Magas épület

Értem, amit szerettél volna, de szerintem ez túl lett tolva részben, részben meg technikailag nincs megoldva. Mondom bővebben. Az, hogy megint effekthez nyúlsz, az nem jó. Ha lehet ilyet kérni, most egy jó időre, amíg a fotó maga nem lesz stabil rutin nálad, zárd be az effekteket a fiókba. És lehet, utána már nem is veszed őket elő újra. Ugyanis leválik a képről. Ha nem vagy biztos abban, hogy maga a kompozíció elég erős-e, hogy érzékeltesse a felfelé rohanást, vagy robbanást, vagy ilyesmit, az nem fog segíteni, hogy a felhőknél bezoomolod. Ami meg a technikát illeti: élesség. Én aztán tényleg nem vagyok egy élesség mániás csávó. De az építészet szereti, és az se baj, általában - kivéve a művészi megfejtések direkt roncsolt helyzeteit - ha a képen van valami, ami éles. És itt nagyon nem a sharpen effektre gondolok, az is egy fiókba zárandó, csak annak a fióknak a kulcsát el is kell dobni messzire. Ami a kép tárgyát illeti, két út van. Az egyik, hogy még jobban alámégy és emelsz rajta ezzel, vagy tényszerűbb maradsz és hátrébbról fotózod. Így most a kettő között vagyunk, és épp emiatt lesz az is bizonytalan, hogy miért és mennyire ferde. Hát, valahogy így. Lehet ezt ismételni vajon, jársz arra? (hegyi)

Hozzászólások

Antal, próbálok segíteni. De ehhez az kell, hogy engedd el a könnyű megoldásokat, mert semmire se fogsz menni velük.

Az effekteket szeretem, mert szerintem, ettől lehet több, vagy, másabb egy kép, a valóságnál. - írod. Az effektektől még egy kép se lett több vagy jobb. Egy se.

Mert a valóságban ez csak egy épület kb. középszerű.

Ezért nem kell lefotózni. Ez nem csak neked szól, hanem mindenkinek. Miért fotózol? Minden szarra nem kell lőni. Ha nincs a fejedben ötlet, majd jön, majd lesz, ha unatkozol, majd elmúlik, de azért ne fotózz, mert se ötlet se semmi, lövök valami középszart, aztán majd az effekt megoldja.

Azt írod, 20 percre laksz innen. Gondolkodj. Mi az, ami érdekes neked ebben az épületben, mi a sztorija neked, mi az, amit látsz benne, mi az, ami izgalmas. Ha semmi, akkor nem kell lefotózni. Ha van valami, érleld magadban, hogy mi az, hogy azt képben hogy lehet megfogalmazni. De az effekt semmit se ad. Főleg akkor, ha az alap kép kalap lófület se ér.

Még valamit javaslok. És kérlek fontold meg, hogy pontosan megteszed, ahogy írom. Nem tudom, merre élsz, de gondolom belátható távolságban van könyvtár. Vagy nagyobb könyvesbolt. Menj el egy ilyen helyre, keress fotós könyvet. Nem tankönyvet, hanem albumot. Mindegy, hogy Avedon, Bresson, Brassai, Kertész, Capa, nem sorolom. Ülj le egy sarokba vele, és lapozgasd. Egy fia effektet nem fogsz bennük találni, ezt garantálom.

Ha nekem lenne fotósiskolám, IRL, rendes suli, fizetős és minden, ahogy a nagyoknál, az első az lenne, hogy kiveszed a memóriakártyát, beteszel egy 250 vagy max 500 megásat. Hogy ne lőjj sokat. Színek nincsenek, csak FF tónusok. Semmi effekt, csak a tónusok korrekciója max. Fél évig. És nincs törlés a kártyáról. Minden kép kell, a rontott is. Mert a rontásból lehet tanulni.

Antal, a linket is túltoltad, szétverte az oldalt - legközelebb használj linkrövidítőt. most megjavítottam, de na.

Köszönöm az elemzést. Túl toltam, bár túl akartam tolni. De lehet hogy, nem kéne mindent mindíg. Az effekteket szeretem, mert szerintem, ettől lehet több, vagy, másabb egy kép, a valóságnál. Mert a valóságban ez csak egy épület kb. középszerű. De elfogadom hogy ez így nem jó. Próbáltam ezt a témát más gyújtótávolsággal más szemszőgből párszor, de ez tetszett egy kis effektel. Húsz perc sétára lakom az épúlettől így van lehetőség az ismétlésre, de ettől jobbat nem tudok. Ha ez nem jó (és nem elég jó) akkor el engedem. Küldök egy Google Street View linket ha akarod Te is körben nézheted. De effekt és fedeség nélkül szerintem ez nem érdekes

Csak nem egy ... ? :)

Egy kezemen megtudom számolni, hogy hány épület fotót csinálhattam eddig.

Ennek fényében:

Elsőre nekem talán túl közeli, picit távolabb mentem volna, hogy ne ilyen nyaktörős érzésem legyen, ha ránézek. Az alsó ablakos becsillanás eléggé vonza a tekintetet, ha nincs külön jelentősége lehet, hogy kicsit arrébb sétálok, hogy eltűnjön. Szerintem jól van kiexponálva amúgy.

Épület ferdeség általánosságban: úgy rémlik, hogy a ferdeség mindenképp megjelenik, ha a képérzékelő/szenzor nincs síkban az épülettel.

Elméletileg így ki lehet küszöbölni a ferdeséget: -messziről fotózni, hogy a kamera döntése nélkül is beleférjen a kompozícióba az épület.
-olyan objektívvel fotózni amit a váztól függetlenül is lehet mozgatni -alsó/felső szögben- (úgy hogy csatlakoztatva van a vázhoz).
-olyan fényképezőgéppel fotózni ahol a váz pozíciója is állítható (harmónikás, stb gépek).

+1: Szívesen megnézném a képet este kifotózva, tiszta égnél, hosszabb expóval, hogy jól látszódnak a csillagok (akár csíkokká folynak), esetleg a hold, ha még néhány lámpa is égne az épületben az szuper lenne.

Szerintem.

Üdv Narancsos. Ez a kép mindenhogy ferde volt. De a vízszintes fedeségén kicsit korigáltam, (PS perspektíva torzítás) a függőleges fedeséget is megnéztem, de ahogy elkezdtem döntögetni, valhogy eltünt a kép érdekesség. Ezért így hagytam. Még megvágtam kicsit, emeltem a kontraszton, más nem történt a képpel

Tetszik a felvétel és tetszik ez az égbenyúló felvétel. Azt nem tudom a saját felvétleimen én sem megoldani ha alul egyenes hogy a manóba lesz ferde a teteje. Vagy ez csak a magas épületeknél probléma? De ettől fúggetlenül nagyon jó felhőzet és a kondenzcsík. Azt nem tudtam eldönteni, hogy manipulálva lette az épület körüli rész vagy tényleg ilyen volt. Szép. Gratulálok. Üdvözlettel a Narancsos

Új hozzászólás