etűd

A kőszegi kiránduláson készítettem a képet, úgy két-három hete.

Én nagyon kedvelem ezt a képet. Volt itt a hozzászólásokban egy beszélgetés folyam arról, hogy most kell-e oda az a tábla vagy nem, meg hogy kellett volna ezt vágni vagy hogy nem, meg hogy csend-e az erdő vagy nem. Én azt mondom, hogy egy kicsit azért jó lenne, ha megpróbálnánk a valóságtól elvonatkoztatni egy kép szemlélése esetén. Ez a kép elsősorban nem arról szól, hogy az erdőben csipognak-e a madarak vagy sem, hanem arról az élményről, amit egy ilyen esetben az egyébként városban élő, városi stressznek, rohanásnak kitett ember megél. És itt ez a viszonyítási pont fontos, merthogy mihez képest? És ez a mihez képest abszolút indokolt, és ezt el kell tudni fogadni, hogy bizony-bizony az egyébként valóban nem egy nagyon csendes erdő önmagában lehet a csend megtestesítője annak, aki pörgő életet él. Ez az egyik, filozófiai meglátás. Képileg azt mondom, hogy egészen szigorúan véve se macit, se madarat, semmi más élőlényt nem látok képen, tehát ez nekem abszolút a csendről szól, nem tépázza vihar a fákat, ebből kifolyólag még az sem lehet, hogy a zúgó szélvihart hallom. Tehát nekem ez a fajta rend, ami a fák függőleges vonalai mutatnak, és az a kanyargó út, ami a semmibe vész, ez együtt nekem hozza azt az élményt, amit a csend leckéről én gondolok. Nagyon köszönöm ezt a megoldást, én ebben nem tatálok kivetnivalót. Engem nem zavar az a tábla sem ott a jobb oldalon, mert hozzá tartozhat ehhez a helyzethez. Igazándiból még azt is mondom, hogy a képnek a jobb oldalán lévő facsoport az, ami keretezi a képet, ennek egy izgalmas játékát adja meg ez a fajta mozgalmasság, amit ez a kis tábla jelent. Miközben a kettő között jár a szemünk, egyszer csak elindulunk ezen az úton befelé. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

3
Értékelem!

Köszönöm az invitálást, sajnos nem hiszem, hogy addigra hazaérek. Köszönöm, hogy az én képemet választottad. :)

0
Értékelem!

Kedves Viki! Varázslatos ez a csendes, de mégis nagyon élő pillanat, van benne valkami festményszerű hatás is... Annyira meg is fogott az áradó hangulata, hogy szeretném kölcsönkérni Tőled ajánlóképnek a GórCső december 8-án, este 21h-tól kezdődő adásához, amely a BakancsNapló 2.: Az Írott kőtől Kőszegig címet viseli... Tars velem és Orsival Te is! :)

25
Értékelem!

Ez a hozzászólás sorozat igen tanulságos olvasmány, mindenkinek ajánlom.

20
Értékelem!

A Csend nem teljes hangtalanságot jelent. Vannak külső hangok, amiket csak akkor hallhatunk, amikor a belsőnk van teljes csendben. A Csend Hangjai (S & G). Ez jön le nekem ebből a képből (a táblát valahogy én is kikomponáltam volna, de ez csak zárójeles). Az időpontválasztás meg nekem abszolút hozzátesz a Csendhez, éppen azért mert, ahogy ZöPö mondta, olyan 'semmilyen' az erdő. Évszakok- és vihar-előtti csend nekem.

27
Értékelem!

Akkor én is kekeckedek kicsit, jó? :-)

1. (Én) mentem volna öt lépést előre, hogy az a tábla vagy mi kikerüljön a képről. Valami ilyesmit érezhet Zsolt a vörösesbarna bokrommal. :-)
2. Nem jó az időpont (szerintem), nem tél, nem tavasz, nem ősz, szegény erdő olyan *semmilyen* ilyenkor.

Ugyanakkor...

... ebből a képből is igen erősen jön felém a hangulat, amit szeretek. Mármint a hangulatnak a képekből kifelé való jövését. :-) Mi lenne, ha egy kis blurral vagy watercolor effekttel "elbolondítanánk" ezt a képet, hogy misztikusabb, sejtelmesebb, álomszerűbb legyen?

22
Értékelem!

Ádám, nem azt kértem, hogy vitázz, hanem hogy nézd a képet. Nézzed még. Nézzed. Kérlek. Egyelőre nézzed csak.

22
Értékelem!

És hamár kifejtés egy városi kisvárosi embernek az erdő jelenti a csendet, miért, mert más közeg a megszokott környezetéhez, aki falun él annak az erdő nem csendes, egy városi csumbavambához képest igen, de annak aki ott lakik és ismeri annak nem, én ha egy erdőben járok vagy erdőt látok akkor hangok is jönnek hozzá mert egy erdő ezekkel jár, levélzizegés, madár csicsergés állat csörtetés, ágak recsegése, és nem lát az ember ilyenkor semmit csak az erdőt, így az erdő egy hangforrás, de aki a brümm brümmhöz van szokva annak egy feltünően nyugodtabb közeg és mivel nincs frusztráció ezért a belső csend meglátás helytálló, azt el tudom fogadni, de hogy egy erdő csendes azt nem.

30
Értékelem!

Nem mondtam hogy rossz a kép vagy hogy nem tetszik, egyszerűen kevésnek érzem, egy kirándulás során készült és egy élményt mutat be ahogy látom, azt mutatja hogy itt jártam és megfogott az út mert az erdei kirándulások ilyenek, ez a színezés pedig erősíti azt hogy ez egy emlék, de nem látom benne hogy miért kötődik ez annyira kockáshoz, azért mert erdő és csendes? Ez nekem túl generikus, minden erdei kirándulás ilyen, aki kimegy az vagy bolondozik vagy elmélyül benne, és ezért nem fedezem fel benne a készítőjét, mert ez egy átlag válasz egy kérdésre hogy mi nekem a csend.

20
Értékelem!

Ádám, azt látom, hogy kekec vagy, de az elemzés azért több a kekecnél. az nem baj, ha valami neked mást mond, mint az alkotónak. De ezt ki is kell fejteni. És az egy dolog, ha megáll, amit írsz, oké, de kell írni azt is, mit miért és hogyan csinálnál másképp. Az például, hogy nem fedezed fel az alkotót ebben az erősen személyes képben, az abból is adódik, hogy nen helyezkedsz bele a képbe és a helyzetbe, mert eleve elutasítod, mint megoldást, ez pedig így felületi megfejtést ad csak.

23
Értékelem!

Jó neked Zsolt én csak egy erdőt látok, nyitva is csukva is, ha erre a fátyolos színezetre gondolsz, akkor szerintem nem, főleg az utóbbi években rengeteg ilyen képet látok, egyébként tetszik csak kevésnek tartom.

Kekec vagyok mindenkivel. :)

23
Értékelem!

Ádám, te nagyon kekec vagy velem ezzel a képpel kapcsolatban. De csak nyugodtan, nem haragszom, az Estiskola nem az a hely lényegéből kifolyólag. :)
Nekem csend, mert nincs se autó, se busz, se vonat és még csak a harangok sem akarnak megsüketíteni délidőben. Az erdő számomra nyugalom, és nyugalom nálam csend. Belső csend.

23
Értékelem!
25
Értékelem!

Aha, hát nyitottan klasszul néz ki, hozza a csendet is, csak a kép készítőjét nem nagyon veszem észre benne.

20
Értékelem!

Ádám, a képelemzésnél nbe a magunk élményét próbáljuk ráerőltetni a képre, hanem próbljuk azt befogadni, amit látunk. Hogy mi van az erdőben nálatok tavasszal, az egy dolog, azt majd te megfotózod. Itt van egy kép. Közelíts hozzá nyitottan.

29
Értékelem!

Mondom hogy lehet én vagyok túl falusi.

26
Értékelem!

a képet látod-e ádám? van-e azon zaj, ricsaj?

26
Értékelem!

Hát lehet én vagyok túl falusi de ha én erdőn járok az minden, nem csendes, talán ha télli kép lenne akkor igen, de hogy ilyen tavaszias kicsit őszies hangulatú képen minden eszembe jut az erdőről csak nem a csend az is biztos, hallom a madarakat, a fák zizegését, az állatok mozgását valahol egy patakcsobogás, egy-két kósza autót a távolban, ha már út.

Új hozzászólás