Ír almás

Ír almás

Hozzávalók: 15 dkg margarin, 12 dkg kristálycukor,5-6 nagy alma (lehetőleg savanykás), 3 egész tojás, 18 dkg finomliszt, 1/2 cs sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, csipet só, rum / whisky ízlés szerint

Elkészítés: Meghámozom és szeletekre vágom az almákat. A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral, és a tojás sárgákkal habosra keverem. A tojás fehérjéből kemény habot verek. A sütőporral elkevert lisztet, citromhéjat, sót és a rumot/whisky-t belekeverem a cukros-tojásos margarinba. A tésztába forgatom az almaszeleteket, majd a tojásfehérjéből vert hab következik (az alma és a tészta azonos mennyiségű lesz). Kivajazott tepsiben, lassú tűzön aranybarnára sütöm, tetejét porcukorral meghintem.

Kedves Eszter, azt tudom neked mondani, hogy minden nagyon szép, nagyon finomakat sütsz, de kicsit tessék abban gondosabbnak lenni, hogy mit csinálsz a világítással. Tessék megnézni, hogy mi van a háttérben az asztallal, a jobb felső sarokban lévő háromszögben, hogy az a terítő mekkora fényértékben szerepel. Ehhez képest mi történik magával a porcukorszórással, nagyjából látod, hogy a háttérnél össze is folynak ezek a formák, tehát ez azt jelenti, hogy a háttérben lévő terítőre egy kicsit kevesebb fény is elég lett volna. Viszont tessék megnézni, hogy az előtérben lévő terítő mennyire furcsán sötét, holott ugyanarról a terítőről beszélünk, ez a szürke tónus koszosabb hatást kelt. Ami ennek a sütinek a lényege tulajdonképpen a belsejében van. Vonzó a porcukor is, de porcukorral sok mindent be lehet hinteni, igazán, ami nyálcsordító, az a struktúra, ami létrejön a vágás nyomán, és ezt a struktúrát jobban meg kellene tudni mutatni. Elmondani talán bonyolultabb, mint megcsinálni: a háttér fényéből vissza kell venni takarással, az előtérbe pedig derítéssel több fényt kell adni. Ez egyébként semmi más, mint az ablakon beszűrődő fény elé valamit odateszel, egy újságpapírt, vagy valamit, ami kicsit takar belőle, míg az előtérbe ugyanígy például egy alufóliával tükröztetni a fényből, és máris jobban élni kezd az egész. A recept nagyon jó, de ez most nekem kettő csillag. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Nagyon jól néz ki, kipróbálom!

Éhes lettem. :) De a fény, a fény hiányzik nekem a belsejét megmutató oldaláról...

Új hozzászólás