Szentkétség

Szentkétség

A címadás azért érdekes, mert lehet látni, hogy van, aki ezt nem nagyon veszi komolyan, és nem nagyon foglalkozik vele, van, aki próbál verbálfotót létrehozni, és kifejezetten didaktikus címeket kitalálni, és van, aki ezt is egy kihívásnak tekinti. Itt a harmadik megoldással találkozunk, és ez azért is jó, mert hozzáad a kép értelmezési síkjához, segít a nézőnek. Látunk egy olyan képet, ahol a fotós úgy komponálta magát, hogy szanaszét darabolja az a tükröződő felület, amit lefotóz, és ebben a helyzetben látunk egy kisembert és valamilyen tologatós játékot. Ez így, önmagában jelentéssel bír, még akkor is, ha azt mondom, hogy a hármas leckét elég furcsán teljesíti, lehet, hogy a Család leckébe is izgalmas lenne, de itt mégis arról beszélünk, hogy önmagamról adok egyfajta értesítést és értékelést. Ez azért fontos, mert van benne irónia, de függetlenül attól, hogy vidámak a fények, a színek, mégis van benne egy kis szomorúság: itt vagyok ezzel a kisemberrel, és mégis egyedül, ketten vagyunk, de valaki hiányzik a képről, szóval érdekes keserédes ízt ad ennek az egésznek. Ha viszont megfigyeljük Balázs első jelentkezését még annó az Estiskolán, az egy recept volt, remélem, hogy ez az ív, amit látunk, a pozitív ív, mert az a recept egy elég furcsa és feszült kapcsolati helyzetről beszélt, és itt most látunk egy kisembert, aki remélem, hogy mintegy megoldása annak a helyzetnek, legalábbis remélem, hogy ez az ív fölfelé halad. (hegyi)
értékelés:    

Hozzászólások

Szia Zsolt,

köszönöm az elemzést.
Ez egy másik ív. Pontosabban most már íven vagyok.
A receptben megénekelt feszült kapcsolati helyzet a résztémaként felrajzolt akciót követően bámulatos egyszerűséggel nyugvópontra ért. Nem sokkal a mosogatás után szét is válogattuk a tányérokat, meg amiket ilyenkor szokás. És ez már nagyon rég volt.
Szóval kösz, jól vagyok. Ilyen téren legalábbis.

Köszönöm. Értem már, hogy érted. Máshol kerestem mást tábla és ablak néven, mondjuk találtam is újat - már ahhoz képest, amit tudtam, hogy ott van - de arra nem stimmelt a mondatod. Így már világos, mint a vakablak...

Hát ti ott tükröződtök. Hárman, mint egy szárnyasoltár, egy középső magasabb és két oldalsó alacsonyabb táblával.
De az ablak, amibben tükröződtök, az nem követi ezt a hármas osztást, hanem középen, a szimmetriatengelyben, a középső alakot kettévágva metszi a képet.

Sziasztok,

köszönöm, hogy foglalkoztatok a képpel. És a címével.

@Tamás:
Szentkétség. Ez a címe. Direkt.
Elnézést kérek, ha ez bántó (vagy nem személyesen, csak úgy objektíve eretnek) üzenetként ér célba, nem volt szándékolt a sértés. Bár tény, hogy szándék a sértés elkerülésére sem volt különösebb. Tehát elnézést, és küldöm mindenkinek, aki szereti.

Értem, hogy a "háromság"-nak miért lehetne a "kettőség" a 2-ese (vagy a kettősség, vagy a kettesség), de nem ez lett a címben. Hanem a kétség.

Hogy miért, azzal várnék addig, míg Zsolt elemzése felkerül ide, nem lenne szerencsés, ha előbb én beszélnék arról, mit látok ezen a képen, mit láttam, mire gondoltam, amikor nyomtam a gombot, illetve az azt megelőző évtizedekben, meg hogy mit szeretnék láttatni, mondani a vele, na meg a címével. De azután szívesen elmondom, mondjuk itt egy kommentben, szólj, szóljatok, ha érdekel.

@Gábor, István:
Köszönöm a gondolatokat, játékos kedvem maradt tőlük, és egyáltalán nem bánom a helyettem-mellettem spekulálást. Örültem olvasni, de erről is többet majd a későbbi konfessziómban - ha lesz rá igény.
Gábor, egyébként ezt: "a tükörkép hármas tagozódása - amit az ablakkeret durván felez" nem találtam meg a képen. Hol keressem?

@Béla:
Neked is kösz a komment. Faternak üzenem, hogy minden oké, bármit is jelentsen ez.

Szerintem mind-szent-hármótoknak igaza van!
Persze Balázst picit ismerve -apukáját jobban ismerve akitől humort és írói vénát is örökölt, mely örökletet azonban igen egyedileg fejleszt jó irányba, úgy látom-olvasom -legyen meg az Ő akarata! ;)

üdv. bb
jaaa és olvassatok faludiadam.hu -t!

Tamás, szerencsére már nem égetnek! :) Persze a kereszténység dogmatikáját tekintve bizonyára igazad is van. Azt gondolom, azért manapság megengedett már a szabadabb párhuzam, főleg - ahogy Te is jelzed - a játékos megközelítésnél. Balázsnak is itt érzem a játékos kedvét - de csak remélem, hogy jól érzem.
Nem akarok túl mélyen, és túl komolyan belemenni, de szerintem ez a megközelítés bőven belefér :)
A magyarok (vagyis hogy egyről beszéljünk: az a genetikailag nagyon sokféle népcsoport akik azért mégis egy kultúrán nevelkednek a világ ezen szegletén, mindegy mit vallanak, hogyan hisznek, de mondjuk ilyen durván egyszerűsítve, mégiscsak a magyar az ANYAnyelvük) szóval a magyaroknál hagyományosan a nő szentség, akár Mária, szentanya, akár istenszülő fényanya, vagy földanyácska vagy Emese ésatöbbi. Szerintem ezt így tudjuk mi is (is! - bizonyára mások is, azaz nem a negatív megkülönböztetés volt a célom ezzel) És nem magyar találmány, nem erről van szó, szerintem valami sokkal régebbi dolog ez, és én ezt amúgy elfogadhatónak tartom. Ezért, ha a nő mint szentség jelenik meg, akár játékosan, akár komolyan, számomra nem degradáló, sőt! :) Így értettem valahogy, azaz em feltétlen a katolikus tanítások konkrétuma szerint :))

És igen, a cím is ilyen játékos szerintem éppen ezért. :) Szóval szeritnem szellemes, nagyon is! :)) A leckének meg egyenesen tökéletes (-nek gondolom én, de ezt nem én döntöm el! :))

Nem akarok Balázs helyett spekulálni, de igen, szerintem pont ezeket akarta még a címbe belecsavarni.

Értem én, de a kétség, kétségbeesés, bizonytalanság stb.?
Remélem senki sem vesz túl komolyan?

Node a kis sárga-piros mocival azonosítani se lett volna illendő.
Ugyanakkor a tükörkép hármas tagozódása - amit az ablakkeret durván felez - valóban hoz valamit az ikonok, táblaképek világából.

István, ha jól emlékszem a katekizmusra, a szentléleknek az anyával való azonosítása súlyos eretnekség. Nemrég ezért még megégettek volna.
Gábor, elütöttem, kettőség.

A kettősség és kétség nem azonos konnotációkat hoz.

Miért? Ott az apa meg fiú... az anya (vagy a szentlélek) elutazott vonattal szerintem... :) Az apuka meg a kereszten is van ráadásul :)
Szerintem nagyon szellemes, szó szerint és képletesen is! :)

Amit te mondasz, az szentkettősség, de azt sem látom.

Olyan mint a háromság, de valaki hiányzik a képről.

Mi az, hogy SZENTKÉTSÉG!

Új hozzászólás