Ha egyszer fel van dobva...

Egy kép, amihez még nem érkezett adás, egy érdekes szituáció azért, mert már találkoztam ilyen képpel, de akkor sem értettem a megfejtését, aztán a kommentároknál megvilágosodtam, hogy ez deszkás srácoknak a szokása, hogy a használt, vagy már használatba nem fogható cipőjüket összecsomózva a fűzőnél földobják a villanyzsinórra, és ott lóg. Ez egyfajta mementó, emlékállítás annak a cipőnek. Ezt a részét most már értem, nekem ehhez kellett segítség, mert a mi korunkban ilyen nem volt, és köszönöm azt, hogy a kommentároknál ezt megkaptam, talán Viki is hozzátehette volna a leiratban, hogy az éltesebb korosztály is meg tudja ezt fejteni. Ez csak egy kérdés, mert ettől függetlenül is kell tudnunk a képpel mit kezdeni. Jelen pillanatban a kompozícióban lehetett volna ezzel játszani, hogy ezt a két fekete flekket, ami a cipővel létrejön, és a holdnak a formáját valahogy úgy beállítani, hogy ebből valamilyen kompozíció kijöjjön. Most ez eléggé esetleges, de vehetjük úgy is, mintha valaki égifocit játszana, és bele akarna rúgni ebbe a labdába egy láthatatlan test. Ez is egy érdekes asszociációs forma. Nagyon kell az a Hold, mert anélkül értelmezhetetlen lenne, miért ilyen a színvilág, miért kék. Aztán a „feldobta a tappancsot, bakancsot” egy nyelvi kifejezése az elmúlásnak a búcsúnak, és nyilván erre is utalhat ez a kép. A kivitelezésnél pedig figyelembe kell vennünk azt, hogy ki milyen technikai lehetőségekkel bír, az tudja megoldani képileg. Ha jól látom, itt valami kis villantás, valamennyi vaku talán használatba került, mert a cipő talpán is vannak részletek, én ennek örülök, hogy nem csak két fekete flekket látok, hanem valamennyi részlet maradt ebben a képben. Mindez mellett én azt is gondolom, hogy magára erre a Tisztelet, búcsúzás, gyász leckére lehet, hogy valamit még hozzáraktam volna, ami esetleg utal erre a deszkás üzenetre. Így most azon kezd el az ember filózni, hogy most vajon Viki arra a verbális poénra utazott, ami a „feldobta a talpát”c. poén, vagy pedig arra utazott, ami ebből a deszkás gesztusból adódik. Nem tudom, és ezt most nem is tudom eldönteni. Ha problémám van a képpel, akkor ez, mert ez nem egyértelmű számomra, ezzel kellene valamit kezdeni. Szeretném azt, Viki, ha saját élményekkel dolgoznál. Úgy érzem, hogy kicsit óvatosan fogsz ezekhez a leckékhez, és általánosítások jönnek a képekben. Én Vikire vagyok kíváncsi, hogy Viki mit mond, hogy Vikinek mik az élményei ezzel a kérdéskörrel, hogy tisztelet, búcsúzás, gyász. Kevéssé tartom valószínűnek, hogy ez a Viki cipője lenne. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Kedves Mindenki!
Nem mertem értékelni, a képet, mert nem tudtam az alkotó "szándékát". Hogy honnan indult ez a szokás, arra már nem emlékszem. Én is tudtam, hogy bandák közötti lövöldözésekben, vagy drog miatt értelmetlenül, meghalt fiatalok, emlékére dobálják fel a cipőket, a barátaik, ott ahol meghaltak. Mint nálunk, az utak szélén látható koszorúk, örökméccsel.
Igazán szívbe markoló látni, egy-egy adott iskola, gimnázium közelében, a cipők sokaságát.

Na végre megataláltam. Sokat kerestem. http://szakkor.estiskola.hu/2008/10/17/v...
Egyébként, én is köszi, Dani, hogy írtál. Írj még! :)

Dani, nagyon szépen köszönöm. :-)

Dani, nem mondták még, hogy nem kell ám mindegyik kép alá írni? Ja és Te egy kapkodó idegbeteg módjára gépelsz hozzám képest, bár én már két ujjamat is használom. Az egyikkel ütögetem a billentyűket, a másik meg a számban van, hogy ne sikítsak, ha megtalálom a keresett betűt.

Danikám, nem azt mondtam, hogy helyettem. :)

ez a te sportod ... nekem diktálni kéne
:)

Kéne máskor is pötyöréssz Dani.

akarom mondani/írni: jó ez a kép

ha valahova azt szólom hozzá, hogy: *** az nálam azt jelenti, hogy az adott kép az adott leckére szerintem jó megoldás. attól még lehet rosszul exponálva, vagy bemozdulva, ecetere ... attól még fotográfiai hibáktól hemzseghet.
(nem mellesleg azt gondolom, hogy a beküldő is azt feltételezi, hogy jó leckemegoldást készített - különben nem küldené be - ő is háromcsillagosra szánta, így ha azt "mondom" *** szerintem nem kell túl magyarázni, annyit tesz: nekem átjött az üzenet)

(ami most jön az meg szubjektív szócséplés, nem hiszem, hogy tanulsz belőle)
nekem direkt tetszik, hogy éjjel (sötétben) van fotózva. ja az a hold? igen végülis lehet, az is ... én azt hittem elsőre (azóta már több monitoron is megnézegettem ... most már holdszerűbb), hogy lámpa okozta fénybuborék, gyakran fotózhatunk ilyet beltéren és azért is tetszett meg mer olyan mint a hold :P

25-ös lecke ... még nem oldottam meg, nem könnyű lecke, fiatal vagyok de máris túl sok halottam van, nem tudok ehhez a leckéhez olyan "tisztelettel" közeledni ahogy illene
elviccelem, mint a kutyásat, mer háziállatom sincs
de ez nem vicc, fel van dobva (szép hasonlat a halálra, gyermek korom óta tetszik)
és a hülye deszkás gyerek tényleg feldobja ... imádom ezt a gesztust, van benne valami törzsi, valami elemi ahogy az elkopott cipőt összecsomózzák és feldobják a drótra, új korszak, új cipő másképp kopik, máshogy húz, faszkivan, még ott lóg a fejed felett a régi, az milyen király volt bezzeg ... a halál egyik leg kíméletesebb módja (kép a kandallón), rímel rá a cím játékossága.

szóval ez nekem csak betalált na, de most nem lehet minden kép alá odahánynom a hülyeségemet (van a 10 ujjas gépelés, meg a 1 ujjas amit én mívelek. húsz perce pötyögök), épp elég ha azt mondom: jó ez kép.
:)

Dani, a kifejtésből többet tanulok. Köszi.

hozzá is írhatnám persze: csillag, csillag, csillag.
... vagy Viki, kifejtsem bővebben?
:)

Vidámparkból jöttünk hazafelé, esteledett. A hold szerintem is giccses, a bakancs már sajnos lekerült onnan. Ez amolyan véletlen kép, szerintem vicces.

A Daninak üzenném, hogy ez nem hozzászólás, itt fönn meg az van írva, hogy hozzászólások.
Viki, szerintem ötletes a kép. Úgy látom viszont, hogy telefonnal, vagy valami gyenge képességű géppel fotóztad estefelé, ami nem lenne baj, csak hát ez így nem a legszerencsésebb kivitelezés, és a holdra(?) sincs szükség szerintem. Én újra fotóznám tűző napon, mert az ötletet nagyra tartom.:)

Új hozzászólás