Márti mozog
A mozgáslecke filozófikus megközelítésén dolgozom, de még nem vagyok kész.

Mártitól megszokott módon a cím bizonyos szempontból trükkös, mert valójában ezen a képen egy panoráma képet látunk, ami elsősorban a XIX. század végére és XX. század elejére volt erős hatással, amikor is nem különleges optikákkal, hanem egy körbeforgatott kamerával sokszor exponáltak, majd ezeket a képeket mozaikszerűen egymás mellé illesztve egy óriási tájképpé alakultak át. Itt is egy ilyen összeillesztett képet látunk, amin Muybridge mozgástanulmányaihoz hasonló megoldással találkozunk. Egy mozgásfolyamat részeit látjuk, de ez a mozgássor nem egy folyamatot követ végig, hanem hasonló pozícióban, kézenállva mutatja az alkotót, de a gyors mozgás miatt, mint egy furcsa mesefigura, bábuszerű manó, akinek kék haja van és kinéz a fejével a nyakig érő pulcsijából, ez a manó mászkál ott ezen a mezőn, de még akár az is feltételezhető, hogy hat manó, akik rokonok, mert ugyanolyan a hajuk, ők nézegetnek felénk - egyszerűbben a gyors mozgás miatt a lábak csak mint egy lazúr érzékelhetőek. A kép tehát ettől izgalmas sorozat, mert nem a Muybridge-féle mozgásfázisok képletét látjuk, ahol elindul a ló és fölugrik, majd visszaérkezik, hanem nagyjából ugyanazokat a fázisokat a nagy tér különböző helyein egyszerre látjuk. Érdekes feldolgozás ez, mert a cigánykerék ugyanúgy ismétlődik más és más helyszínen és a háttér egy valós helyszínné áll össze. Ez egy mozgófilmes szemlélet, ami egy fikcióvá válik, és ennek az abszurditása a többszörözés. A kép elsődleges megfejtése a szürrealizmus felé hajóz és ettől a térben arrébb helyezésétől jön létre egy képvers. Ez egy bátor vállalkozás. (szőke)
értékelés:

Hozzászólások

Aranyos vagy Tamás, neked is köszönöm!:)
Van egy emberünk, aki minden irányba tud,
van egy, aki egyik irányba tud, másikba nem próbálta
van egy, aki bizotsan csak egy irányba tud, és
van kettő, aki tagadja, hogy tudna
Ebből arra tudok következetetni, hogy 5 fő vett részt a kísérletben:)

Marti, kiprobaltam en is. Nekem megy mindket iranyban a ciganykerek.

Zsolt!:D
Olyan vagy, mint az az ember, aki nem figyel oda elejétől kezdve, és felkapja a fejét egy szóra, aztán kéri, hogy még egyszer meséljék el.:D Vagy csak simán engem szivatsz, mert én csak egy kisgyerek vagyok, te pedig vén róka, és ez feljogosít.:D És fel is jogosít a fenébe is!:D

Attól kevesebb kézpénzt/olajat/részvényt, nem érsz!:-)
Zabálva zajongsz makacsul a géppel a debil betűrejtvényben azért!
Csalódást akartam 'kozni válaszommal. Iwiwen cerintem cukor e lány.
Találd el e mennybéli nőszemélyt. Én nem ismerem(:D) meg Zsadányt.:D
Ó, fiatal idő az, ami napnyugta elteltével vigyáz engem, asszem furcsa, ismerve a tényeket, azonban lassan a búrám befőttbe illetem. Köszöntem!;-)

(Remélem Márta nem bánta, hogy válaszom ide ollózom.
A képen amúgy a háttérben a Mátra vagy a Tátra néhány fája van a dombon?:D)

Ááááááááá, Márk, te kész vagy apám. :)

Végülis azt mondtad elsőre is, neked van igazad, de ez egy "művész oldal", szóval azt hittem a szellemiséghez hűen a karakter-dekódolást nem szószerint érted:D

Ja értem, ez esetben megkaptad emailben, úgy vélem. Mondhattad volna elsőre is, mert így már te kiestél a játéknól, mert a megoldás is zsebedbe hullt.:(

Márk, de ha olvashatatlan, akkor nem tudok tenni sokat. Ékezetes karakterek helyett mindenféle izé van.

Nem voltam pimasz, nekem tetszett a kép, és nem csak RGB-t láttam benne!:-) A tökeim pedig a tankönyvek piramisának egy rejtett zugában vannak pár évpercre mumifikálva. Majd jelentkezek.

A versről meg annyit, hogy kapd össze magad te is!:D Elküldöm emailben a megoldást akkor, pedig gyerekrejtvény.:-)

Márk, pimasz vagy, közben meg lógatod a tökeid és nem dolgozol. Amit küldtél vers, nem tudom dekódolni a karaktereit, képet nem csinálsz, filmet sem, holott ígérted. Szóval kapd össze magad papa, de gyorsan ám! :P

1000 citromdisznó. Nem tudom miért, láttam már jobb képet is Mártitól. De ez most valahogy nagyon tetszik.;) A kis eminens tanulónk megint nagyot alkotott...:D

Kövérek, gyávák, ügyetlenek. :) Tudod, tornaórán felmentve.

Azok attól rettegnek, hogy cigánykerék helyett egy hatalmasat esnek :)

Az lehet!:) De akkor mi újság azokkal, akik az egyik irányba sem?:)

Akkor az agyaddal van a baj. :)))

Igen, de nekem nem csak azzal volt problémám, hogy a jobb kezem esetleg nem bír el, hanem felálltam a jobbrakerékhez alapállásba: kis terpesz, kezek a magasba, mélylevegő, és.... hirtelen megtorpantam, hogy hogyis van ez, mit is kell csinálni? Nem ment.

valószínű van összefüggés, hogy kinek melyik keze az erősebb, hogy arra támaszkodik le előbb. vagy ilyesmi.

Tibi, tök nagy dolog, hogy elmentél kirpóbálni, köszönöm!:) El tudom képzelni azt a látványt, ahogy ülsz(valaki ül) a száítógép előtt, olvasgat, pötyögtet, körülötte tesznek-vesznek, ő pedig egyszer csak feláll, minden kommentálás nélkül csinál egy cigánykereket, majd visszaül. Fantasztikus lehetett!:)

Azért kérdeztem, hogy ki, merre tud, mert arra gondoltam, hogy talán én amiatt csak balra, mert balkezes vagyok, és gondoltam megpróbálom kideríteni, hogy van-e valami összefüggés, de ezt most nem tudjuk kideríteni, mert nekem biciklim nincs, és már nem emlékszem, hogy hogyan szoktam volt felszállni rá régen, te pedig elszédültél a kísérlet felénél..:)

Általában jobbkezes vagyok, időnként meg kétbal.

Márti, benne vagyok. :)

kipróbáltam. jobbra megy!:) balra már nem mertem mert szédülök nagyon. többet nem próbálom, jobbr asem...

Zsoltu, ezt majd kivizsgáljuk!:) Gábor, te milyen kezes vagy?

Én a biciklivel vagyok így, csak balról jobbra tudok felszállni. Jobbról balra - na azt el sem tudom képzelni. Cigánykerék meg egyéb akrobatamutatványok semmilyen irányból nem mennek.

Iiiiigen, én. Én egyik irányba se tudok ilyet.

Igen, van benne egy pár cigánykeréknyi munka:) Azt is volt alkalmam megfigyelni, hogy csak balról jobbra tudok, fordítva nem. Úgy inamba száll a bátorságom, például olyanoktól, hogy majd nem jókor ér le kezem, eltévesztem az ívet, meg ilyenek. A másik irányba pedig úgy megy, mintha sosem csináltam volna mást. Nagyon különös. Más is küzd lyen problémával?:)

Nagyon tetszik a végeredmény is, de igazán azt néztem volna végig, ahogy elkészíted :)

A színek beállításáról csinálgatok majd filmeket, és felteszem a szertárba, tessék nézegetni.

Na bassz, akkor ezt elhibaztam volna. :D
Tenyleg azt gondoltam, hogy direkt, de velem is megesik sokszor, hogy valamit csak ugy elkezdek csinalni es feluton abbahagyom, mert megtetszik az elnagyoltsaga, vagy ido kozben teljesen megvaltozik a hangulata (akaratom ellenere) es megtetszik....
Itt nekem tetszik ez az atmenet. Egy finom kis jelzes.
Szoval jo kep ez no. :)

Mindenképpen jó szó rá a Tai chi, mert Márti épp hagyományos Chen Shi formákat mutat be. Így már Tai chi-k:)

Nekem tetszik, hogy átmenetes. Film hatása van, ha jó ez a szó rá

A tájcsík már azért is jobb, mert nem idegenszó. Meg sokkal szebb is, mint a panoráma.:)

Nem, nem direkt van. Fogadjunk, hogy direktre gondoltál!:)
Ez így alakult, de itt nekem nem volt fontos a pontosság, elégnek gondoltam, hogy nyilvánvalóan látszik, hogy egy összetartozó tájcsíkról van szó. (a tájcsík jó szó a panorámára, nem?:)

Marti, most nezem csak, hogy te meg csak itt labatlankodsz ezen a kepen.. :)

Tudom hulye lesz a kerdes es elore tudom a valaszodat, de nem birom, ki, hogy ne kerdezzem meg:
Direkt lett ilyen atmenetes az illesztes?

Huhh, érdekes volt ez a színes téma... megnéztem, az Opera böngésző - amit én használok - nem kezel színprofilokat, és a Paint Shop-ot is át kellett állítani, hogy srgb helyett Adobe rgb-t használjon. Hát... remélem jelent is valamit. :-)

Kösz a kiegészítést. :)

Zsolt, igazad van, nem tudom miért írtam támogatást:) Ez inkább most úgy igaz, a Pedellus nem támogatja az ie-t:)

Annyiban kiegészíteném, hogyha a ps-ben save for webezünk alapértelmezettként srgb-be konvertál. Ki kell venni a pipát. A jpg pedig azért nem szabad többször menteni, mert az egy veszteséges tömörítő ( tehát így mindig romlik a minőség ). Ha valakit érdekelnek a digitális kép- és videotömörítô technikák, ( jpg, tif, raw, mpeg, avi stb ) szívesen leírom a tudásom szerint, de előtte megmutatnám a Pedellusnak

Zsolt, javaslom a szertárba a lenti színügyi okítást. Nekem nagyon hasznos volt köszi!

Windows movie makerban ha egyéni beállígtást választasz és a lista közepén a 640x480 és asszem 1 megabit/sec-eset, akkor sokat nem vesztesz. Igaz, nagyobb file lesz, de ha az FTP-n töltöd fel, akkro ott megy a nagyobb is.

Márti a kép szuper:)

namost én ebből kvára nem értettem semmit csak pillogok bár nekem sajna hálisten a fotomasinám buta tehát ezzel most nem foglalkozom de ami érint hogy hogy van ez filmeknél, mert filmnél mindenféle formátumokat kell váltanom már a szerkesztésnél (avi,nero,wmv,mpg1,2, stb és persze a végén mindezt jól elbutítom mpg 1be hogy beférjek legalább az 50Mbbe....mit vesztek? jelenleg a Motion Dv olvassa be a filmet de az csak aviban szerkeszt úgy viszont igen sok helyet foglalok és a Mdv sokmindent nem tud kimeneti formátumban is csak avit meg mpg1t kínál használok még Windows Movie makert meg Nerót de ezekhez már konvertálgatni kell.....hm?

Feri, szeretnék segíteni, mert nem minden úgy van, ahogy leírod.
1. RAW. Ne keverjük bele. Egyrészt sokan azt se tudják, mi, másrészt sok digiten nincs. Tehát mellékes, hogy rawban mi van. A gépet aki tudja, állítsa át srgb-ről adobe rgb-re vagy ami a gépen van. Van olyan gép, ahol a lineáris görbe jele van feltüntetve, meg egy szaturáltabb, kiemeltebb görbéé. Na azt a másodikat felejtsétek el. :)
2. sRGB. Ez egy szűk, gakorlatilag idejétmúlt színprofil. Akkor találták ki, amikor az internet indult úgymond, és arra találták ki, hogy a vacak böngésző és vacak monitor miatt elég e a szűk színprofil. De ez a színprofil a valós, vagy akár csak az Adobe RGB profilhoz képest egy csonkolás. Namost ha eleve csonkolod a képed, akkor amit levágtál, az nem lesz meg soha már.
3. internetes böngészők. HA egy böngésző fel tudja ismerni a színprofilt, akkor azzal mutatja a képet. Ha nem, akkor sRGB-ben, vagy a saját profiljával. Tehát olyan NINCS, hogy nem támogatja az Adobe RGB-t, legfeljebb annak a színpatkójánál kevesebbet fog csak tudni megmutatni. De legalább azok, akiknem van módjuk, a jobb színképet látják. Az, hogy az explorer mit tud, nem tudom, nem vagyok windowsos, de utána fogok nézni. Az viszont tény, hogy a böngészők erre haladnak, hogy képesek legyenek a jobb profilt is színhelyesen mutatni, mert ma már ez elengedhetetlen és a monitorok is javultak.
4. Színkalibrálás. Aki fotóval foglalkozik, előbb-utóbb szembe fog kerülni ezzel a problémával. Minden monitor kalibrálható, mert ha a tappancsos kalibrálást alkalmazod, akkor ott nem csak a monitor lesz kalibrálva, hanem a videokártya is. Ha nem is félévente, mint a profik, de egyszer érdemes megcsináltatni.

ÉS a legfontosabb probléma! Amikor a digittel elkészítettetek egy képet, akkor azt a gépre mentve amikor beolvassátok a szoftveretekbe, akár photoshop, akár más, ha nem raw, hanem jpg formátumban van az eredeti, akkor elsőként is mentsétek el TIF-ben. Ez az első és legfontosabb lépés. Addig semmihez ne kezdjetek hozzá. Soha ne csináljatok olyat, hogy többször rámentetek minden fázis után a jpg-re. TIF-ben dolgozunk, TIF-ben archiválunk, és csak a legvégén mondjátok mondjuk a photoshopnak, hogy save for web. És, ami még fontos: amikor ide küldtök egy képet, azt kérem, hogy soha ne tömörítsétek össze a jpg-vel, vagyis mindig a maximum minőséget válasszátok.

Ne haragudj Márti, egy kicsit a munkádtól elkanyarodva:
Én Raw-ban készítem a képeket, ott nincs jelentősége.
A Safari! Ha jól tudom mostanában jelent meg a pc-s változat az is csak beta. Almás gépe meg nem mindenkinek van. Szerintem egy pc-re dobott safari nem lesz igazi safari. Kíváncsi lettem! Ki fogom tesztelni. A legtöbben ie-t használnak vagy Firefox-ot, ezek nem támogatják az Adobe Rgb-t. Szerintem az a lényeg, hogy tudjuk miből indul a kép és hová tart. Ha netre rakjuk fel és belenyúlunk (a raw-nál muszáj, de más formátumban, mint a jpg nem piszkálnám ) lehetőleg a legtöbb böngésző által támogatott profilt érdemes választani a feltöltés előtt.
Véleményem szerint a legtöbb felhasználónak nem kalibrált a monitorja, így mit is lát pontosan?

És még valamit: az sRGB kuka. Nem szabad használni. Az, hogy mit jelenít meg a böngésző, az az ő dolga. De az sRGB egy igen korlátozott átvitelű, rossz profil. Sokféle jó profil van, de jelenleg az Adobe RGB a szabvány.

Az nagyon fontos, hogy a fénykéepzőgépeteken ha van állítási lehetőség, SOHA ne használjatok sRGB-t.

Nem jól tudjátok. A jobb böngészők beolvassák a színprofilt és színhelyesen jelenítenek meg. Firefox azt hiszem nem. Safari igen.

Én rég óta keresek ilyen lila sapeszt:)

Nekem is tetszik, ezt a narancssárgát el sem lehet rontani:)

Én úgy tudom, a böngészők az sRGB-t támogatják, vagy jelenítik meg, vagy valami ilyesmi. Én azért teszem ABBA.

Jó, az adobe rgb az igazi, de netre?

Szinprofil ide, szinprofil oda, nekem teccik. (adobe RGB az igazi)

Új hozzászólás