14. Riport

14. Riport

Riport egy érdekes emberrel a környezetünkben, bemutatása egy helyzetnek, történésnek. Téma lehet akár a balatoni vitorlásverseny, vagy egy új fa ültetése a szomszédnál, de akár a környezetetekben megismert számotokra érdekes ember, és az ember történetének elmesélése, bemutatása. A lényeg, hogy a cselekménysor, a történet érthető legyen, hogy bemutassatok valakit, vagy megismertessetek egy helyzetet. A riportnak van eleje, azaz témafelvezetése, közepe, azaz a téma kibontása és vége, vagyis egyfajta konklúzió, összegzés, lezárás. A riporter felderít, értékel, illetve általánosít. Az esemény mellett a helyszín és a szereplők is fontosak.

Egy kép nem kép, a riport mindig képsorozat. A fotóetűd, vagy a riport képi nyelven, a fénykép eszközeivel és lehetőségeivel kell, hogy elmesélje azt a történetet, amit be szeretnénk mutatni. A téma feldolgozásához, a történet fontos pontjainak vagy lírai elemeinek bemutatásához több képet készít az alkotó és a képek egymásutánisága, kapcsolata segíti a nézőt az értelmezésben.

Amikor másokat fotózunk, filmezünk, fontos, hogy az elkészült munkát megmutassuk a modellnek, és beleegyezését kérjük a megjelenéshez. Ez védi az alkotót éppúgy, mint a modellt. Az oldalról letölthető (doc és pdf) Hozzájárulói Nyilatkozatot érdemes két példányban kinyomtatni, és a modellel aláíratni.

Kattints ide a feltöltéshez!