Föltámadott a tenger...

Föltámadott a tenger...

a Világnapja alkalmából.

Dávid, ez a kép jó kép, és jó leckemegoldás is, és a fene tudja, miért van olyan érzésem, hogy nagyon távoli és steril. Pedig minden megvan benne, ami kell, sőt, mondhatni szokatlanul készen van és egyben van az üzenete is, a tónusok, fények is, a sárga ernyő is, és mégis. Nem tudom, hogy a folyamatban hol került bele túl sok só vagy bors, mert van benne, azt érzem, lehet, hogy utómunkában lett úgymond túl jóra csinálva, vagy fene tudja... segíts, hogy mi lehet az ok, mert nekem ebből most hiányzik valami életszagú, valami saját élmény, valami evilági, nem tudom jól elmondani se. Ettől még nagyon is 3 csillagos és leckemegoldós is, csak valahogy ez most nekem kilóg a sorból. (hegyi)
értékelés:    

Hozzászólások

Államformánk újabban akarnokrácia című Törökösenemhez ezt a fotódat választottam ajánlóképnek, köszönettel.

Kedves Zsolt!
Köszönöm a gondolatokat! Teljesen egyetértek, és szerintem jól is fogalmaztál, legalábbis annyira biztos hogy megértsem amit akarsz mondani.. sőt le is írtad amit én is érzek.. Túl készen van, nem mondom hogy nem ezt akartam, viszont valóban mondható idegennek. Azért nem tulajdonítok a képnek életemben nagy szerepet vagy helyet, inkább csak amolyan vadhajtás, azaz érdekel ez is meg más is.. de nem áll hozzám olyan közel. Leginkább fény forma gyakorlás építés volt lehetőleg nem öncélúan.
Mindegy, köszi hogy törődtél vele! :)

Zoli! igen van benne valami.. de még nem sikerült eljutnom azokhoz az IPMekhez :) A férfi, barátom még régről, megkért hogy készítsünk anyukájának a szülinapjára pár képet.. :) Amúgy a cuccai is a sajátom (persze leszámítva a gatyát és cipőt); na meg a kép elemek is. Ezt fontosnak tartom hogy már előre szándékkal készüljön a(z alap)kép vagy legalább valami alapnak ami később kiforrja magát. Köszi hogy visszatértél rá!

Szerintem nem volt véletlen az IPM-hasonlat, a férfialak pl. olyan, mintha egy fotótárból vette volna meg az ember. Illik oda, de nem hétköznapi a testtartása így magában, mintha eljátszaná valaki egy klassz filmben, hogy ebben a helyzetben talán keserű, dühös, de erős érzést keltő testtartással van itt a világ és tenger találkozásánál.

Tiszteletem az Uraknak!

Köszönöm hogy foglalkoztatok a képemmel és a magvas gondolatokat is!

@Zoltán:
Ha meglódul a fantázia már volt értelme fel tennem ide, köszi, örvendtem a soraidnak - főleg a bevonás részénél!!

@Zoltán A: :)
bááázz mobil.. :D ez eszembe se jutott de most hogy mondod tényleg oylan a nedves felülettől :)
köszi az észrevételeket a komplementer színpárért különösen!

@István:
Én úgyérzem nem elég ügyesen, bőven van még fejlődési perspektíva.. de azért köszi szépen! itt is köszi a kiemelést és szín-szemlélést!
Irodalomban én se tudom.. de különös kapcsolatom van ezzel az esernyővel igaz nem tartozik ide meg nincs benne de így van!
Valóban elkell vonatkozni a technikai kihivásaitól sajátosságoktól a tartalom nálam amúgy is elsődleges utána a többi! Örülés itten!!

@Tamás:
Kedves Tamás, hogy kapnám fel a vizet.. ilyen rendes kulturált hangvételű info és segítség kérésnél! Amúgy is a szándékot értékelem már! Na de remélem az első mondattal csak vicceltél, nem vagyok felkapos kicsit temperamentumos lehet :)
Jelen esetben több megközelítés is értelmes lehet - akár az ember kontra természet viszonya - Felsőbbrendűség érzésünk, tulajdonképpen úgyis ki vagyunk szolgáltatva az elemi erőknek.. ez mint tömeg arány van jelen, vagy ez a komplementer színpár megjelenésben szintén tetten lehet érni, az ernyedt dac - ez lenne az ernyő - a mozgó dinamikus víz(túl)erővel szemben.
Annyiban talán és ha nem értem félre kapcsolódhat Petőfihez (noha nem akartam illusztrálni méltán ismert versét); ez a felsőszintű szimbiózis sérülékenysége lenne a lényege, legalábbis valahogy így érezném. Természetesen jobban rímelhet a versre is az szemrevételezés hogy az egyén mint akarta mennyire eltörpül, elenyészik a (hangadó!) tömeg ellenében... Nem lennék ilyen gondolatok ellenére sem! Viszont igaz hogy ez már nincs rajta a képen, szóval messzebb kell ehhez menni mint ami itt látszik de nem mondom hogy nem lehet vagy hogy bánnám! :)
Na meg amiért feltettem mert a VízVilágNapja volt az nap, csak későn kerültem ide és így átcsúszott..
Köszönöm hogy pozitívan álltál hozzá és nem utasítottad el elsőre!

@Gábor: NEm tudom milyenek voltak a régi IPM címlapok de meg nézem majd, mostmár mindenképp, mert ha jól tudom a családban van párkilonyi köteg a múltból - utána járok. Azthiszem köszönöm ezt a hasonlatot! Szeretem a kiadványt, szoktam is venni ha van rá lehetőségem és sűrűn olvasgatom!

@Zoli: ez a rendvédelmiszerv látszólagos helyzet uralás szenvtelen eltekintése figyelemre méltó godnolat, örülök hogy nem maradt benned! :)

Köszönöm a törődéseket!!
Szebbnapot!
d

GG sejtem mire gondolsz, akkoriban ez nagy divat volt, és az IPM már a nevével is valami brutálisan modern és nyugatias hangulatú lap volt... :)

Abban pedig Zsoltnak igaza van, hogy a Víz világnapja volt, másrészt március, a forradalmak ünnepe európaszerte, szóval a népek tengerét felügyelő ballonkabátos rendvédelmis a sárga esernyővel (ez biztos titkos jel a kollégáknak) simán megáll a saját lábán. Képileg is, tartalmilag is. :)

Emlékeztet ez engem valamire de nagyon.
Mintha trillio-csillio éve, nikor még a kő is lágy volt, én meg még kiskorú, az IPM borítókon lettek volna ilyen grafika-fotó határon lebegő képek.

Hogy a fenébe ne lenne rajta.

Zsolt, egy klasszikust idéznék: az nincs a fotón. :-)

Víz világnapja volt épp.

Tamás, ha megengeded, szerintem itt most vizualizálva van a vers. Azaz semmi köze az allegória tartalmi részéhez, egyszerűen a látványa a fontos. Tehát én például most pont a verbálfotó inverzeként értelmezem e montázst. Ránézek, és hat, és igen a Petőfi vers csattanója vagy kódája visszaköszön itt képi párhuzamként.
Abban visznot igazad van, hogy talán túl ismert Petőfi e verse ahhoz, hogy könyeden levethetné magáról a tartalmi megszólalást. Egy irodalmat kedvelő nézőnek mindenképpen eszébe kell jusson a kérdésfelvetésed!
Én valahogy így látom. De Dávid bizonyára megválaszolja a neki feltet kérdésed. És elnézést, hogy beleszóltam :)

Dávid, kérlek, hogy ne kapd föl a vizet. Szóval, tisztességesen megcsinált kép, jó kompozíció, jó tónusok, formailag minden rendben. Ha nem lenne a Petőfit idéző cím, akkor sem érteném, de így végkép tanácstalan vagyok. Segíthetnél, hogy min induljak el a megértéshez!

Szinte egy külön műfaj amit ügyesen művelsz. És szeretem ezt is, mert nagyon kreatív, nagyon informatív és vagyok annyira technikabarát is, hogy ne zavarjon az ilyen fotókon, montázsokon semmi, hanem a maga valóságában beszéljen nekem.
A lecke a víz - lentről is, fentről is, meg a címből is (mondhatnánk a csapból is) a víz folyik :)
A sárga ernyőről nem jut eszembe fontosabb irodalmi vagy képi utalás - de lehet hogy van, lehet hogy nincs... Mindenesetre figyelemfelkeltő... és a kék komplementere...
Üdv. István

Nagyon drámai, hatásos kép. A nagy dráma mellett mégis elmosolyodok amikor a szemem minduntalan a sárga esernyőn köt ki. :) Ez nem lehet véletlen, erősen ráirányítja a figyelmet a platformra amin az ember áll, az egyetlen stabil pontra az egész képen. Ráadásként a stabil pont oldalán a kékes szín szépen ellenpontozza az ernyő sárgáját. (Elsőre azt hittem, egy mobiltelefonon áll az alak. :)

Érdekes, és nekem tetsző a hatása a kétféle(?) expóidő összemosásának. A tengeres rész egy rövidexpós felvétel ugyebár, az égbolt felhői mégis elkenődtek a hosszabb záridőtől. Így aztán lent a kifagyasztásból lett meg a dinamikai hatás fent meg a bemozdításból. Ez nagyon érdekessé teszi a kép hangulatát a számomra.

Amindenit, ez aztán meg lett nyomva! Úgy értem erős szándék és biztos kéz... Mintha egy drámai filmjelenet lenne. Erős alak(zat)ok együttállása. Brutál. Nagyon meglódítja a fantáziát. Gondolom van benne egy adag PS, főleg a háttér miatt, de szerintem nagyon érdekes drámai helyzetet vázol, közben sok szabad pontot hagy, rögtön bevonja a nézőt... Gratula, a filmrendező korai munkái között fogják számon tartani. ;)

Új hozzászólás