Elmúlás

Elmúlás

Nem leszek népszerű, de azt hiszem nem is azért tartotok, szóval nekem ezzel a képpel több problémám is akad, de mind jószerivel a világításra vezethető vissza. Bada Dada nem tudom mennyire ismert, Szegény Szabó Rozáliát agyonbaszta a villám című munkája beleégett az agyszövetembe, és erre a képre nézve ez jutott eszembe elsőre, hogy a vaku agyonvert mindent, látleletté vasalta az egészet, minden finomsága odalett. A háttér jól van kiválasztva, az alap se rossz, még a giccses váza is az elmegy kategória, hiszen akár rá is lehet erre a kompozícióval játszani, mint egy fricskára, de most az a finomság, ami a levél rostjain, a száradt gyöngyvirág finoman megfagyott rezdülésein van, az nem tud megélni. Szóval a vakut felejtsük el, nem nagyon alkalmas csendéletet fotózni. A másik a szín, érdemes lenne a fehér felé kalibrálni a dolgot, mert ez a kékes hidegség a másik, ami ellene dolgozik és a száraz növény emelkedettségéből kóró lesz általa. A kompozíció rendben van, tehát azt gondolom, hogy a nehezebbik része, hogy hogyan és mit helyezek el, hogy az formailag meglegyen, az most oké, a világítással kell játszani. Nyilván meg kell oldani az ellenfény problémáját is, szóval ha megvannak a tárgyak, érdemes lenne ezt így kipróbálni, hogy miképp tudod úgy bevilágítani, hogy annak tere maradjon, mélységi kiterjedése is - itt most ráadásul a mélységélesség is kritikus, az életlenség már nagyon zavaró a hátrébb lévő levélnél. Ismétlést kérek, ha lehet. (hegyi)

Hozzászólások

Gondolom időből van kevesebb, sajnos...

Köszi Évi, van támpont is, kedv is, virág is. Már csak idő kellene, de talán az is lesz. :)

Szerintem kaptál egy jó támpontot, hogy mire figyelj,szóval biztos menni fog az ismétlés

Zoli, a lényeg a formai elrendezés, ami jó, ebből indulj ki. Igazam van vagy igazam van. Hehe. :)

Az előbbi "Most is köszönöm a leírtakat, teljesen igazam van." helyesen "Most is köszönöm a leírtakat, teljesen igazad van." -- elnézést nár nem tudtam időben javítani.

Miért lennél "népszerűtlen" értelmes kritikával Zsolt? Sosem az észrevételeidet vitattam, csak igyekeztem magyarázatot adni a felvetett miértekre. Most is köszönöm a leírtakat, teljesen igazam van. A válaszom nem magyarázkodás, inkább tényrögzítés, hogy lássa más is a csapdákat amikbe estem.

Igen ez a vaku bennem is kérdés volt. A helyzet az, hogy ez egy elkapkodott kép volt ilyen szempontból, és ebből kifolyólag kényszermegoldás is. Azaz abban teljesen igazad van, hogy agyonveri a fényviszonyokat, főleg a vázán túl direkt, és kilapítja a virágoknál az árnyékokat és a szép formákat.

Nem játszottam eleget még ezzel a képpel, megtetszett a hátulról beömlő fény, és a levél erezete. Kerestem valami alátétet, az többé kevésbé jónak tűnik -- bár most a tükör irányába mozdulnék, de nem akarom elkiabálni a további ötleteimet inkább megcsinálni, így inkább . :)
Elsőször nem volt vaku, de a csak háttérvilágítás (egy borzasztó szocreál mintás katedrál-ablak) irdatlan fénye miatt az előtér teljesen bebukott volna. Kellett volna derítés ide, de nem vaku ebben egyetértünk.

A mélységélesség egyébként szintén az igazad van kategória. Abból adódott, hogy a hátsó ablak túl erősen berajzolódott ha növeltem az élességet.

Azt hiszem a virággal még játszok mert vannak képi ötleteim azóta. Ez csak egy első próba volt... :)

Köszi Ágnes! Igen, ebben is lehet igazság. Bennem ez a lepke egyfajta ellenpont volt, ami talán sok tekintetben túlsúlyosra sikeredett. :) Azt hiszem fogok még "játszani" ezzel a virággal...

Én is sokat nézegettem ezt a képet, tényleg nagyon szép az elszáradt virág, főleg a levelek, de engem nagyon elvisz a váza, sokkal erősebben van jelen, mint a lényeg (szóval most a váza lett a lényeg). Lehet, hogy ez nem baj, de nekem talán jobban esne, ha a száraz cucc kapott volna nagyobb hangsúlyt.

Kedves Tamás! Köszönöm soraidat. Egy ideje megfigyeltem, hogy a gyöngyvirág ilyen szépre szárad, és még tavaly májusban eldugtam egyet a kertből. Aztán az ünnepek alatt jött a téli verőfény az ablakon át, és elővettem a virágot.

A kék lepke valóban határeset, csúszik a giccs felé tőle. Kérdés, hogy ha nem pl. kék az a lepke, akkor mi lenne? Próbáltam lenyakazni is a vázát, de ez sem volt jó megoldás. A virág maga jó lenne közelképként -- igaz akkor már nem csendélet. :)

Zoltán, ez egy nagyon szép kép!! Nagyon szép az elszáradt virág és nagyon szép a váza is, de ami a lényeg, amilyen egyszerű, olyan jó a kompozíció. A kék lepke? Nekem talán kicsit sok. De szeretnék én ilyen csendéletet csinálni!

István, köszönöm a soraidat. Nekem is a levélen áttűnő fény tetszett meg, szinte életre keltette a száradt virágot... A lepke meg sokféle egyfajta újjászületés szimbólum, ezért sem forgattam ki a vázáról...

Nyözö, a felső rész levelei csodálatosak, nekem főleg az éles tartományban tartottak tetszenek. Organikus, fény-árnyék játék, grafika... ilyenek jutnak eszembe róla. A vázán a hasonló színezetű fonatok, vonalas szerkezetek, és az óaranyhoz illő kékes folt is jól passzolnak, és mégis maga a megtestesült ellentétei ezek amannak, hiszen szinte tapintható a matériák ellentéte, és mintegy művészet kontra giccs jelennek meg egyazon alkotáson. Mindez persze lehet így (képzavarral élve) metafora is, és akár mélyebb elmélkedésre is okot adhatna az arra érzékenyebbeknek :)) főleg ezzel a címmel. De itt lépnénk át megint a szóbeli és elméletire e képi világból, ezért ezt nem is folytatnám :)
Szóval nekem a váza fölötti rész, és leginkább a levelek, és azok rejtenek is még nekem hihetetlen lehetőségeket.

Köszönöm Évi! Az összhang talán a színek miatt van, nagyon hasonló az a barna szálas minta a vázán, mint a levelek hasonló erezete, barnája. A lepke még szvsz nem csak színben ellenpontozza ezt az elszáradt csokrot.

Igen fehér volt, ez gyöngyvirág. Május óta. Itt szárad, de megérte eltenni.

Érdekes, számomra a virág meg a váza összhangban van egymással. Valahogy nem is tudom elképzelni, hogy az a virág, az a levél valaha fehér(?) ill zöld volt. Hülyeség, de tetszik a lepke.

Új hozzászólás