Hegyi Zsolt-2011-10-09 12:29

Finci

3 cica és 3 kutyus közül, Fincire esett a választásom. Ő a legkarakteresebb, a legemberközelibb. A megtestesült lustaság, jóság, türelem, érdeklődés, kíváncsiság és szeretet. No és persze a legjobb modellem is! :)

Szinte mintha Cilikét látnám, a mi macskánk is elég őrületes dolgokat tud létrehozni, és a családnak nem kis meglepetést okozni, hogy milyen játékokat talál ki, legújabb játéka most az, hogy mindenáron az ablakban szeretne ücsörögni, és most harcot vívunk azzal, hogy kié az ablak. Egyelőre én állok nyerésre. Az a kép, amit látunk, a takaróval, ahogy elbújt alatta a cica, és onnan kikandikál, nézelődik, ez nagyon jellemző a macskákra, úgyhogy mint leckemegoldás, tökéletes ez a kép. Talán egy kicsit a bal oldala szűk, lehet mondani, hogy ott egy picivel több nem ártott volna, hogy a mancsból kapjunk, miközben a tömegelhelyezés rendben van. Talán a laborálás az, amivel én még dolgoznék, amiről beszélek, úgy hívják, hogy maszkolás. Ez azt jelenti, hogy tónusrendet, egy zónarendszert alakítunk ki, amiben azt mondjuk, hogy mi az, ami nekünk ebből fontos, föltesszük a kérdést: Fontos a macska szeme, tekintete, arca. Minden más ennek alárendeltje. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy nem csak az életlenség jön létre a test jobb oldalán, hanem egy tónusváltás is, ezek a tónusok azok, amik a térbeliséget tudják számunkra biztosítani. Ez nem kötelezően tud az exponálás pillanatában megvalósulni, ez utólag a maszkolással megoldható. Ha ezt a képet körbemaszkoljuk, ha ez laborban történne, akkor a macska arca elé tartanánk a kezünket, kicsit mozgatva, és több fényt engedünk a papírra a kép széleinél, és azok sötétebbek lesznek. Ide föl fogok tölteni egy verziót, amiben ezt meg fogom mutatni, hogy mi az, ami még jobban elő tudná ezt ugrasztani, ugyanis most a macska arcával nagyon is hasonló tónusrendbe került a takaró, és ez javítható lenne. De a három csillag megvan, én kérem Hajnalkát, hogy amit mutatok a leiratban, próbálja meg alkalmazni is a saját képeinél. Ez képszerkesztő szoftverrel is megoldható, körberajzoljuk azt a részt, amit módosítani szeretnénk, az életlenítést be kell kapcsolni, a kijelölésnek olyan határt kell szabnunk, ami nem egy éles határ, hanem átmenetes, ez beállítható, és utána a középtónusokat az ember elkezdi mozgatni, és létrejön egy olyan helyzet, ami erősebbé teszi ezt a tónusjátékot. (hegyi)
értékelés:    

Finci

Hegyi verziója a képről, úgynevezett maszkolással.

Hozzászólások

Zsolt!:)..nagyon szépen köszönöm az értékelésed.....hiányoztam pár napot, mert elutaztam:)))...amit javasoltál, próbálom megérteni először:))) aztán megpróbálom alkalmazni is:)))....

Köszönöm Ágnes!.:)))....nagyon nyugis macsek, jó fotózni:)))..és állandóan bújik valami alá:)))

Köszönöm Ágika:)))....ő egy nagyon nyugodt macsek, jó fotózni nagyon .

Szép macska, szép kép. Olyan, mintha rajzolva lenne. A pirosas takaró jó kontraszt a macska színeihez. És a macskaságot is korrektül visszaadja.

Új hozzászólás