Téli fény

Téli fény

Hogy hol vagyunk, és mi történik, azt nem teljesen értem, és itt most azt mondom, hogy valami olyasmi történik, ami fotográfiailag nagyon nehezen megfogható. A kép címéből kiindulva téged itt ebben az érdekelt, ami ez a nyirkos, beszürkült, depressziós fényvilág télen, de ahogy a káoszt sem a káosszal ábrázoljuk, úgy ez sem ezzel fog sikerülni, hogy szürkében tartod az egészet. Akkor fogom érezni, hogy tél van, és akkor fogom érezni ennek az egésznek a fáradtságát, ha pl. a Napból kapunk valamennyit, akár csak egy nagyon kis kört, ami ezt az egészet attól teszi értelmezhetővé, hogy van egy fényesebb pont, és akkor van egy viszonyítási alapunk. A csak szürkével nem tudok mit kezdeni. Nagy szürke felület van, és akkor azt mondom, hogy ez egy laborálási hiba. Ami a kép témáját illeti, hát, ezzel nem tudok mire menni. Szürreális, tehát egészen Chagall-i, ahogy ez a kislány mászkál a tetőn, csak nem nagyon értem, hogy ő ott most mit is csinál. Az nem árt, ha nem hozod zavarba a nézőt azzal, hogy találgassa, hogy most a gyerek mit keres itt, és ez hol készült. Hogy ez egy ilyen török fürdő, és a tetejére felzavarták a gyereket, hogy takarítsa le a háztetőt, vagy ez most mi akar lenni? Ezzel van bajom, úgyhogy én most azt mondom, hogy értelmezni kellene azokat a dolgokat, amiket mondtam, és majd a későbbiekben használni ezt. Most nem ismétlésre adom vissza, hiszen itt a nyár, hanem továbbgondolásra. (hegyi)

Hozzászólások

Köszönöm az elemzést!
Már lentebb említettem, hogy olyan szempontból mégiscsak haladok előre, hogy most képes voltam megítélni, mi az, ami érthető a képen, és mi az, ami nem, csak néha nem elég a kevés, mint ahogy most sem lett az. :)

Nagyobb látószöggel még egy deszkakerítéssel lenne több, itt az előtérben, és lehet, az megint nem segítene a konkrétumok megfogalmazásában. De csak 2 képem van erről a szituációról. Nem kattingattam sokat, annyira féltettem a gépemet, hogy mi lesz ha egyszercsak befagy a folyadék benne...

A másik, hogy örlődtem egy sort azon, hogy merjem-e elkezdeni felrakosgatni a mongol képeimet vagy sem. Aztán úgy döntöttem, megpróbálom, maximum közlik, hogy "nem ide való" vagy csak mondjuk az utazás leckénél fogadják el.... De azért örülök, hogy nem így történt, mert annyira szeretném "megnézetni" őket, hogy értékesek-e fotós szempontból vagy sem. Úgy érzem, muszáj tudnom, hogy amit eddig, az előző években csináltam, az mennyit ér, az hol tart, az jó, vagy rossz....

Lehet a dolog egyértelműbb lenne a mongol vonal ismerete nélkül is, ha nagyobb látószöget adsz, hogy látszódjon a telep jellege is. Ettől maradhatna a kislány a főszereplő, csak határozottabban kerülne kontexusba.

Volt egy nagy útikönyv sorozat annó, nekem abból van egy Mongóliás kötetem, így ez a telepen jurtás környezet nekem átjött. De szerintem sokaknak ez erősen egzotikus, és így valóban nem szokványos, és meghökkentő lehet. :)

Igen, ez az! De ez tényleg csak a mongol képeim fényében gyanítható. :) Viszont úgy gondoltam, a fotó talán az első jelentéssel is megáll a lábán itt, az évszakok leckében.

Szóval a magyarázat picit kibővítve: Ez tényleg maga egy jurta, annak a teteje, ami egy kislányt még elbír. A havat takarítja, hogy félrehúzhassa a nemeztakarót, és hogy fényhez jussanak odabent, ill., hogy természetes fényhez. A villanyoszlopból, (és igen, az az áram két vonala!), a vezetékekből, és a kerítésből kiderül, hogy településen vagyunk, nem kint a pusztaságban. Sokan a mai napig jurtában élnek a saját kis parcellájukon.

Én megkockáztatok egy teóriát a mi van és hol képről. Persze ebben benne van a Mongóliai képek előhatása is bizonyára. Olyan ez nekem, mintha egy sátor, jurtaszerű építmény tetejéről takarítaná a havat valaki. Oda pedig ált. csak fentről érkezik a fény, így ha betakarja a hó, akkor sötét van odabent... Nagyon mellélőttem? Ilyen értelemben benne van nekem a tél és a küzdelem a fénytelenségben a fényért, az életért.

Azért jelentkeznék azért a második jelentésrétegért, ha lehetséges. :)

Most azért örülök, István, a hozzászólásodnak, mert amit érthetőnek véltem ezen a képen, és amit nem, az megegyezik azzal, amit írtál. Ez nekem most nagyon sokat jelent, mert ezek szerint már képes vagyok jobban külső szempontból is érzékelni. És a korábbi képeimnél ez igencsak hiányzott.

A kép és a cím amúgy többrétegű. Az első csak egy egyszerű vonalvezetés: a szűkös téli fény, amiről még az se nagyon dönthető el, merről érkezik, csak van valahogy ebben a szörnyűséges hidegben...
A második jelentést senkitől nem kérem számon, de szívesen beszélek róla, ha érdekel valakit.

Hogy mit csinál ott az a kislány?! (Kislány?) Meg egyáltalán hol az az ott? A tél érthető amúgy, rögtön. Fázom, ahogy ránézek. Mindenesetre ez igazolja számomra a fotót, mert lényegtelen mit csinál, biztosan fontos ebben a hidegben is és ezen a (szerintem) csúszós valamin is... (Lehet, hogy valami menedék teteje, és a havat kaparja le? Az oszlop villanyoszlop-szerű, de nem látszik igazából, hogy az-e, csak ki lehet talán kockázni a pici árnyékokból...)

Új hozzászólás