítottam a háttér mozgását. Ha figyelmesebben megnézitek, látszik is, hogy nincs az autóban vezető. :):)

Kedves Feri, három olyan technikai módot mutatsz be a többieknek, amelyek kellően rajzosak és érthetőek és segítséget nyújthat másoknak, emiatt azt kérném, hogy ezt a három képet a hozzáfűzésekkel együtt a szertárba tehessük be, és az elkészítés leírásait picit bővítsd ki, és akkor erre kapsz három citromdisznót. Ha nem lehetséges, akkor egy deka disznót nem adok, kedves Feri. (szőke)

értékelés:

Új hozzászólás