Vizsgafilmnek készült, az volt a feladat, hogy cold open*-t készítsünk egy általunk forgatandó filmhez. Szabad téma és műfajválasztás volt, egyedül az 5 perces keretbe kellett beleférni. * "előzetes", cím előtti rész, ami felveti a film témáját, stílusát és alapvetően hangulatteremtő.

Azt gondolom, hogy a közösségünk történetének egyik, ha nem a legösszeszedettebb filmjét kaptuk, és akárhogy is volt a feladat, hogy főcím előtti összefoglalót csinálj, de ami született, így is működik, és azt mondom, érdemes lenne elgondolkodnod arról, hogy ebből készíts egy rövidfilmet. A szereplő hiteles, a környezet skandináv sztorimesélésre hajaz, az egész viszont nagyon magyar, a szó jó értelmében, épp annyira száraz, amennyire kell, és működnek az érzelmi pontok is. Köszönet, csillag, lecke, meg amit akarsz. Azt meg tudod, hisz beszéltünk róla, hogy ha lazázol, és magad sem veszed elég komolyan, akkor meg foglak verni. (hegyi) értékelés:    

Miért a hónap képe:

Június hónap képének, vagyis munkájának Bach Viki filmjét választottam. Még nem nyert film ebben a havi versenyben, furcsa is a dolog, mert ritkább a film az oldalon, mint a fotó, és hát két külön műfajról is van szó. Mindenesetre, engem ebben a hónapban ez a film fogott meg a legjobban. Először is gratulálok a Mamának, másodszor respekt Vikinek, hogy ezt így össze tudta hozni, mert tudom, hogy nem könnyű találni egy ilyen főszereplőt, aki így, ilyen nyíltan és egyszerűen adja oda magát a filmhez. Én is próbáltam párszor Mammuccsal ilyesmit, volt, amikor összejött, volt, amikor nem, szóval átérzem a feladat megvalósításának nehézségeit. Másodszor a film témája is nagyon tetszik, nagyon emberi és őszinte. Jó volt észrevenni az ismerős helyszíneket, amiket a Viki előző fotóin már láttam, és nagyon tetszik a visszatérő motívum, ami az egész filmet végigkíséri, nevezetesen a cigaretta. Az elmesélt gyerekkori történet is, és a mesélési stílus is tetszik, sajnos ennél szakmaibban nem tudom elemezni, mint a kameramozgás, hang, ilyesmi, de nekem nagyrészt jónak tűnik minden. Mindent egybevéve gratulálok, köszönöm, és várnék még további történeteket Mamától. (Bartos Ágnes)

Hozzászólások

Jól van, szorgoskodom, de sajnos rengeteg a meló.

Kockás, amíg kinn vagy, készíts filmet a barátságról. Nem kell vidám legyen.

Köszönöm szépen Ágnes a stafétát :)

Azt hiszem, hogy ez a három kép is megérdemelte volna a díjat http://latszoter.hu/szakkor/mama-1 , de mindenképpen fel szerettem volna hívni a figyelmet a filmre, mint műfajra.

Gratulálok Vikinek! Szeretem ezt a kisfilmjét, értem a választást és a dilemmát is, és ezen keresztül mondom, hogy szerintem jó döntés volt ez a kivétel! Maradhat is ilyen kivételesnek ez a módszer is, azzal a meghagyással, hogy Tamásnak is igazat adok, a film az film, egészen más műfaj, és ezt nem felejtve ha majd sok-sok videó érkezik be, legyen külön kezelve. További javasolt meghagyás :) Zsolt megközelítésének lényege is, hogy nagyon képszerű ez a film, a fotográfiával rokonítható technikákra alapozott, azzal alátámasztható. És amúgy is csak szabadon, merthogy magunknak csináljuk és döntünk :)

Semmiképpen sem szeretném, ha a filmesek elesnének attól a lehetőségtől, hogy értékeljük a munkájukat. Talán az informatikában eltöltött évtizedek miatt vagyok kényes a meghatározásokra. Kompromisszumként szerintem fogadjuk el, hogy a filmeket is ebben a rendszerben 'Hónap Képe' értékeljük. Ha ez tudatos, akkor talán a filmkészítőket is inspiráljuk.

Van igazsága annak, amit mondasz pro és kontra is. A film részint a történet okán nehezebb ügy, mert egyik snittből a másikba át kell vezetni a nézőt, érteni is más kódolással érti, mint egy képet. Ugyanakkor a kép máshogy, erősebben kell sűrítsen.

Ami miatt elfogadtam ezt a döntést, az két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy igen kevés filmes megoldás születik, és szeretném, ha több lenne, mert akkor arra mint önálló láb lehet támaszkodni (most nem). A másik, hogy ebben az esetben kifejezetten a képisége az, ami megragad, a sztori önmagában kevésbé, emellett a narráció is izgalmas persze, de a hangulatot mégsem az, hanem a képi világ teremti meg.

Nyitott vagyok arra, hogy beszéljünk erről, hogy a jövőben hogyan legyen. Amondó vagyok, hogy ha lesz elég film, az már lehet alap, amíg jó, ha fél évente egy érkezik, addig nekem belefér. De mondjátok ti, hogy látjátok?

Gratulálok Vikinek, a hónap képe címért és a filmhez elsősorban, ami nagyon szép és jól megcsinált történet.
Hogy miért vagyok magamhoz képest ilyen nyakatekert? Mert úgy érzem, zavar van az erőben!
Filmet fotóval összevetni szerintem alapvető tévedés! Ezen az alapon vers, vagy próza is lehetne a 'Hónap képe'. Mert épen úgy különböznek a fotótól, mint a film.
Pontosítani kellene a hónap képe pályázatot! Ha kép, akkor nem film.
Jó lenne, ha beszélgetnénk erről, hogy miért alapvetően különböző dolgok.
És még egyszer, a film nekem nagyon tetszett! Csak számomra egy film nem lehet kép!

Gratulálunk Vikinek! Júliusban ő válogat!

Mikor megneztem a videodat, eszembe jutott ennek a szinten nagyon fiatal alkotonak a rovidfilmje, mely mas ugyan, megis ereztem a gondolkodasotokban hasonlo es szep parhuzamokat.

Köszönöm szépen a hozzászólásokat, és megnéztem a videót, köszi az ajánlást, Zsuzsa.

Nagyon tetszik, ahogy István is írta, "nehéz témákról csak így".. Szép!
Gratulálok Neked és a Mamának is :)

Zsuzsa, megnéztem az ajánlásod, örülök, hogy felhívtad rá a figyelmet, köszi! :))

Gratulálok Viki, a Mamának is.
Remélem sikerült a vizsgád ötössel.

Taps, és taps! Klasszikusokat idéző, szívvel forgatott, nagyon kedves! :)) Persze, értem a témát is, és talán meglepő, hogy a szeretetteljességet húzom alá ismét, de szerintem nehéz témákról csak így. Gratuláció és kézcsók a mamának is! :)))

Új hozzászólás