Meglepő és mulatságos
Elnevettem magam. Én, mint a kép témája? Még más embereket sem szoktam fényképezni, nemhogy magamat. Hogyan kell, hogyan lehet? Rohangáltam a géphez állítgatni, a fényen igazgatni - vaku nemjó jegyezzem meg - magam beállítani - és akkor hirtelen az egyik exponáláskor elnevettem magam az egész hajcihőn. És az lettem valóban én, nem a beállítgatott képek. Vagyis ez.

Kedves kép, bár az nem mindig szerencsés, ha a modell szeme be van csukva, ez azonban ebben az esetben indokolt és helyénvaló. Nagyon szép a bal oldali arcív és haj találkozása, a fehér és fekete kapcsolata, szépek a fények ott és az egész kép sugároz felénk egyfajta egyszerű boldogságot, örömet. (szőke)
értékelés:

Hozzászólások

Hiányozna a teteje? Hiszen ez csak arckép, nem fejkép... én úgy érzem fent a szemöldökök vonala jól lezárja. Még jó, hogy vannak. :-)

ez egy jó kép, természetes. itt nem indokoltak a szinek, nincs jelentöségük. (asszem ez már egy igazi régi vita a "szinesek" és az "ff" között, szerintem szinesben nehéz fotózni olyan témát ahol a szín maga nem mérvadó. viszont az ujpesti piacról ff fotó szegényesnek tünik de egy fény-árnyék tanulmány színesben túl zavaró. ff veszélyei közé tartozik, sokan azt hiszik hogy közepes képböl is lehet alkotást eszkábálni 8 szürke árnyalattal.
vissza a képhez: kár hogy hiányzik a "teteje".

..

A redukció nekem is eszembe jutott, ezért mondtam, hogy a szín az egy plusz dimenzió. És tény, nem könnyű jól használni, ill. élni vele. Egyrészt technikailag, másrészt meg a kompozícióban. Én mostanában kísérlezetgetek a FF képen egy, jól körülhatárolt szín(es tárgy) megjelenésével, mivel ez még jobban redukál, még inkább kihangsúlyoz, mint a sima FF.

Elmondom, amit Balla mondott az imént, mert megkérdeztem, ő hogy látja ezt a színes-fekete kérdést.

Azt mondja, hogy fekete-fehérben könnyebb szuggesztív fotót, eredményt előállítani, erősebben lehet fogalmazni, mint színesben. A színes könnyen elmegy a tiritarka irányába, amikor szétesik a lényeg, mert a színek elviszik. Fekete-fehérnél erősebb, egységesebb dinamikai és formai egységet lehet létrehozni.

Ezt mondta ő. Tehát persze, mindent meg lehet csinálni színesben és feketében is, és nem az a kérdés a választásnál, hogy színesben látjuk a világot, mert az mindegy, a fotó ha színes, akkor is redukció. A lényeg az, hogy a kép mondanivalóját, a képi üzenetet tudod-e színesben is elmondani, kordában tudod-e tartani a színeket, egységben maradnak-e a formák és a színek, vagy szétesnek.

Mondok példát. Ha fekete-fehérre redulákunk, a különböző színek tudnak szinte ugyanolyan sötétedési értéket adni, magyarán egy nyugtalanabb színes háttér kevésbé zavaró, ha a kép FF-re redukálódik. Amint ezt a redukciót végrehajtod, máris elkezdenek a formák élni.

És erről eszembe is jutott egy házi feladat. :) Na, ha jön András, elmondom neki, hogy mit szól.

Nóra, egyetértek Veled! :)

Nem a valóságos itt a lényeg.... hanem a szín egy plusz dimenzió. Hozzátesz. Hozzá _tud_ tenni, ha jól van használva.

pedig színesben élünk, színekben látjuk a világot, így talán azért az mégis valóságosabb. Persze, megint itt vagyunk a művészetek lényegénél... :)))

Tájaknál, természetnél valóban több esély van a színesben a jó képnek. Épületnél nem biztos, a helytelen színek, vagy zavaró foltok többet árthatnak. A fekete-fehér ritmusokban sokkal erősebb tud lenni.

Jó, jó, tudom, ez is olyan, mint a vaku. Ha kell, jó ha van, ha nem kell, felesleges. Én alapvetően tájakat, épületeket szeretek fényképezni, és színesben. Ott szerintem a FF nem ad többet.

:) Ritka, hogy a színes kép mondana többet, mint a fekete-fehér. A színek a szépség maszlaga. Sokkal nehezebb kordában tartani a színeset. Ha elkezdenénk színelméleti szinten is elemezni a kompozíciókat, akkor igen kevés disznyó születne. :)))

Néha kevesebb, néha több, mint a színes. De hogy miért, azt látod, nem tudom.

nekem a FF képek olybá tűnnek, mit a színes képek realizmusának elfedései. Persze vannak kivételek, amikor a fekete-fehér tényleg többet mond.

Köszönöm. :-)

Érdekes, hogy nem vagyok a FF nagy híve, mégis ez is jobban tetszett így, mint színesben. Azért csak van benne valami. :-)

ngyon kellemes kis kép! :) Gratula!

Új hozzászólás