Erdőben

Ez egy jó alap. Ha van módod ide kimenni majd, amikor megint nem lesznek levelek, akkor azt javaslom, hogy próbáld ki, hogy más fényviszonyok között mégy oda és fotózol. Mert a téma maga szuper, de a fények miatt lehetne ez igazán izgalmas. Akár most tavasszal is megnézhetnéd, hogy mit mutat mondjuk viharban, vagy vihar előtt pár perccel. (hegyi)
értékelés:

Zúzmara

Ködös ,párás reggelen készült fotó.

Érdemes beszerezni akár egy jobb zseblámpát, mert akkor a bogyókra alulról tudsz adni fényt és máris kiemeled, nem olyan szomorú az egész. Szerethető kép, kicsit szűkek vagyunk oldalra, pontosabban kellett volna talán kicsit fordulni a kamerával, hogy jobban szemből kapd a bogyókat, és talán nem kéne ennyire kis mélységélesség, hogy természetesebb legyen a végeredmény. (hegyi)
értékelés:

Plitvice Januárban

Kirándulás.

Érzem, sok meló van ezzel, gondolom a raw konverziónál melóztál vele rendesen, hogy a tónusok ilyen HDR-szerűek legyenek. Ennél kevesebb is elég lenne belőle, hogy a hihetőn belül maradjunk, mert még ha nem is ért a néző a fotóhoz, de érzi, hogy valami nem stimmel, nem ilyen. Persze lehet elvinni ilyen fantasy világ felé is, de ahhoz meg talán jobb, ha a fények is segítenek eleve, vihar előtt, közben, után. A másik, hogy balra hiányzik valamennyi, ami meg jobbra sok, szóval ez csak annyi hogy a kamera elfordul balra valamennyit és máris helyreáll a dolog. De értékelem a képet, mert alapjában az, amit megmutatsz, nagyon szép vidék és az igyekezeted is alapvetően jó, hogy ezt tónusban is megoldjad, csak most picit sok lett a jóból. Várom a képeid. (hegyi)
értékelés:

Templom

Esti séta.

Ott jobbra fenn a sarokban az mi? Ha vágsz a tetejéből, és simán lehetne, akkor azt is levágod. De ferdék is vagyunk, szóval így ez most nem működik, amúgy is talapzat nélkül egy templom vagy bármi más épület, hacsak nem extra a dísz rajta, nem szokott működni. (hegyi)

Kastély

Esti séta a városban. Németország. Rastatt.

Nyilván lehet, hogy az én agyammal van baj, hogy mindig valami sztorit akarok a képbe, de itt annyira adja magát, hogy ott balra ahol kiníílik a tér, valami történjen, így most mintha egy színpadot látnánk, ahol még nem kezdődött el az előadás. Ráadásul nem is tök üres a tér, mert a szerelmesek ott ülnek a padon. Ez kár, nekik sétálni kéne balra kifelé, vagy pofozkodni, mindegy, de ha már vannak, ott semmiképp se jók, ahol vannak. A dolognak egyébként lenne hangulata, szóval ilyenkor ki kell várni, míg elunják, mert vagy kigyalogolnak úgy, hogy az neked is jó lesz, ahogy átmennek a téren, vagy másik irányba mennek ki, akkor meg felszabadul az egész és ember nélkül még mindig jobb egy üres színpad, mintha vannak benne, de nem jó helyen. (hegyi)

Vodka jéggel

Kísérleteztem a tárgyfotózással.

No, akkor az elemzés. Ha ez egy magazinban van és a szöveg miatt van így vágva, az oké, a szerkesztő dönt, hogy neki mi kell. De alapvetően ez így nem működik önmagában álló képnél, hogy ennyire furára vágd. Mi az indoka? Oldalról is vágtál, mindenütt szűkek vagyunk, így nincs sztori, márpedig akár reklám, akármi, a hangulat csak akkor fog elkezdeni működni, ha van tere. Amúgy nem lenne ez rossz, de erre figyelj kérlek. (hegyi)

Én

Előbb kezdem a kritikával. Ha négyzetes, fenn vágható, akkor is működik az egész, sőt, még szuggesztívabb lenne talán, de ha álló, akkor az állad alatt kéne még valamennyi, hogy legalább annyira legyen úgymond nagyvonalú a térkezelés, mint fent. De ez egy igen hatásos, őszinte önkép, nem vacakolsz, adod magad, és ez nagy erő. Azt érezni, hogy akit látok, elfogadja magát, nem áll haragban magával, nincs benne semmi megjátszás. Szóval köszönet, folytasd, jó dolgot csinálsz. (hegyi)
értékelés:

Ausztria

Ez egy hangulatos kép a túlhúzott zöldjeivel, amire figyelni kell, hogy a horizont maradjon egyenes, és fenn a fák tetejébe vagy vágj bele rendesen, vagy hagyd meg őket, most a kettő között vagyunk, kicsit bizonytalanul. (hegyi)

Ausztria

Két fontos dolog: az egyik, hogy az objektív hordótorzítását érdemes ilyen képeknél korrigálni, ahol a képhatárhoz közel vannak olyan vonalak, amik görbülete nem természetes. A másik, hogy a távoli világos ház ott jobbra fenn igényelne valami ellenpontot balra lenn ott, valaki ha áll ott vagy egy magányos csomag, fene tudja, de oda kéne. (hegyi)

Egy nehéz nap éjszakája

Kedves Máté, üdv a Téren, elnézést a késésért. Ez egy jó kis hangulatkép, szituációs játék, annyi talán, hogy fenn kevesebb is elég lenne, de a gesztus jó, hozza a hangulatot. Talán még annyit, hogy a hamutartót oldalabbra vittem volna, hogy a pénzszámolás gesztusa tisztább legyen, a formák ne akadjanak ennyire össze. De a dolog működik. Szorgalmira nem jár csillag, csak a leckékre, várom őket. (hegyi)