Hommage a Niki de Saint PhalleHommage a Niki de Saint PhalleHommage a Niki de Saint PhalleHommage a Niki de Saint Phalle

Hommage a Niki de Saint Phalle
Hommage a Niki de Saint Phalle
Hommage a Niki de Saint Phalle
Hommage a Niki de Saint Phalle

Mediterrán szendvics (2002-2003, 2011)

Azért érdekes számomra ez a négy kép, mert nagyon emlékeztet egy régi élményre, amikor a Katica presszóban Fehér Verával ültünk és beszélgettünk, és előkerült Verának egy füzete. Ebben a füzetben grafikai helyzetek voltak, tulajdonképpen történetek, mint egy napló képekben, rajzokban elmesélve. Színes filccel, festékkel, kollázzsal, versekkel megtűzdelt dolgok voltak, én titkon reménykedem abban, hogy ebből majd Verától esetleg kapunk ízelítőt, de a lényeg az, hogy nagyon hasonló az élmény. Főképp az első képre igaz ez, olyan, mint amikor az ember elkezd akár unalmában rajzolgatni. Nekem volt ilyen négyszínű tollam, és azzal a kockás füzetbe rajzolgattam mindenféle formákat, és ez az irány erre rezonál. A következő kép már inkább a kollázs technika felé mozdul el, de itt is átrajzolt felületeket kapunk. Arról, amit a leiratban megkaptunk, hogy mi is ez a helyzet a valóságban, nekem leginkább a harmadik kép beszél, viszonylag jól érthető, jól értelmezhető az a helyzet, amit, mint egy szoborpark, élményként átérezhetünk. Ennek egy líraibb megközelítése a negyedik kép. Amivel kicsit zavarban vagyok, az, hogy ennél a képnél jelen pillanatban nem tudom megállapítani azt, hogy mi a valóság, és mi a Sándor hozzáadott értéke, magyarán lehet, hogy érdemes lenne valami olyan képnek is bekerülnie ebbe a sorba, akár zárásként, ami tárgyszerűbb. Azért, mert itt valaki másnak az alkotásainak az átértelmezésével jön létre egy új minőség, de talán érdemes lenne ezt a maga tárgyszerűségében ábrázolni ahhoz, hogy a nézőnek ez az egész közös gondolkodás értelmezhetőbb legyen. Egyébként rendben van a rezonancia, én értem is, hogy miről van szó, de nem mindenkinek adatik meg, hogy elmenjen oda a valóságban. Talán az utolsó kép erre valamilyen kísérletet tesz, ezt most Sándornak bemondásra kell elhiggyük, hogy ez a világ milyen. Lehet, hogy érdemes lenne ehhez még valamit hozzátenni, de a három csillag megvan. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Köszönöm az elemzéseket, Zsolt. Kívánságodra felteszek néhány eredeti, feldolgozatlan képet a szobrokról és a szoborkertről.

Kedves Éva, Niki de Saint Phalle a mult század egy igen jelentős (női) szobrásza, 2002-ben halt meg. Én először a 80-as években találkoztam a szobraival Bonnban, ezt követően tudatosan kerestem őket a világban. Toscana legdélnyugatibb csücskében, egy Capalbio nevű apró település a művésznek ajándékozott egy erdős hegyet, hogy népesítse be a szobraival. Így született meg a Giardino dei Tarocchi (Narancsok kertje) nevű elképesztő és csodálatos szabadtéri múzeum, órási, átjárható, kívül-belül-szobraival. Többször is ellátogattam ide, nem lehet betelni vele!

Sándor, nekem tetszenek, az életvidám kék nőci a kedvencem.
Kérdésem lenne: ezek festményekről készült fotók? Ha igen, ezeket rétegekre tetted, és ezeket rögzítetted egy képpé?

Talán túl sűrűek. Elvész belőlük a játékosság.

Új hozzászólás