Ősz

Ősz

Kedves Tamás, én nagyon szeretem ezt a képet, annak ellenére, hogy formailag vannak benne olyan jegyek, amiknek a hatását most bizonytalannak érzem. Itt van az előtérben egy elszáradt faág. Attól, hogy ez ennyire erős kontrasztú kópia attól ez a faág is bekerül abba a rendszerbe, ami az útra hullott különböző faleveleket és ágdarabokat jelenti. Magyarán ha ez fontos, akkor egy olyan pillanatot vagy egy olyan helyzetet kell találni, ahol ez még határozottabban meg tud jelenni. Világításban nem vagyok meggyőzve arról, hogy ha ez ott van, márpedig ott van, akkor vajon nem lett volna-e szerencsésebb, hogy ha egy késő délutáni időpontban készül a felvétel, amikor már komorabb az egész környezet. Ha pedig ez az irány, akkor nyilvánvalóan nem tudom, mennyire lehetett volna itt beavatkozni a dolgoknak a menetébe, de egy elszáradt ág letörése nem annyira nagyon nagy feladat. Magyarán ennyi beavatkozást még elbírt volna ez az egész és senki nem hiányolná, még a kirándulók sem, hogy ezt az egyébként is elszáradt ágat kidobjuk a képhatáron kívülre. Nagyjából ez amit én most látok ezen a képen. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Puszty szigdá vastagabb ág... akkor igen.

Köszönöm az elemzést és mindenkinek a hozzászólásokat. Nekem hiányozna az az ág, de hát..

Ja kérem, látásmódban nem tudok segíteni :)))

:) Nem azt mondtam, hogy nem értem, hanem hogy nem látom bele. :)

Zsolt :) az egy elszáradt ág... körben még minden lombos. Meg aztán nézd meg a tenyered, neked nem ilyen ferdén meg töredezve fut? Vagy csak az enyém? :-o
:)))

Lehet, hogy az én fantáziám szegényes, de ezt a sorsvonal dolgot akárhogy akarom, nem látom bele.

Azért az az ág az ősz tenyerén egy sorsvonal. Szerintem jó hogy ott van, már csak azért is mondom, mert vettem a fáradtságot és kiretusáltam magamnak, hogy megnézzem milyen lenne "letörve". És erősebben meg nem kellene hogy megjelenjen, mert az meg nem sorsvonal lenne, hanem kopasz ág :))

a használást definiáljuk. ha nem keresel vele pénzt, ha nem esik el bevételtől általad a szerző, az is más, meg az is, hogy hátrányt okozol és/vagy pénzed lesz belőle.

Én a magam részirül gátlástalanul használok mindent, amihez a neten hozzáférek és a netes publikációt implicit hozzájárulásnak tekintem, függetlenül attól, hogy az alkotó tette-e fel, meg hogy mellé írta-e hogy minden jog fenntarva, meg hogy tüncy-photography, meg mittudomain.
Mondjuk az is igaz, hogy nem keresek vele pénzt és nem állítom, hogy az én alkotásom.
De ez persze csak én vagyok.

Azt biztos, hogy jobb így mint nagyobban, de vízjellel.

A 700 pixel olyan méret, aminél vállalható kompromisszum, hogy nem kell vízjelezni, és nézhető méret. Ami ennél nagyobb, ott nem csak a tárhely probléma - számoljon aki ért a matekhoz, hogy 6 évnyi anyagnál ez mennyi hely - hanem az is kérdés, hogy miképp véded meg a képet attól, hogy lopva használják.

Full méret 8-18 megapixel tényleg túlzás lenne, de 2 megapixel teljesen jól lenne képernyőre. Bár tárhely és egyéb kérdések is felmerülnek, igazad van

A full méretet, asszem a pedellus a szerzői jogi ügyek (és a tárhely) miatt nem szeretné.

Ez a méretbeli kérdés sarokpontnak tűnik. Tényleg vannak olyan fotók, amik csak nagyban érvényesülnek. Milyen jó lenne egy teljes képernyő billentyű! Nálam a képernyő egynegyedén jelenik meg, ha nagyítok, akkor meg nagyon pixelesedik...

Az ősz egyértelmű a képen színek nélkül is. Valószínűleg ennek a képnek tényleg a méret szükséges, hogy egyértelműen üzenjen a sok pici apró levél részlete, az a tónusbeli vibrálás, ami az ősz színeit van hivatva pótolni.

Az ág nekem inkább zárja a kép alját, a patak egyre világosodó íve meg szépen felhúzza a tekintetet a kép teteje felé, épp az ág miatt nem szaladok ki, vissza-visszatérit a levélborította területre. Nekem így is tetszik, nagyban biztosan még jobban érvényesülne.

Gábor, Brigitta köszönöm a hozzászólást. Nekem az a behajló ág teszi érdekessé. De hát ez ízlés dolga. Brigitta ennek a képnek nem ideális közege a hétszáz pixel és talán a monitorod beállítása sem segít. Lenagyítottam 30x45-re, papíron sokkal jobban érvényesül.

Ó, vagyis, hacsak a jobb oldalt látnám...

Lehet, hogy az ff. mód miatt, de nekem valahogy nem ugrik be a kép kapcsán az ősz.
Azt hiszem, ha a jobb oldalt nem látnám, abban sem lennék biztos, hogy mit látok éppen. Persze elképzelhető, hogy épp ezek a kép erősségei...:)

Én biza kipucoltam volna ezt a száraz ágat itt az előtérben. Szétzilálja az amúgy hangulatos, nyugodt képet.
Szerintem

Új hozzászólás