H.Á. portréja

H.Á. portréja

Beleolvastam a kommentekbe, hátha magyarázatát kapom a vágásnak, és itt most nem csak a szemre gondolok. Ugyanis a kép két fő elemmel dolgozik, az egyik a fej, a másik a kéz. Ezeket Tamás azzal is elkülöníti és fokozza a térhatást, hogy a kéz életlenben van tartva. Na jó, ez eddig rendben is van, csak a helyzet az, hogy a távolság a fej és a kéz között kívánná azt, hogy többet kapjunk a fejből, mert akármennyire is jellegzetes a cigarettázás, de azért a fejen van a hangsúly, ezt támasztja alá az élesség megválasztása is. Ezen kívül a tónusrend, ami fontos, és itt azt kell mondjam, hogy ha 1-2 értékkel sötétebb tónus lenne a kéz, akkor lehet, hogy az egész más egyensúlyt kaphatna. Lényeg az, hogy most ebben a formában a fej lenne, ami a tömeget helyrehúzza, és ezért nem indokolt a szembe vágni, azon kívül, hogy valóban fájdalmas érzés a szem vágása (Bunuel és az ő andalúz kutyája). Nem tudom, hogy a képből van-e tágabb verzió is, vagy már az exponálásnál vágott Tamás, ha van bővebb, szívesen látnám azt a verziót is. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

50
Értékelem!

Köszönöm az elemzést!
Camilla, László, Ágnes nagyon köszönöm!

58
Értékelem!

EBBEN A KEPBEN PONT AZT SZERETEM,HOGY NEM UGY VAN AHOGY "TANITJAK", ELLENBEN MÜKÖDIK AHOGY NEM TaNITJAK...

58
Értékelem!

Dávid, István, köszönöm a hozzászólást!
Valóban azt tanítják, hogy szembe nem szabad vágni, de az én koromban az ember már sok mindent elfelejt.

51
Értékelem!

Kedves Tamás!
Egy kedves, de már sokat tapasztalt embert látok mosolyogni a képről. Arcán a fókusz, visszahúzódó, konfliktuskerülő alkat talán - így érzem. Keze homályosan az előtérben - amely nagyon sokat elárul, többet mint a kissé sejtelmes mosoly. Egyrészt, hogy ül a modell. Cigizik. Ebből a párbeszédet, a gondolatiságot érzem ki. A keze finom, nem tűnik munkáskéznek, inkább műszerész. Homályossága puhítja is, talán finom műszerekkel dolgozik. A modell szeme és a keze között ugrál a tekintetem. A tisztaság, az őszinteség, a magabiztosság, az egyszerűség megnyugtat, az ide-oda járó tekintetem és a vágás felzaklat kicsit.
Üdv. István

54
Értékelem!

Kedves Tamás!
Látva hogy ez számodra fontos kép, így legnagyobb tisztelettel és finom puha köntösbe öltöztetve írom meg hogy kár a szembe vágásért...
Minden egyéb tekintetben rendben van, viszont én úgy 'tanultam' nekem úgy mondták nálam hozzá értőbbek hogy semmilyen körülmények között se illik belevágni a szembe. (Én is próbáltam, igaz az még csak portré se volt, egy plakát tanulymán..) Aztán pár év távlatából badarságnak tűnik már.
Biztos a fotó alanyának a személye kedves ezért szerintem sokkal "bátrabb", "merészebb" lenne az arcot félig mutatni csak! Fél arc, fél cigi, 'fél kéz', fél ember, fél élet (tehát életem másik fele) stb...
Arc mimika - kéz viszonyra nem térek ki mármint hogy mit jelképez.. de ezektől függetlenül szerintem jó.
minden jót!
d

46
Értékelem!

Köszönöm mindenkinek! Számomra ez egy fontos kép.

46
Értékelem!

Miért ő nem Cseh Tamás? :)) A viccet félretéve tényleg egyértelmű az asszociáció. Tetszik ez a merészen dekomponált, mégis egyensúlyban levő kép... Talán az előretartás miatt aránytalanra nőtt kézen gondolkoztam el, de az arc nyitott tekintete, mosolya mindent visz. :)

54
Értékelem!

Elsőre nekem is Cseh Tamás jutott eszembe. Nem szokványos vágás, az biztos, de nyilvánvaló, hogy minden tudatos.

49
Értékelem!

olyan csehtamásos - nagyon jó, szeretem ezt a fajta merész vágást.

..

Új hozzászólás