Olvadás

Olvadás

Ahogy az előző képnél azt mondtam, hogy az egy teljesen rendben lévő dolog, ez itt most annyira nem. Nem talált szíven. Nagyon szépek a fa ritmusok, a rétegek, amik ezzel a ködös, párás idővel létrejöttek, de az előtér számomra nem esztétikai minőség. Miközben a háttér gyönyörű, és nagyon sokat mesél, az előtér lehúzza a sárba a szó szoros és átvitt értelmében is a képet. És azért mondom ezt most nagyon határozottan, hogy ez a minőség rovására megy, mert meg kell találni azt a pillanatot, ami már hordozza az üzenetében azt, amiről szeretnénk mesélni, tehát az olvadást. Azt az állapotot, amikor távozóban van a tél, de ennek nem az a végpontszerű állapota az, ami az optimális állapot. Ez a probléma hasonló ahhoz, mint a csendéleteknél az, hogy milyen üdeségű növényekkel dolgozunk, vagy mennyire hagyjuk azt elszáradni, és milyen bomlási, oszlási feladatokat lehet esztétikusan ábrázolni. Ezek a barnák furcsa áttételeket tudnak hozni, nem gusztusos. Ha néhány nappal hamarabb jársz ott, amikor ez a folyamat még csak elindulóban van, akkor szerintem, egy lényegesen erősebb képi üzenetet kaphattunk volna, ráadásul kontrasztban is jobban működne a háttér. Érdemes ezzel a témával foglalkozni, a helyszínt megfigyelni, megjegyezni, hogy hol jártam, egy év múlva térjünk erre vissza. (hegyi)

Hozzászólások

Olyan érzésem van, mint amilyen sokszor az ÉLETet élve is, hogy ha átjutok ezen a mocskon, odaérek ahova vágyom! :) Kéne erről minden évszakban csinálni egy képet, és összerakni őket! ;) A szeretettel látás pedig igazán kedves gesztus tőled! ;)

@Ramóna: ez az utcánk egyik fele... :) Szeretettel látlak fél év múlva (is) mifelénk. :)

Nem is téged akarnálak megriogtatni, max. a madarakat! :) Hol van ez? :) Inkább kora télen éreznék rá indíttatást, köd, hideg, félsötétség, meg minden! ;)

Köszönöm Ramóna nagyon kedves Tőled! :) De ugye nem baj ha nagyon nem vagyok ijedős? De sétálni egyet a fák között szuper lenne. Igaz már zöld minden, és itt a barna trutyi helyén lilulnak a holdviolák, szellőrózsák sárgulnak... Így is jössz, vagy majd csak tavasszal? :D

Ez az egyik kedvenc képem itt! :) Úgy felvennék egy kapucnis sárga talárt, és bemennék a fák közé riogatni! *_*

Értem én, a "kicsit" meg ugye elég relatív. Sajnos gyakorlatilag 1,5 nap alatt olvadt az egész, és nem volt sok lehetőség még játszani a témával. De lesz még ilyen jövőre is... :)

Nem kicsit, nagyon másképp kéne Zoli, mert ahogy káosszal nem ábrázoljuk a káoszt, úgy a sárral és mocsokkal se az olvadást. Egyszerűen agyonveri a háttérben álló fákat az előtér, leszakadnak egymástól, két képpé válnak.

Köszönt az értékelésért! Ez az előtér dolog érdekes kérdés, mert éppen az olvadásra akartam a hangsúlyt tenni, ahoz pedig a ködös erdő valóban gyönyörű dolgait kevésnek éreztem. Mert az olvasáa ugyan randa barna, csúf trutyit csinál, de mégis valahol alig várjuk, hogy megkezdődjön... Lentebb elmélkedtünk még látószögön, pozíción, stb. és én is úgy érzem most kicsit másképp csinálnám.

@Csaba: igen a lehetőség ott van a csak fákra is, van olyan képem is ahol előtér éppen csak van, előkereshetem ha érdekel (bár kár lenne a szájkaratéért ugye?). A kevesebb itt szerintem nem többet hanem mást mutatott volna. De ez nem csak a ködről szeretett volna szólni, hanem annak okáról is az olvadásról. Azért kellettek a hófoltok, meg a kis ideiglenes patakmeder. Én úgy éreztem, hogy a fák játéka, különösen az iszalag tekergőző S-alakja a határozott T-formát visszaoldja kicsit, hajazva a zord tél és a lágy tavasz ellentétére. Persze ez túlmagyarázás valószínűleg, nekem csak ösztönösen megtetszett és próbáltam megfogni az élményt...

@Tamás: nagyon köszönöm az észrevételt. Igen lentebb én is írtam, hogy praktikusabb lett volna lejjebb menni, akár egész bele a vízfolyásba. Akkor csökken a barna, a hófoltok maradhatnak, és a víz is erősebb szereplővé válik.

A szín érdekesebb dolog, ott picit védeném a döntésemet. FF-ben nekem már nagyon hideg volt a végeredmény, így a barna trutyi (korhadó, összeszottyadt avar színe) meg a kicsit kékes ködösség jobban hozta a hangulatot. Talán a téli sok fehér után még ezek a színek is üdítően hatnak?

Határozott hangulata van a képnek. Valami kis változtatást én is tennék a kompozíción, mondjuk még lejjebbről, vagy nagyobb látószöggel próbálkoznék. A színnel viszont bajom van. Nekem túl sok ez a laza barna trutymó, Talán ff-ben ez korrigálható.

Nagyon jó játékot találtál, nekem tetszik a helyszín. Kicsit úgy érzem, hogy lehetett volna még pontosítani, hogy mit akarsz ebből bemutatni. Függőleges értelemben a horizont van középen, vízszintesen a vízfolyás. Számomra ennek a keresztnek a merevsége dominál és csak mellékesen veszem észre, hogy milyen szép, könnyed játéka van a ködbe vesző ágaknak. Személyes véleményem, hogy itt a kevesebb többet mutathat

@Noémi köszönet a figyelmedért! Itt is vaciláltam a FFkontra színes kapcsán, de meggyőztem magam h kell rá ennyi szín. Köszi a megerősítést!

Milyen gyönyörű lett megint ez az ág-rajzolat! A színe is nagyon szép!

Új hozzászólás