Hajgató Noémi kontra házi kedvenc

Hajgató Noémi kontra házi kedvenc

Fél évet vártam valamiféle fotografálható bizonyítékra...

Megint azt mondom, hogy valamire ráfókuszálsz, mint az előző gumikesztyűs kéznél, és ugyanazt érzem, hogy kiragadsz valamit a maga kontextusából, és felmutatod, mint önálló entitást, de ez ettől még nem biztos, hogy mindenkinek értelmezhető. A képnek önmagában működnie kell, és utána minden más már csak díszítés. Erről a képről így önmagában én meg nem mondanám, hogy ezt egy házi kedvenc csinálta. És én értem, hogy nem egy könnyű dolog ezt lefotózni, nálunk a tapétával csináltak ilyet a macskák - mondjuk nem csodálom, mert a tapéta a legundorítóbb dolog, amit az ember kitalált, tehát nem vagyok meglepve, hogy ők ezt leszedik, mert én is így vagyok vele, én is letépem -, de most ez így önmagában kevés nekem ahhoz, hogy ebből nekem kijöjjön egy sztori. Kedves, aranyos a leirattal, de önmagában, ha csak a képet nézem, nem tudom, még az is felmerül, hogy egy rágcsáló rágta meg, de az sem egyértelmű, hogy az egy fal, vagy szivacs, vagy sajt, amit megreszeltél, vagy mi a fene akar ez itt lenni. Azért mondom ezt így most, mert azt kell pontosítanunk, hogy mi az, ami a fotó tere. Ugye van a belső tér, a kompozíció, de van a külső tér, az is fontos, hogy mit hagyunk le. Itt most túl sok minden marad le a képről. (hegyi)

Hozzászólások

Köszönöm az elemzést!

Az értékelés ellenére viszont én továbbra is elégedett vagyok ezzel a képpel. A cím megadja az érkezési irányt, a téma pedig szerintem azért annyira nem beazonosíthatatlan. De aztán csináltam még képet erre a leckére (amely szinte kizárja, hogy léteznek olyanok, akiknem nincs házi kedvencük :) ), azon rajta van a "szomszéd dögje". Igyekszem feltölteni.

Köszi, Éva. Hát csak egy példa volt, hogy nem kell azért növényt fotózni állat helyett, és szerintem Noémi is jól megoldotta.

Amúgy aranyos a sorozatod Ágnes :)
Mondjuk szerencsére nem kell sorrendbe haladni a leckékkel, így ez még várat magára :)

Ehhez a beszélgetéshez hoznám példának az én egyik megoldásomat a leckére: http://latszoter.hu/szakkor/utcai-doromb... és csak annyit mondanék, hogy nyugi, a téma szembejöhet bárhol bármikor :)

Nyilván, addig lóg, amíg nem találod meg a megfejtést, egyszerűbb, ha van saját, de nem megoldhatatlan, ha nincs. ez a mese is rólad-rólunk szól, mint a többi. :) Feladat. Meg lehet oldani.

Semmilyen állat nem áll rendelkezésemre, volt, hogy kóbor cicákkal próbálkoztam, de iszonyat félénk volt mindegyik, hamar megpattantak, hiába a kaja meg egyéb csalogatások :) Úgyhogy nálam ez a lecke tuti lógni fog a levegőben egy ideig.

Zsolt, hiszen tudod, hogy visszavonultam. Én már csak okoskodom.

Azért ez nem olyan égbekiáltó probléma Éva, mert hát sok mindene nincs az embernek, mégis megoldja, hogy lefotózza. Szóval azért valami viszonyod csak akad a házi kedvencekkel. Gondolom megoldható, ahogy egy portré is.

De nekem nincs állatom akkor mit fotózzak? (ez oknál fogva én is gondoltam a növényre, mert nem fut el, ha gondoskodok róla virágzással hálálja meg mindezt stb)

Bocs, nemszóltam, elhallgattam etc. Értettem.

Árpikám, szerintem értetted, amit írtam, aki kekeckedik, az csinálja meg filmen a guppiját. Hajrá! :)

Tudom, hogy van mellé duma is, de a lecke neve "házi kedvenc". És egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy az embernek az élőlények közül pont egy állatot kell kedvelnie. Vagy egy növényt. Mi van, ha én a gombákat, zuzmókat szeretem?

Ja, és még egy. A Varánusz, a guppi, vagy egy teknős az már fasza házi kedvenc lehet? : )

Zoli, nem véletlen a lecke címe. Ha én és a... lenne, akkor az feleslegesen erősítene rá, hogy te és a. Pedig nem csak. HA neked a házikedvenc a szomszéd dögje, dolgozz vele. Azt gondolom, hogy a többire lentebb választ adtam.

Ezt én nem vitattam, elnézést nem akartam Noémit félrevinni a neki szánt útról Zsolt. :D
Csak ha nincs az életedben házikedvenc a hagyományos értelemben akkor a dologban ott a csapda. Mert ha a lecke címe én és az állatok akkor egyértelműbb a kérdés. Nálunk nincs se kutya, se macska pl. de jelenleg még díszhal se. Csak a kertben vadon megjelenők. Házi kedvenc lehet a téli etetőn a madársereg pl (erre konkrétan mintha rémlene már innen kérdés)? A minden este ugyanakkor ugyanazon ágakon átugráló mókus?

Ha az én érzelmi viszonyom a házikedvenchez a feladvány, akkor miért is ne értelmezze valaki másképp/tágabban? Ha mélyebb érzelem mondjuk egy cserép virághoz fűz, akkor hiteltelen lehetek a macskaképekkel, amiket a szomszéd dögjeiről lövök akik csak sz...ni járnak a kertembe. :) Lehet hamarabb találom meg a képet növénnyel mint álattal... Képzelj el pl. egy bonsai mániás embert, ahogy szeretettel csipegeti a kedvenc fácskáját szép ellenfényes viszonyok között, arc megfelelően derítve, üdvözült mosoly, keleti hangulat, stb. Ez nem lenne pl. (nyilván megfelelő minőségben, kompra, tónusra stb.) megoldás a házi kedvencre?

A szeleburdi család fikusz sétáltatása? Ha engem kérdezel, akkor miután már megy állattal, utána tőlem jöhetnek a növények is, vagy a gombák, de azért első körben az állatok - egyszerű okból. Minden leckének van valami célja, általában több is, primer, "fedő" cél és szekunder. Az állatos lecke céljai, hogy megtanuljunk állatot ábrázolni, viselkedést, megkeressük ebben a magunk helyét, egyénien és közösen is, aztán jöhetnek a személyes üzenetek, attitűdök. Ha egy leckét eleve úgy fogunk meg, hogy kifordítjuk, tekerünk rajta, akkor egy fontos lépés kimarad.

Noémi halk megjegyzés a virágkedvelés kapcsán: biztos, hogy csak állat fér bele a házi kedvencbe? :) Mondom én, magam is (házi)állat mentes (vadonélőből van azért bőven), de növénykedvelőként.

@Árpi: köszi! Úgy nem volt annyira jó szerintem, mert közelített a kép felezővonalához a váltás.

@Rami: köszi! Ja, hát nem azért nem szeretem, mert utálom az állatokat, hanem mert vagy sajnálom őket, vagy tartok tőlük, vagy nem tudok mit kezdeni velük, vagy egyszerűen mert kikarmolnak dolgokat! De a virágokat szeretem! :)

Szerintem, mindig értékelendő, ha valaki kicsit máshonnan közelíti meg a dolgokat! :) Sokan azt gondolják, hogy ha valaki nem kedveli kifejezetten az állatokat, akkor az már rossz ember, holott, én két ilyen személyt is ismerek, és talán nincs is náluk jobb ember! :) Szóval, ez a kép nagyon ott van, érdemes volt fél évet várni a nyomokra! :)

Jó, frappáns megoldás a leckére. Szerintem jobb oldalon lehetne kicsit kevesebb, bal oldalon meg ugyanannyival több, mert a háttér is szép, érdekes, és akkor is kijönne a nyom, de nem lenne annyira didaktikus. Talán.

Bocsánat, helyesbítenék, "Kedvenc" :)

A macskakörmöket lehagytad, István! :)
"Kedvenc" - így kell írni! :)

E lenyomatok tere elfedik a szivacs valóságát nekem - azaz nem a szivacsot látom, hanem a cicát érzem. Nekem ez jó megfogalmazás a kis láthatatlan kedvencről.

Új hozzászólás