Napkelte a Tiszán

A Tiszai hajnal című feltöltésemre egyfajta reflektálás ez a fénykép. Ez a fotó is akkor készült pár perc eltérés van a két kép között, de csak pár napja találtam meg az egyik winchesteremen. Itt már nincsenek kiégett flekkek és az ég is valamivel érdekesebb, a bongyorabb felhőkkel. Technika: 1/15 sec záridő, ISO - 400, a blende valahol f/22 és 36 közötti értéken volt (egy félig összetört kitobjektívvel készült a kép így ezt az értéket nem látta a gép), gép kézben tartva.

Ádám, a legfontosabbal kezdem. Nincs indoka annak, hogy miért térsz el a klasszikus 3:2-es képaránytól. Ez a fajta méretezés, ez inkább a filmekhez áll közel, ott lesz jó, mozgóképnél, mert ott az alakok megjelenése, távozása, kommunikációja indokolja ezt a képarányt, de fotográfiában ez ritkán jó. Tehát javaslom, hogy maradj a 3:2-es vagy 4:3-as arányoknál. A kép szép, a hangulat jó, izgalmas az ég, ez oké. Amit viszont be kell lőni, az a szín és tónus egyensúlya. Most valami picit koszos és picit zöldes az egész. Ami támpont, az a csónakok fehérje. Csináltam egy verziót, hogy lásd, mire gondolok, tónusban, színben és képarányban is. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Időnként amikor beugrik valami, hogy na ezzel jobb lehetne tenni egy - egy régebbi képet elő szoktam őket szedni a tárhely mélyéről. Van, hogy működik az ötlet van hogy nem. Bár ahogy egyre jobban kitapasztalom a Photoshopot meg a NikCollection plug-int egyre többször sikerül javítsak a képeken második nekifutásra.

Nyilván idő, míg az emberben beérnek dolgok, de épp ezért nem kell ragaszkodni régi döntésekhez, ha azt az ízlésünk, tudásunk, látásmódunk változása már felülírta. Azért írom, mert én is beleesem néha ebbe.

Köszönöm az elemzést! Vágtam a kép tetejéből valamiért ami miatt kialakult ez a képarány, az okára, miértjére már nem emlékszem sajna. 2017-ben ilyen állapotában tartottam késznek a képet, így most amikor megtaláltam a gépen direkt nem is próbáltam ezt a színeződést eltüntetni. Úgy voltam vele, hogy ha már feltöltöm akkor legyen a legelső verzió publikálva a Téren

Új hozzászólás