Humán beállítottság

Humán beállítottság

Nem kocka vagyok. Hanem gömb.

Elég sokat beszéltünk már a Látszótéren arról, hogy mi a helyzet a szelektív színezéssel. Egy picit történelmileg oda mennék vissza, hogy régen amíg nem volt színes fotográfia, addig a fekete-fehér kópiákat kézzel színezték, de ennek teljesen más szerepe volt. Más volt a hatása, és más élményt adott, ugyanis benne volt a kézműves technikának az ereje és esetlegességéből adódó egyedisége. Ennél a képnél azt kell, hogy mondjam, hogy attól, hogy a fő motívumot kiemeled, még nem fog erősebben megállni a lábán. Máshogy fogalmazva: szájbarágós. Azért, mert középre rendezted a modellt, tehát eben a centrális kompozícióban eleve ő az egyetlen felismerhető alak, ráadásul a formák is olyanok, amiből a személy jól kiemelkedhet, tehát nincs szükség arra, hogy még pluszban ráerősítsünk a történetre. De ha már elkezdesz ezzel dolgozni, akkor ezt tessék végigcsinálni, tehát, akkor tessék kiszínezni a képet, lehetőleg kézzel. Ahhoz, hogy ez a dolog működjön, szükség van arra, hogy ne elégedjünk meg azzal, amit a szoftver nyújt. Tessék végiggondolni ezt az egészet, és ennek értelmében küldeni erre a leckére egy ismétlést, mert én nem a színezés ellen vagyok, de az a technika, amivel ez elkészült, az nem tudja azt az erőt sugározni, amire szükség volna. Tehát a színezés abszolút használható, ugyanakkor a szelektív színezés nem az az alkotói szint, amivel szerintem foglalkozni kellene, nem egy kreatív művészi, vagy alkotói irány, hanem ez egy reklám irány. Ez az egyetlen terület, ahol ez elfogadható, bár az én személyes véleményem az, hogy ott sem működik. Ami a képet illeti, a meglátással tökéletesen egyet értek, tulajdonképpen a kompozíció is működik, bár azt nem nagyon értem, hogy miért ferde a horizont, vagy ha ferde, akkor miért nem határozottabb ez a döntés, ugyanakkor a kép működne, mint egy 3 csillagos leckemegoldás, de nem tudok mit kezdeni ezzel a színezése játékkal. Azért vagyok nehéz helyzetben, mert az első képeknél nem szoktunk túl szigorúak lenni, pontosan azért nem, mert egy útkeresésben vagyunk. Azt gondolom, hogy itt is meg kell adnunk azt az engedményt, hogy meglegyen a 3 csillagos leckemegoldás azzal a feltétellel, hogy készüljön erre a feladatra egy újabb megoldás is. (hegyi)
értékelés:    

Hozzászólások

Köszönöm az értékelést és a mélyreható magyarázatot, így számomra is tisztább a kép. A horizont tényleg ferde egy kicsit, még fejlesztenem kell a szemem, hogy ezt észre is vegyem :)

Köszi a hozzászólást. Igen, a bekategorizálás inkább a humor kihozásának igényével történt (bocs, ha félrement), amúgy én sem vagyok nagy híve. És most nem akartam megint feltétlenül a színkiemeléssel nyomulni, de egyszerűen annyira érdektelen volt nélküle a kép - elvesztem rajta, minden más pedig brutálisan nagynak és otrombának tűnt, amit nem akartam. És szerettem volna a lassan emblémámmá váló rókasapimat is kiemelni - mégiscsak önportré.

Szerintem nem kell bekategorizálnia magát az embernek, de ettől függetlenül ez a színkiemelés nem áll jól a képnek, meg szerintem meg lehetne próbálni más szögből is, bár én a gömbökhöz sajnos nem értek, mert elég kocka vagyok. Előre!

Új hozzászólás