3 Tükör

Találóskérdes: Mit kell látnom a kézitükör tükörképében ahhoz, hogy a kamera magát lássa a kézitükör tükörképének a tükörképében, ha a kamera látja magát közvetlenül az egyik tükörben tükröződni? (Nekem kb másfél óra volt rájönnöm, pedig valójában nagyon egyszerű.)

Köszöntünk, Szilárd, a Látszótéren. Az elemzések egy picit elmaradtak, úgyhogy ebből adódik az, hogy talán már jobban ismerhetjük egymást és többet tudhatunk egymásról azóta, amióta a képet beküldted - igyekszem, hogy a képről beszéljek, hogy arról mondjam el a véleményemet, és ne arról a mögöttes információhalmazról, ami a beszélgetéseink alatt már megismerhetővé vált. Az első lecke első beküldése az mindig bemutatkozás is, legyen szó akár az első, akár a második, vagy a harmadik leckéről. Ezekre az az igaz, főképp akkor, amikor megérkezünk az oldalra, hogy letesszük a névjegyünket, az ujjlenyomatunkat a társaság előtt, és a jelenlétünket igazoljuk, és erre ez a kép tökéletesen alkalmas. Ami a leiratban szerepel, az szintén egy jellemző irányvonal, hiszen egy kvízkérdést találhatunk a kép alatt, bevallom neked férfiasan, hogy én ezt a kérdést, ahogy most leírtad, nem tudom megfejteni. Ezért ezzel a kérdéssel színesítjük a képi információt, de maradjunk a képnél. Az elején rögtön leszögezem, hogy megvan a három csillag és megvan a leckemegoldás is. Trükkös a kép, érdekesen van osztva a tér. Van egy olyan árnyalata az egésznek, ami ettől a sárgától olyan furcsává válik, ahogy látom itt a falak, a függöny, és minden egyéb is sárga, tehát ez is adja ezt a színvilágot, de mégis talán valami minimális korrekciót érdemes lett volna véghezvinni azért, hogy ebbe a rendszerbe értelmezhetőbbé váljon a test felülete. Értem én, hogy a reflexek miatt maga a testszín is festődik, de azért mégis talán határozottabban megmarad a saját színrendszerében, mint amit most a képen látunk. A másik, amit hozzátennék, hogy a képi megoldáshoz képest maga a kompozíció az, ami az egész kép igazságát hivatott szolgálni, ehhez képest talán maga a trükk, a geg most elvitte a figyelmedet, mert vannak olyan képi elemek, amik nem eléggé határozottan vannak jelen. Én csak egyetlen indokot tudnék erre felhozni: valószínű, hogy azért, hogy ne bukjon le a kvízkérdésedre a válasz, hogy ne legyen olyan egyszerű megadni a választ. Utalnék itt a fölső részére a képnek, ahol a tükröknek a határa, a tükröknek a kép területre való belépés-kilépési pontjai bizonytalanok nekem. Az a tükörfelület, amin tulajdonképpen látszol, annak a felső fele épp csak kicsit benyúlik a képbe. Ha kompozícióban nézem, és nem a trükköt veszem, akkor azt mondom, hogy ezt érdemes lett volna vágni. Még egy valami: nyilván meghatározza a kompozíció határait, hogy milyen távolságról tudsz fényképezni, mégis annyira határozott a képnek a nagyjából 1/3-ad 2/3-ad részén lévő osztás, hogy számomra akkor is működne a kép, ha egy négyzetes kompozícióban csak azt a képfelületet kapnánk, amin te is rajta vagy, és magát a kamerát nem. Azért mondom ezt, mert a tükör és a tükörben tükröződő fényképezőgép már elég sok mindent elmond, ez önmagában is egy jó játék. Várjuk a folytatást. Ha van még gondolat erre a leckére, azt szívesen vesszük, ismételni bármikor lehet. (hegyi)
értékelés:    

Hozzászólások

0
Értékelem!

Hahó, ez a képed kell nekem holnapra, keddre este 8-tól a rádiózásomhoz. Köszi.

37
Értékelem!

Ha fekete-fehér jobban tetszik esetleg itt van egy olyan változat:
http://i.imgur.com/kqtgFKq.png

34
Értékelem!

Önazonosság című Törökösenemhez ezt a fotódat választottam ajánlóképnek, köszönettel.

35
Értékelem!

Koszi az ertekelest, valoszinuleg ez egy olyan leke lesz amihez meg visszaterek idonkent. Egyelore most majd probalkozom egy feketefeher keppel es igenyesebb utomunkaval.

33
Értékelem!

Izgatottan varom. Meg ha mas mond valamit ra, azt is.
Ja kozben eszembe jutott miert akartam, hogy a kamera latsszon a jobboldali tukorben: mashogy nem lehet visszaszamolni hol volt az eredeti valodi.

52
Értékelem!

Amikor ide jutok az elemzésben, elmondom, jó?

41
Értékelem!

Ez a furdoszoba alapjaban narancssarga, amikor este hazaerek, besut a lenyugvo nap, keresztul a szines furdoszoba fuggonyon, ettol aztan mindennek ilyen szine lesz, viszont ennek nem sok koze van a kephez. Az szinten kezd zavarni, hogy minek is akartam en annyira, hogy a kamera tukorkepe is rajta legyen a kepen a masik tukorben is. Szoval az lenne itt a kerdesem, hogy jobb lett volna esetleg egy ilyen kicsit esetleg tulexponalt fekete-feher szukebb terrel dolgozo megoldas?
http://i927.photobucket.com/albums/ad118/deltaspamtrap/abrak/584d8857.jpg
Vagy ez csak egyszeruen egy masik kep?
Ha visszatapsolnad, akkor szivesen csinalnek egy olyan valtozatot, ahol nem log ki a fulembol egy torolkozo tarto. (mondjuk ezt se vettem eszre amig meg nem csinaltam a fekete-feher valtozatot) Esetleg igazolvany kep meretben. Esetleg egy pecsettel a sarkaban:
http://i927.photobucket.com/albums/ad118/deltaspamtrap/abrak/sig.jpg
Viszont ehhez eleg egy tukor, tizedannyi allitgatasbol meg meregetesbol megvan az egesz.

23
Értékelem!
37
Értékelem!

Zsolt, nem tudom mit lehet ezen elemezni, csak arra vartam, hogy rabolints, hogy ez OK, ennyi amatorkodes meg belefer a lapba; majd ahogy tudom toltom a kovetkezoket.

43
Értékelem!

Szilárd, ne várj rám az elemzéssel, küldj képeket! :) Igyekszem, de kézi munka, nem bóti cucc, úgyhogy idő.

33
Értékelem!

Nagy mester vagy te Szilárd, úgy látom. Várjuk a továbbiakat, és üdv köztünk!

29
Értékelem!

A masodik hazi feladatra szerintem meg tudk csinalni egy olyan valtozatot ahol a sajat arcom latszik a kezi tukorben. :)

36
Értékelem!

Hát ez nagyon jó:) Érdekes az egész, de én másokra bízom a gondolkozást:) Üdv. Itten:)

35
Értékelem!

Tükrös, akaromírni trükkös. :) Üdvözlet a LátSzóTéren Szilárd!

35
Értékelem!

Szerintem csillagokat kell látnod, ha nem is a tükörben, akkor itt a képed alatt, hamarosan.
Üdv itt a téren és heló.

Új hozzászólás