Merülés

Merülős portrém. Mártás - mondhatnám, ha mernék még viccelni a címekkel. :) (Itt természetesen nem én nyomtam meg a gombot, csak kitaláltam, hogy mit szeretnék mutatni, és a készült sorozatból válaszottam egy olyat, amivel egyetértek.)

Kevdes Márti! Érkezett hozzánk egy látszólag egyszerű, amúgy összetett üzeneteket tartalmazó kép. Elsődlegesen azt értem az összetettségen, hogy első ránézésre figuratív kompozíciót látunk, amiz akár gondolhatnánk provokatívnak is. Mindez még jobban bonyolódik, mert maga az emberi alak (félalak) az álló formátumú képnél fejjel lefelé és kicsit tengelyében döntött formában néz ránk. Olyan ez, mintha a régi nyelvből azt hallanánk, feje tetejére állított világ. Ugyanakkor az is eszébe juthat az embernek, hogy talán egy tánc őrületes forgásainak pillanatnyi perdülő kockáját látja. Persze tudom én, hogy egy kád vízben fekszel és valaki lefényképezett, nem ezt akarom megfejteni. Visszatérve, akár a feje tetejére állított világ, akár a perdülő tánc asszociációja, mind a kettő azért jön létre, mert valójában a fekete fehér kép ritmusarányai dinamikát hordoznak. Nem diszharmóniát, de nyugalmat sem. Ezek az összefüggések sugallják azt, hogy a képet ne elsődleges szintjén csak egy félaktként elemezzük, hanem egy picit a képszerkesztés arányai szerint is kezdjük vizsgálni. Véleményem szerint így kapjuk meg a kép fontosabb válaszait. Tónusaiban három nagy meghatározó egységgel dolgozik a kép, a feketével, szürkével és a fehérrel. Hadd tegyem hozzá, hogy bár egy tónusokkal építkező képet látunk, mégis a szürkék árnyalatai redukálva vannak, így valójában a képen lévő feketék, egyféle szürkék és szinte ecsettel ráfestett fehérek jelentik az egységet. Közérthetőbben fogalmazva a kép alkotónak valószínűleg csak kapaszkodó, vagy idézőjel a test ábrázolása, erőteljesebb élményt látunk a foltok arányaival, tónus ritmikájával. A balról jobbra ferdén, szinte ecsetvonás-szerűen húzódó csíkokat - lásd haj foltjai -, a 18-19. századi japán festészethez vagy a haikuk inspirálta japán akvarellekhez kapcsolnám. Mindenféleképpen ebből fontosnak tartom megjegyezni a gesztust. Nem csak figurális vonatkozásában látunk a képen gesztus üzeneteket - "nézzétek, itt vagyok itt van a ti csábító, huncut mosolyú puttótok" - de ugyanilyen gesztusrendszert látunk a színek tekintetében is. Ha nemcsak a dinamika és a lendület lett volna fontos, akkor valószínűleg a szürkékben sokkal több finomabb árnyalatot is felfedeznénk. Mindezek tekintetében, ha jól keresgélünk, akkor azt kell, hogy mondjuk, hogy a kép alkotásával létrehozott cél - figyelemfelkeltés, zavarbaejtés - teljesül, úgy formailag, mint verbálisan. (szőke)
értékelés:

Hozzászólások

40
Értékelem!

András: Úgy örülök, hogy említetted a foltokat, mert nekem is ezért tetszik a leginkább! És végülis éppen ezért nem is tekintem ám annyira sajátomnak, mert ez az összhatás így nagyrészt szerencse dolga volt, aminek én nagyon örültem ugyan, de azért...
Vagy nem is tudom. Mert néha pedig azt gondolom, hogy éppen jó az, ha nem akarok mindent irányítás alatt tartani, és hagyom, hogy a véletlen, vagy más, a képben, képkészítésben résztvevők kiszámíthatatlanul belefollyanak a végeredménybe.

36
Értékelem!

Köszönöm szépen, kedvesek vagytok. Valaki említette, hogy először PS manipulációnak nézte. Neki, és a hasonló félrenézőknek mondanám, hogy nem az. Igazán víz.

48
Értékelem!

Így is látszik a szemeidben valami megkapó,cinkos,huncutság.:)

31
Értékelem!

Nagyon jó kép! Nekem a régi Hicskok filmek jutnak eszembe. Kacér sellő-gyilkos boszorkány...

38
Értékelem!

Húú ez szuperrrr! Szerintem merj viccelni a címekkel!

49
Értékelem!

Igen, ha nem merül el, azt hiszem úgy van. És akkor találgatják, hogy mi az, ami úszhat a vízen, mert azzal kell összemérni, és akkor van olyan tipp is, hogy picike szikla!, de végül eljutnak a kacsához..
A pitypang is tetszik, köszönöm:)

33
Értékelem!

szép...olyan csallóközis tündéres boszorkányos.....hogy is van....ha elmerül boszorka vagy ha nem....tudod a gyalogaloppban mikor megmérik a csajt és könyebb mint a kacsa oszt maga elé motyog hogy lebuktam......no itt azt állítod hogy merülsz pedig tökre könnyebb vagy a víznél és kifejezetten lebegős....tudom már mint amikor pitypangernyőt fúja a szél

43
Értékelem!

Kösz, de jön még kutyára dér. Akár ideillik, akár nem.:-)

38
Értékelem!

Így van Márk, onnan lehet tudni, hogy kerek vagy úgy, ahogy vagy, hogy nincs semmi, amit vállalnod kéne. Ez különben látszik minden munkádon is, szerintem ezért is szeretem őket.

Lacipapa: köszönöm, különösebb utómunka nem volt vele, kevés vizet pacsáltam ki:)

41
Értékelem!

Kedves Márti ! Szerintem ennek a képednek az előmunkálatai sokkal jobbak voltak, mint az utómunkálatok:-)

30
Értékelem!

Nincs mit hozzáfűzni, "ez így szép!". Bár csak én is merném magam így vállalni! Ha lenne mit vállalni...:D

Új hozzászólás