Jelbeszéd
Az utóbbi időben fedeztem fel Erdély Miklóst és az ő szellemi műhelyéhez kapcsolódó munkákat, így jutottam el Galántai György fotósorozatához, amelyben nemzetközi hajózási kódjelekkel ábrázolnak szituációkat. És ezek közül különösen egy által megszólítva éreztem magam: úgy éreztem válaszolnom kell rá. Egyrészt ebből az okból készült ez a kép, másrészt pedig úgy gondoltam, hogy nektek is pontosan ezt az üzenetet küldeném: I wish to communicate with you - Érintkezésbe kívánok lépni Önnel.

Erdély Miklós vagy Pauer Gyula, vagy Maurer Dóra, és esetleg Bódy Gábor egyes munkái de még ide sorolhatnánk Vető Jánost is, az 1980-as évek legelején a budapesti Balázs Béla Fimstúdióban nagyon közkedveltek voltak. Ezek az alkotók nem csak filmeket, hanem képzőművészeti alkotásokat, sokszor performance-okat is csináltak. Egy erős szubkultúraként működött mindez, amelynek még egy fontos helyszíne volt, a Fiatal Művészek Klubja. Ez a helyszín egy nagyon fontos műben látható is rövid ideig, Bódy Gábor A kutya éji dala című filmjében. Ma már kevésbé aktív a neoavantgarde ezen része és ennek talán az egyik oka az lehet, hogy miközben nagyon sok izgalmas kérdésfelvetést hoztak létre, sokszor maradtak ezoterikusak a nézők számára. Az minden alkotónak saját döntése, hogy manifesztálásával magához akarja ölelni, vagy el akarja taszítani a nézőt. Az én szerény véleményem szerint a brechti elidegenítést akkor van értelme a mai világban aktívan használni, ha kellő privát tőke áll rendelkezésre. Ha van pénzem, akkor azt csinálok a nézőkkel, amit akarok, mert akkor a marketingre is van pénzem. Ha bármilyen jó az alkotásom, de nincs meg az eljuttatáshoz a hatalmam, akkor sokszor elképzelhető, hogy nagyon jó és tehetséges alkotók eltűnhetnek. Mivel mi egy egyszerű szabadiskola vagyunk ezért mi is úgy gondoljuk, hogy a hely alkalmas arra, hogy csak úgy a magunk kedvére kísérletezzünk. (szőke)
értékelés:

Hozzászólások

19
Értékelem!
24
Értékelem!

Köszi, hogy ez a kép illusztráció lehetett http://latszoter.hu/radio/marti-leckeje-54 ehhez az adásomhoz.

21
Értékelem!

FO 1: I will keep close to you during the night.- A közelben maradok, nehogy féljen a sötétben.

22
Értékelem!

C: Yes (affirmative) - Igen (megerősíthetem),
MAP- General condition of the patient is serious. -A generális feltételesen megkomolyodott, kérjük szíves türelmét!

22
Értékelem!

[...] csinálok már én is valamit megint a nézelődésen kívül. Ez itt egy sokáig utazó reakció Márti egykori leckéjére (a zászlójelesre). Morzejelek meg én. Hozzászólások [...]

21
Értékelem!

MRZ: Was the result of the enema satisfactory? - Akkor tehát kielégítő volt a beöntés eredménye?

17
Értékelem!

UV 7: Having disregarded our request for compliance with the conditions of innocent passage through the territorial sea, you are required to leave the territorial sea immediately
- Úgy érzem visszautasított engem, maga komplikált nőszemély, már nem feltételezem az ártatlanságát sem, fogja az útlevelét, ez itt az én territóriumom, lássa, azonnal menjen és vissza se nézzen!

18
Értékelem!

SO 1 You should stop. Head offshore. - Álljon meg inkább maga! Olyan külföldi az ábrázata.

18
Értékelem!

SN: You should stop immediately. Do not scuttle. Do not lower boats. Do not use the wireless. If you disobey I shall open fire on you. - Azonnal álljon meg! Nehogy elszaladjon! A csizmáját ne vegye le! A mobiltelefonját is kapcsolja ki! Ha nem fogad szót, kinyitom a kályhaajtót!

23
Értékelem!

KP 1: I will tow you to the nearest port or anchorage (or place indicated). - Nem mágnes az, csak gondoltam elvontatom a legközelebbi vasmacskázó helyre. (vagy jelezze, ha jobb helyet tud)

25
Értékelem!

BZ: Your magnetic bearing from me (or from vessel or position indicated) is… (at time indicated) - Hiába irányítottam, mágneses vonzásba kerültem (vagy a hasam felől, vagy más pozícióból) (de még van időm)!

19
Értékelem!

B: I am taking in, or discharging, or carrying dangerous goods. - Én berakom, vagy kirakom, vagy micsinálok...minden jó veszélyes, vigyázzon magára!

zsoltu: bele lehet ám szólni, illetve zászlózni, itt van az összes kód: http://www.gyc.com/ICOSbook.pdf
A film amúgy nekem is tetszene. Lehetsz majd az operatőr, ha egyszer..

22
Értékelem!

nem, rájöttem: ezt igenis meg kell filmben csinálnotok. nem tudom, hogy miképp, hangjáték vagy mi mellé, de meg kell.

18
Értékelem!
19
Értékelem!

IX 1: I cannot get the fire under control without assistance. - Kérem, ne hagyjon magamra, tűzben égek, és az asszisztensemnél maradt a távirányító!

20
Értékelem!

RO 2: I have lost my propeller - Jajj, csak szeleket ne csináljon, elveszett a ventillátorom!

25
Értékelem!

RA 1: I have picked up telegraph cable with my anchor - Maga pikkel rám? Az én horgonyom olyan vastag, mint egy telegráfkábel!

RY: You should proceed at slow speed when passing me (or vessels making this signal) - Kérem, csak lassan menjen át rajtam (vagy a tele tartályom hangosan kifúj)!

24
Értékelem!

WW: What are the sea conditions in your area (or around lat… long…)? - Na jó, akkor először is a szemmel látható adottságai érdekelnek (szélesség,... hosszúság..) ?

20
Értékelem!

nyáron, ha táborozunk, ezt a tűz mellett kötelező jelleggel elő kell adnotok is!

13
Értékelem!

QT You should not anchor. You are going to foul my anchor. Maga csak ne simítozza a vasmacskáját. Megbolondítja az enyimét.

18
Értékelem!

Kedves András, köszönöm az értékelést mindkét helyen! Tervezek majd válaszolni, ha kicsit több időm lesz.

18
Értékelem!

Y: I am dragging my anchor. - Jókor mondja, épp a vasmacskámat simítózom!

16
Értékelem!

O
/|
##
/\

A
I have a diver down, keep well clear and at a slow speed - Vigyázat, a búvárom alámerült, kérem jól mosakodjon meg és lassan húzza fel!

19
Értékelem!

Aureliano: Még jobban tetszett volna, ha fényképezed! A válaszom pedig ilyesmi volna: http://www.galantai.hu/works/EMlekezes/1... (most én is csak így, bocs)
CG: I WILL STAND BY TO ASSIST YOU - Felkészült vagyok az asszisztensi pozícióra.

20
Értékelem!

Kicsit szétcsúszott a zászlójelem, ez lett volna:

O__
| #
#
/\

17
Értékelem!

O__
| #
#
/\

F
I am disabled, communicate with me - Elnézést kérek, rokkant vagyok, lépjen nyugodtan érintkezésbe velem

23
Értékelem!

Márti, akkor az ajándék-kép megy, tetszik, hogy a végére matrózok leszünk mindannyian.

23
Értékelem!

És ha arra gondoltál, hogy nem lehet egyetlen betűvel egy egész mondatot elmutogatni, akkor itt például megnézheted, hogy vannak speciális mondatok, melyeket mégis:
http://www.scoutingresources.org.uk/code...

24
Értékelem!

Hát, pedig ez a nagy K szeretne lenni.
Az L-nél 45 fokos szögben kell állnia a magasra tartott bal kéznek is.

19
Értékelem!

Kedves Márti!

Amit kommunikáltál velünk, az egy L betű. Ha a teljes mondatot akarnád bemutatni, azt megteheted úgy, hogy beírod a szövegedet, és ő lefordítja itt:
http://museum.gov.ns.ca/mma/signalflags/...

(a szemafor opciót kell választanod).

27
Értékelem!

Mindekinek örülök!:)
Ági: kíváncsian várom!

23
Értékelem!

Nem tudom miért, de kényszeresen visszajárok megnézni ezt a képet, és mindig jobb kedvem lesz tőle :)

23
Értékelem!

Ha ismerném a jelbeszédet, elmutogatnám, hogy "fasza"!:-)

23
Értékelem!

aranyos, de télleg :) :)

17
Értékelem!

Mártiii nagyon tetszik! :) tök aranyos és kedves gesztus és nem is tudom de olyan sokszínű vagy. (több mint 3, 4 vagy 5) :)

27
Értékelem!

Szervusz Kismatróz !

21
Értékelem!

Márti, nagyon jó. Én már mindjárt kommunikálok veled, mert küldök egy ajándék-képet, ahogy ezt tettem volt Laci papával is, és örülök, hogy "megtaláltad" Erdélyi Mikit, van mit tanulni tőle.

26
Értékelem!

A vidám piros kabát és a kedves mosoly a papírzászlók nélkül is közvetítené az üzenetet :)

Új hozzászólás