Ez egy film a 17. leckére, és nagyon jól használja azt a hanganyagot, amit mi mellékeltünk ehhez a leckéhez, ráadásul egy humoros megoldást látunk, ugye a film arról szól, hogy egy autóval átmegyünk az Esztergom-Párkányi hídon, és ahogy átmentünk, ott az első fordulónál megfordulunk és visszajövünk, és ebből adódik a cím villámlátogatás gegje is. És ha ezt a geget veszem csak, akkor ebben a történetben az András által már oly sokszor felrajzolt gegeket véljük felfedezni, ezeket a szójátékokat, erre utal a cím is. (Erre csináltam én annó egy olyan képet, hogy Van még egy fél órám, ezzel a címmel, és fogtam egy vekkert és kettéfűrészeltem- mondja Hegyi.) Ha viszont ezen az első szinten túljutottunk, akkor egy szubjektív szemmel, az anyósülésből látjuk ezt a történetet, a maga remegős kamerájával, ahogyan az egyenetlen úton megyünk, és érdemes megfigyelni a film szoció-elemeit, amik ezeket a határátkelőket megmutatja, és érdemes azon is elgondolkodni, ami mintegy közös élménye ennek az egész országnak, ami a bezártságból vagy határokból épült, és táplálkozott, amikor nem lehetett csak úgy átmenni rokonlátogatni, csak meghatározott számú ablak volt az útlevélben, talán a harminc év alattiak nem is biztos, hogy tudják, hogy miről beszélek, és ebben a helyzetben ez egy nagyon jó értelmezése ennek a hanganyagnak, ami arról szól, hogy kinyíltak a határok, már akár határőrrel sem találkozunk, és nehéz azt érzékelni is, hogy egyszercsak átértél egy határon és senki nem szól hozzád, legalább kérdezne valaki valamit; tehát ebben a helyzetben az a nagyon fontos, mert azt a fajta értelmetlenséget is jól tudja értelmezni, hogy ezáltal a néző magának a határnak a létét is érzékelheti, hogy igen, átmegyünk, dolgunk odaát nincs, csak azért megyünk át, mert átmehetek, és ezt az élményt, hogy szabadon átmehetek, territoriális jelleggel, mint amikor a kutya végigfut a kerten és leellenőrzi, hogy minden helyzet úgy van hagyva, ahogy volt és nem járt ott betolakodó, és ugyanúgy itt is csak átmegyünk, átruccanunk, visszajövünk és kész. Egy kávét se ittunk, de a buli az megvolt, az élmény az megvolt, és amikor az élményt megszerezzük, akkor szembesülünk azzal, hogy az élmény szertefoszlik. Ez a része nagyon jó. Az egyetlen kérdés a vágás, mert az alkotó itt használ vágást, tehát ha ez a forduló tényleg megtörténik, akkor azt nyugodtan lehetett volna végigvinni. Ugyanis ettől a vágástól egy kicsit hiteltelenné válik ez a történet – hogy tényleg csak megfordultak-e ott. Ha már a geget visszük, akkor azt vigyük végig törés nélkül. Tehát négy malacos a dolog, de ismétlést is kérnénk úgy, hogy a geg nem vágott, hanem korrektül megcsinálja András a performanszt. (szőke-hegyi) értékelés:

Hozzászólások

43
Értékelem!

Halihó!
A "rekat"-ról jut eszembe....
Szóval feltöltöttem, és nagyon jó lenne, ha meglenne, ugyanis azóta az a vinyóm olyanná vált, mint egy feketedoboz, amiből semmit sem lehet előcsalni, azaz a mágneses jelek nyilván rajta vannak a korongjain, azonban sajnos nem ismeri fel a gép még azt sem, hogy ott van a vinyó...
Szóval, ha megvolna, az jó lenne, és akkor esetleg kérném is Pedit, hogy visszatölthessem magamhoz is, illetve esetleg ide is ki lehetne tenni.
???
Köszi!
Üdv!
Gime.hu

34
Értékelem!

Szőke-Hegyi értékelésére
> Az egyetlen kérdés a vágás, mert az alkotó
> itt használ vágást, tehát ha ez a forduló
> tényleg megtörténik, akkor azt nyugodtan
> lehetett volna végigvinni. Ugyanis ettől a
> vágástól egy kicsit hiteltelenné válik ez a
> történet – hogy tényleg csak megfordultak-
> e ott.
Ott nem lehet csak megfordulni, és azonnal visszajönni, tehát kénytelen voltam előbb elmenni jobbra, megfordulni, és akkor már elmenni egy kicsit a másik irányba, és onnan visszamenni a hídra. Közben egy kicsit megálltunk, lefilmeztem a Dunát, és ez ott van abban a vágásban, tehát aza nem egy, hanem tulképp két vágás, csak a hajnal 5-kori szerkesztéskor nem tűnt fel, hogy ez ennyire lerövidült, hogy nem is látszik.
Ezért újravágtam a filmet, főleg ezt a kérdéses részt, kicsit hosszabra hagyva azt, és persze a végére udatettem a feliratokhoz a dal adatait is, amit szintén kihagytam az eredetiből.
Ezt a "rekat"-ot is feltöltöttem már, remélem, hogy megvan...

40
Értékelem!

Bocsánat, az előbb elírtam!
Pap Árpád neve csak egy p-vel írandó.

32
Értékelem!

Papp Árpád hozzászlásához
Nos igen, remeg a kamera, mint miskolci kocsonyában a béka, de az csak látszat, hogy ennyire. ;-)
Egyrészt ahogy a dalban is elhangzik, fél kézzel vezettem, az út sem éppen tükörsima, és még néha kezet is kellett cserélni a sebességváltás miatt, ráadásul fel is lett gyorsítva a film...
A társításról meg annyit, hogy bárki bármihez azt társít, amit akar, és azt nem, amit nem akar... ;-)
Szerintem ebben a hídfilmben nagyon is benne van mindez, amiről írsz, hiszen tudvalevő egyrészt, hogy ez a híd évtizedeken keresztül milyen volt (azaz nem volt) a "nagy, testvéri összetartozásban", másrészt a helyreállítás után is sokat tapasztalhattuk még a határ jelenlétét, aról nem szólva, hogy anno "átmenni a csehszlovákokhoz" egy nagy kaland volt, mint ahogy visszajönni is (a határellenőrzés miatt).
Ma már tényleg csak ennyi, hogy csak átgurulunk egy hídon, ami ismét működik, fel sem tűnik már, hogy határt léptünk át, meg az sem, hogy ez egy milyen jelentőséggel bíró híd. Igen, és ez is látszik a filmben, hogy fel sem tűnik. Ha nem mutatnám a határellenőri épületet az "Esztergom-Sturovo" felirattal, akkor végképp nem is lehetne tudni. De ezt is mutatom. Oda is és vissza is...

46
Értékelem!

Hát... Nekem azért volna egy pár észrevételem, ami nem éppen előnyös.
Ott kezdődően, hogy úgy remeg a kamera, hogy ha kitennénk teljes képernyőre zacskó is kéne hozzá, szóval szerintem erre jobban oda kéne figyelni. Mondjuk lehet, hogy nem volt rá lehetőség úgy felvenni, tehát ez megbocsájtható.
Ha a lecke kiírását nézzük, akkor oké, mert el is mentél, haza is jöttél, meg volt benne hídon át is, az is ki van pipálva, de nem tartom sokkal többnek, mintha felvennéd tárgyilagosan, hogy reggel elindulsz otthonról, átdöcögsz a hatossal a Petőfin, be a munkaheéyedre, és este hazamész.
Szerintem ebből hiányzik az az izgatottság, álmodozás, ami a zenét átitatja.
Szóval szerintem ez nem igazi megoldás. Persze ha az ember nagyon akarja, akkor majdnem mindenhez tud társítani valami emléket. De csak ha akarja.

46
Értékelem!

Ó, tényleg kár azért a vágásért a közepén.
Izgalmas a záróvonalon való kikukucskálás "vajon belefér -e egy előzés is a hídon?" :)
Rekatot kérünk!

34
Értékelem!

Jó ez így, ahogy van. Főleg annak a nemzedéknek, aki még emlékszik, hogy motoztak a csehszlovák vámosok elrejtett tornacipők, mackónadrágok után és látta mi tükröződik a vámőr szemében Bad Schandaunál, meg hogy hogy nézett ki ez a híd évtizedeken keresztül. Ez valóban maga nyújork, hogy csak kersztül a hídon, így dududu-di-dú-dimdom.

35
Értékelem!

A kamera a telefonom, más nincs... ;-) Na jó, a fényképező lehetne, de az meg nem volt nálam.
Szóval nem lehet állítani az automata fénymérést, de itt nem is éreztem ennek hiányát.
A közepe valóban döccenősebb lett, mint eredetileg gondoltam, de hajnal 5-kor ez már elkerülte a figyelmemet... ;-)
És elkövettem egy óriási hibát: nem írtam kia a végére a dalról az infot...
Na, szóval lehet, hogy készítek egy rekatot... :-)

35
Értékelem!

Ez nekem tetszik. A direktsége, tisztasága, egyszerűsége. A közepéről azért hiányzik valami, ami enyhítené a vágással járó döccenést. Egy rövid snitt egy kézfogásról, egy koccintásról, mittudomén. Ja, és ugye ki lehet kapcsolni a kamerán az automata fénymérést?

Új hozzászólás