Tavasz volt

Tavasz volt

Na, ez egy izgalmasabb kép lenne, ha tónusban nem lenne ennyire szerencsétlenül megoldva. Az egész nagyon szürke, olyan, mint amikor papírnagyításnál rossz hívóban, rossz papírra nagyítottunk rosszul exponálva. Ezt az egész szürke fátylat le kell erről szedni, dinamikát kell ennek adni, mert maga a mozdulat is dinamikus. Visszaadom, tessék ezzel utómunkában dolgozni. (hegyi)

Hozzászólások

Köszönöm szépen, ki is próbáltam, majd ha Zsolt felrakja, akkor kíváncsi leszek a véleményedre, bár pont a másik vitatott képből csináltam. Amúgy PS CS5 magyar. Biztos sokat tud, de majd megtanulom.

Ez is lehet egy út, hogy a szaturációt lehúzod, de akkor szinte minden esetben eltűnnek a fehéreid -- tehát utána vissza kell kontrasztozni. Fényerő és kontraszt állítás elég utána, ezt a CameraRaw-ban is meg tudod csinálni, sőt ott a legpraktikusabb, akkor veszíted a legkevesebb képinfót. A fecske hasa se teljesen fehér, van pici sárgás-piszkos színe, emiatt a színtelenítés nem fehéret csinál belőle, hanem ezt a piszkos színt színteleníti és lesz belőle ilyen szürke.


Látod itt az a baj, hogy a képed legvilágosabb része (piros nyíl jelzi) is valahol picit világosabbak csak mint a középtónus. Ettől szürkék a képek. Ez egy ún. hiszutogram, ami megmutatja milyen világos képpontból mennyi van a képen. Balra a tökfekete, jobbra a tökfehér.

Ha kontrasztot adsz neki, akkor gyakorlatilag a szürkéket eltolod a fehérek felé, és megéled a kép:

De ezt a legjobb még a RAWal csinálni, amikor a képtartalom még az eredeti tónusgazdagságával bír, így utólag csak gyengébb minőségben lehet ezt összehozni, de talán látod a különbséget így is a fenti képpáron.

Sokkal szebb eredményt kapsz, és jobban lehet játszani a lényeg kiemelésével, ha a színes képet nem csak deszaturálod. Az általad használt képfeldolgozó programtól függően sok minden áll a rendelkezésedre -- nem tudom mit használsz.

Én személy szerint egy nagyon ősrégi photoshop verzióval dolgozgatok (még múltszázadi) és már abban is volt egy chanel mixer nevű funkció. Ebben az a jó, hogy meghatározhatod, hogy melyik színcsatornából hány százalék keveredjen a majdani FF képbe, így finoman ki lehet dolgozni a tónusokat.

Köszönöm A szavaitok. Elvileg úgy akartam, hogy a falnak az érdessége ne látszódjon annyira. A ff-et meg én úgy szoktam csinálni, bár tuti, hogy rosszul, hogy a Camera Raw-ban a telítettséget lehúzom minuszra teljesen.
Zsolt is említette már, hogy az ff képeim szürkék, ti hogy szoktatok színesből ff-et csinálni?

Ányesz és Nyözö elmondták amit én is gondolok :)

Na látod Mizó ebben minden megvan amit a verebes képedről hiányoltam! :) Valóban kellene még rá kicsi kontraszt, hogy legyenek fehérek is -- de ez ettől eltekintve teljesen a helyén van! Grat!

Ez nagyon tetszik, Mizo! Kicsit a tónusokkal van probléma, de nagyon jól elkaptad. Különleges, hogy az árnyék teljesen más formát mutat mint a madár, nagyon jó szögből fotóztad.

Új hozzászólás