sárkányeregetés

Nem egy könnyű feladat a sárkányeregetés ábrázolása, mert ha a sárkány jól repül, akkor messze van a reptetőtől, ha megpróbáljuk ábrázolni a személyt és a sárkányt egyszerre úgy, hogy arányaiban ezek jól mutassanak együtt, akkor megjósolhatóan a sárkány 1-2 másodpercen belül a földre fog zuhanni. Ebben az lehet a segítségünkre, hogy a sárkányeregető zsinegre is valami kis krepp papír bizgentyűket erősítünk, és ez kijelölheti a spárga útját. Ami most ennél a képnél számomra kérdőjeles kicsit, az a tónusrend, és az a távolságtartás, ahonnan szemléled ezt az eseményt. Talán, ha együtt futottál volna a szereplővel, aki a spárgát tartja, lehet, hogy találhattál volna olyan nézőpontot, ahonnan az arc, a kar egy-egy darabja együtt tud szerepelni az égen repülő sárkánnyal. Engem is izgat a négyzetes kompozíció, de néha be kell látnom, hogy van olyan szituáció, ami ebben a formában gyengébb képed ad, gondolok itt akár az előtér, akár az égtér felesleges részeire. Ha ezt a távolságtartó, megfigyelői nézőpontot tartjuk fontosnak, akkor egy dombtetőn futtatva a modellt, ellenfényben, szilutettes ábrázolással erősebb üzenet jöhetne létre. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Ó, ez egyáltalán nem olyan fontos, ez a kép ezzel együtt is nagyon jó!

"Túlexpozícióról akkor beszélünk, ha exponáláskor az optimálisnál több fény érte a fényérzékeny felületet." - aha, fény volt bőven, mivel hétágra sütött a nap. Gondolom akkor szűkebb blendenyílás kell? Az én gépem nem nagyon engedi, hogy ilyesmibe belenyúljak :(

még nem értek a hisztogramhoz, de nekilátok az ismerkedéshez. Igazánból azt sem tudom, mitől túl vagy alulexponált valami :(

Kedves Mariann, Tamásnak tényleg igaza van, enyhén túlexponált. De nem annyira, hogy ne lenne korrigálható. Nézd meg a hisztogramját.

Ezt jól kitárgyaltátok! Szerintem, egy apró hibája van a képnek, hogy enyhén túlexponált.

Én is így látom jónak, szőrös-bőrös-drótosan. De nem vakond lesz az, hanem ürge.:)

Helyes, ez a beszéd! :-) "Én ilyennek láttam akkor, szóröstűl-bőröstül-drótostul" - ezt mondom én is.

eldöntöttem, így marad. Nem vágok és nem retusálok :D
Én ilyennek láttam akkor, szóröstűl-bőröstül-drótostul :D :D
De azért köszönöm :D :D

Pedig de. :-)

Én, mondjuk, a villanydrótot retusálnám le, szóval én is megbontanám a zent... Vagy talán épp helyreállítanám, nem tudom.

Azért a vakondokok talán nem. :)

A sárkányeregetésben a sárkány állásszögéből (gy.k. a sárkány mozgásának iránya és a sárkány síkja által bezárt szög) eredő aerodinamikai felhajtóerő a lényeg, kedves GG, vagyis vághatod akár 1x1 pixelesre a képet, ilyen alapon. Vagy levághatnánk a lábujjaidat, hiszen nem tudsz hegedülni vagy rézkarcot metszeni velük, a járáshoz a talpad a fontos.

Nem-nem. Ez egy kompozíció, aminek a része a dombok, a mező, az ég, a felhők, a sárkányos srác, de még a vakondok is, amelyeket nem látunk a képen, DE OTT VANNAK, és nem bonthatod meg a harmóniát, ami nélkülük nem szólal meg.

a zsinór hajszálvékony damil volt, ha megfeszülök sem fog látszani :) de kipróbálom, köszönöm.

Én vágnék belőle lent is, fent is, hogy a kép két sarka közt feszüljön a lényeg, ami a szemnek láthatatlan,.
Mert a sárkányeregetésben nem a sárkány a fontos és nem az ember, aki tartja, hanem a zsinór.

Új hozzászólás