Elmúlás

Fekvő formátumú kép, amin egy vakolt fal látszik a bal alsó sarokban, míg a kép jobb felén egy vaskazettás ablak, ahol egy rongydarab van berakva az alsó, kitört ablakba. Tehát egy műhelyépület frontfalát látjuk. A kép színes formátumú, és egy épített környezetet ábrázol, első ránézésre egy dokumentumfotónak tűnik. Az a kérdés vetődik itt fel, hogy az alkotó viszonylatában vajon azt kell-e értelmeznünk, a szubjektív kötődés miatt, hogy ez az ő műhelyépületének a fala, vagy a nagypapáé, vagy a kertből idelátunk? Sok-sok kérdést fel lehetne tennünk, de nem pontosan azonosítható a kép alapján, hogy mi a fotós személyes kötődése, üzenete ezen a képen keresztül; csak annyi, hogy a kamera, mint egy rácsodálkozó eszköz, lefényképezi ezt a sérült falrészt. Nem tudom ebben érzékelni azt sem, hogy mi a kompozíciós ereje, mi az egésznek a revelatív kommunikációja azon túl, hogy a múltat láttaja. Az elmúlást látni egy épületen, ami valamikor üzemelt, az 50-es, 60-as években, egy téglafalat látunk csak, leomlott vakolatot, de ennél többet igazából nem nagyon lehet kiolvasni, a kaszálatlan fű belógó felületein. Nem tudok ezzel a képpel mit kezdeni, úgyhogy igazából vagy ismétlés, vagy nem tudok rá disznót adni, ugyanis a néző számára a személyes érintettség, kötődés túl távoli és túl általános marad. (szőke)

Hozzászólások

Köszi Gábor:)
nem is tudom hogy akadok állandóan törött, régi ablakokra...nyitott szemmel járok s aki keres az talál...vagy talán ezek a dolgok akadnak énrám?:)
a lényeg hogy valamiért jobban szeretm az ilyesféle dolgakat megtalálni és megörökíteni, ezek állnak közel a szívemhez:)
S kérdésedre válaszolva nem én tördösöm be az ablakokat:D

Csodálkoztam is erősssen.

Amúgy jó kis kép ez. Főleg az az egy színes ablaktábla tetszik benne.
Csak azt nem értem, hol találtok ti ennyi törött ablakot. Életemben nem láttamamnnyi betört ablakot, mint amennyit már itt az estiskolán, a képekben. Vagy ti tördösitek be?

jóüvan, én is ronthatok. :)

Ezt Bara jól mondja, semmi közöm a képhez! :)

Szia Zsolt:) ez az én képem nem a Ferié:)

Új hozzászólás