vey vu vey

vey vu vey

Hát, itt egy újabb darab belőlem. Már egészben, de még ruhában. Sokat gondolkodtam melyik képet válasszam, mit tekintsek benne értéknek. Először egy szimmetrikusabb, kellemesebb kompozícióval megáldott példányt akartam, de rájöttem, itt felesleges álszentnek lennem. Nem vagyok én még szimmetrikus, sem letisztult, sőt. Én még kóválygok a világban, de még magamban is. Így a kép ugyan gyengécskébb, de őszintébb. Azt hiszem ebben a leckében ez a fontosabb.

A kép címe egy taoista paradoxon, legalábbis a mi nyugati felfogásunk szerint, ugyanis az egyik szótag azt jelenti, hogy „cselekvés”, a másik pedig azt, hogy „nem cselekvés”, nem teljesen ez a leírása, ahogy itt most látjuk (wei wuwei azt hiszem), de gondolom, hogy erre szerettél volna utalni. Ha ezt az irányvonalat veszem, akkor a kép, ha nagyon akarom, akkor fölfogható egy ilyen üzenetnek: a nem-cselekvés az, hogy hanyatt fekszel az úton, a cselekvés pedig az, hogy megforgattad ezt az egészet, ráadásul kimozdítottad a középponti helyzetből, ettől kapott egyfajta dinamikát. Ez egy jó ritmus, az egy érdekes kérdés, hogy ha majd esetleg kiállításod lesz, akkor hány kiállítóteremben fogják ezt fölrakni fordítva a falra. Az üzenet abszolút rendben van. Jó helyszínt találtál, és nagyon érdekes az, hogy az a tónusrend, amit az ég képvisel az arcodon és a kezeden jelenik újból meg. Ettől van egy hármas ritmizálódása ennek az egésznek, és ez mind-mind a kép fölső része felé olvasható, tehát odafelé tart, és még azt is vehetem, hogy a megfordított horizont ellentmondást és feszültséget hoz, de mégiscsak egy talpra állított háromszöget kapunk, mint kompozíciós rend. Ez egy érdekes ügy, miközben az út, és annak a perspektívája egy hegyére állított háromszög, tehát nagyon jó ez a geometriai játék, amit itt mutatsz. Én abszolút egyetértek azzal is, hogy elmozdultunk a horizontból, úgyhogy nem nagyon tudok ehhez ennél többet hozzátenni, mint, hogy ez egy jó kép. Ha önmagában nem is, de egy gyűjteményben, vagy egy olyan kiállításon, ahol több munkádat bemutatják, ott ez egy jó darab lehet. Nekem ez egy három csillagos leckemegoldás, köszönöm. (hegyi)
értékelés:    

Hozzászólások

Köszönöm szépen a kritikát. Azt pedig főleg, hogy el tudod képzelni a képeimet egy kiállításon. :)

Hmm. Mindig is szerettem a vámpír legendákat. De eddig nem tűnt fel benne ez az érzés, csak most.:) Annak pedig nagyon örülök, hogy tetszik a kép.

Olyan vagy ezen a képen, mint egy vámpír! ;) Túllépve ezen - ami nem könnyű :D -, tetszik az ötlet és a helyszín, de főleg az őszinteség! :)

Köszönöm szépen mindkettőtöknek. Örülök, hogy tetszett.

A cím a taoizmusból származik. Aki járatos benne, annak hozzáadhat a képhez, de ha esetleg nem találkoztunk még vele, az sem baj.

Ez nekem nagyon nagyon tetszik, bár nem tudom mit jelent a cím (tán valami kínai rockszámnak a címe). És hogy képes voltál lefeküdni arra a sáros földre a lecke kedvéért, ez külön dicséretet érdemel.

Jó,elgondolkodtató,tetszett,tetszik.

Új hozzászólás