Térszűkület

Térszűkület

Itt az a helyzet Zoli, hogy megint érzek valami csapdahelyzetet, ami te magad állítasz fel önmagadnak. Ez abból adódik, hogy találsz valamit, egy jó ritmust, ami egy izgalmas helyzet, de mintha megilletődnél ennek a határozottságától és valami puhább, valami kevésbé határozott köntösbe csomagolnád be. Itt van ez a palack, ami gyönyörűen rajzol, gyönyörűen osztja a teret, ami nagyon izgalmas helyzetet hoz létre, és valamiért nem voltál biztos abban, hogy ez elégséges információ nekünk, ezért behelyezted egy térbe, és közlöd mögötte a valóságot. Igen ám, csak itt az a kérdés, hogy megadja-e valóság azt a fajta erőt, mint amit egyébként az üvegen belüli világ mutat? Én azt gondolom, hogy nem. Túl nagy a különbség a kettő között, a háttér tök érdektelen, önmagában semmi. De amit az üvegben látunk az egy csoda. De ahhoz, hogy ez működjön, a döntéseket neked kell meghozni. Én nem fogok neked ötletet adni, mert ha én mondom meg, hogy én hogyan csináltam volna, akkor elveszem tőled a felfedezés örömét, és azt, hogy ez stabilan a tiéd legyen. Nem szeretnék mankókat adni. Szeretném, ha ezt a képet megismételnéd, és kérlek, gondolkodj el azon, hogy szerinted ez a kép önmagában kép-e, és ha nem, akkor mitől nem, mitől nem működik esztétikailag ez az egész. Szóval, ha megvagy ennek az üzenetnek az értelmezésével, amit küldök neked, akkor egy viszonylag rövid határidővel kérnék egy ismétlést, egy újabb átgondolást. Köszönöm. (hegyi)

Hozzászólások

Zoli, azt tudom mondani, hogy emelni kell magadnak az érzékenységet és elfogadást a forma szépségére, és ezzel helyére fog kerülni az, amit most körülményes történetmeséléssel pótolsz. Ha az esztétikát, a formát, a szépet vagy megindítót keresed, akkor az magyarázni fogja magától szinte, hogy mi kell és mi sok.

Kedves Zsolt! Előszöris köszönet az elemzésért, meg a figyelemért -- mint mindig. :)
Azt kell mondjam egy nagy dilemmámra világítottál rá, de hogy ezt meg fogom-e tudni oldani azt nem tudom... :) Sokszor tényleg gondot okoz nekem, hogy mennyi az ami már elég közlés. Olvasgatom más képekhez írt elemzéseket is, és sokszor hiányolod a valóságot mint kapaszkodót a befogadó oldalon, és mindig attól tartok, hogy ha eleresztem magamban a valósághoz ragaszkodó konvenciókat, akkor túlzottan leredukálom a mondanivalót. Akár már annyira, hogy az gyakorlatilag értelmezhetetlenné válik az enyémtől eltérő gondolatmenettel. Itt pl. volt bennem egy koncentráltabb verzió is (csak vágás, tehát nem tényleges ismétlés):

Persze ezt még mindig lehetne hova szűkíteni, sűríteni, koncentrálni... Úgy érzem ez a palackos téma még dolgozik bennem, még ad újabb ötleteket. Általában nem egy kép és egy megközelítés készül, ha valami érdekeset találok. Szoktam próbálkozni, ha időm engedi eljátszani a témával. Itt is többféle verzió volt/van bennem.

Magam is az üvegben levő csodát vettem észre, és azt vélem érteni(?) a soraidból, hogy szerintem nem arra koncentrálok, pedig oda kellene. Igen, ez bennem is megfogalmazódott, csak -- talán tőlem nem meglepő módon -- kisebb kerülővel, és ez miatt lett ez ilyen amilyen. Úgy gondolom, hogy a hétköznapi csodák mellett el szoktunk menni, mert nem vesszük észre őket, éppen a napi szürkeségbe való beletespedésünk miatt. Így voltam ezzel a vizespalack dologgal is. Itt azért kellett nekem az éredektelen, kicsit unalmas, kicsit szürke valóság hogy adjon egy kontrasztot, hogy ezzel erősítse a palackba zárt csoda történetét. Persze ez visz bele egyfajta feszültséget is, ami lehet hogy már elviszi a csodát, vagy túlmeséltté teszi... Na én errefelé kapirgálom most ezt a kérdést.

Az ismétléssel az a baj, hogy most így télen egész mások a tónusok, nem tudom mennyire lehet majd megfogni, de ha hétvégén lesz időm kipróbálom. (Hétközben nem érek haza világosban mostanság, és még sötétben megyek el...) Ugye a talaj már hófehér, ami alapjaiban más tónusrendet ad, de hidd el, hogy ezzel nem kifogáskeresek, csak már pörgök a témán képzeletben -- ki kell próbálni. ;-)

@Tamás: lehetett volna közelebbet, vannak is olyanok. Valamiért nekem az jött be jobban, ahol a valós tájból is kapunk valami jelzésértékűt.

@Sándor: Nagyon szépen köszönöm, örülök ha tetszik!

Kedves Zoltán, gratulálok a hónap képéhez! Szerintem ezzel a palackozott erdővel igencsak rátettél egy lapáttal.

Számomra ez a kép sok izgalmat rejt, de főleg az üvegen belül. A teljes kép arányait nem egészen értem. Miért nem mentél közelebb?

Új hozzászólás