Ablakok

Ablakok az időre.

Tetszik ez Tamás, jó áttétel, ötletben is, képileg is, a reneszánsz és a klasszicista (ha jól tippelek) stílus, szemben fehérben egy új dimenzió, szóval jó meglátás. Sopron, ha lenne elég vize, tudna annyira díszlet város lenni, mint Velence, szerintem. Egyetlen megjegyzés, hogy nem tudom, oldal irányban nem lehetett volna több, legalább mint alul. (hegyi) értékelés:    

Miért a hónap képe:

Bojtár Tamás fotója számomra nem szimplán jelentés egy építészeti megoldásról, egyszerű leképezés, hanem egy szimbolikus utalás az ablakkal, mint fogalommal. Ezt Tamás ki is fejezi, írja: „Ablakok az időre”, így alkotói gesztussal, nem elhanyagolhatóan fogva a kezünket… Fontos Tamásnak az idő jelentősége, változékonysága, mulandósága és ha jól sejtem itt a felvételénél nem az eltérő stíluskorokra érti, sokkal inkább mint emberi létünk illékony sajátosságára. Ezt abból is érzem, vélem, hogy tartalmi síkon egy rím Tamás Tükrök című korábbi fotójára – idő és tükör (’énkép’) dimenziójában. Több alkotó, több munkája is felmerült bennem, mint lehetséges hónap képe, viszont itt éreztem leginkább azt az érzelmi kötödést, viszonyt, ahogy Tamás a téma felé fordul, nem mellesleg esztétikailag és kompozícióját tekintve is igényes kivitelezésben. Nekem ez a személyes érintettség volt a fontos, amit úgy jelképez, ölt képbe hogy az nem arcba hatoló, de kiérződik belőle a háttér kapcsolat. Az ablak, mint szimbólum – „a belső és a külső világ, valamint az evilág és a túlvilág közötti kapcsolat kifejezője. A ’fény’(!), az isteni üdvösség közvetítője(…)”. Távol álljon tőlem szakrális következtetéseket levonni ebből, viszont nem elhanyagolható mit jelent számunkra az ablak mindennapjaink során. Ugye, olyan lezáró szerkezet ami ’levegőt’ és ’világosságot’ enged a ’belsőtereinkbe’. Véleményem szerint, egy lepel ápol és eltakar, ha akarjuk mutat, látni enged és láthatóvá válunk általa… Nem régiben volt látható André Kertész retrospektív kiállítása; ott értettem meg, illetve értem tetten hogy mennyi mindent (érzés és gondolat) kifejezhetünk egy ablak segítségével. Nagyon érdekes volt nekem, hogy miként változik meg az ablak jelentése számunkra életünk során, érzelmi hátterünk következtében [gondolok itt, Kertész New Yorkban megélt „bezárkózása” – a Washington Square-i lakásából született képei; vagy a polaroid sorozata dísztárgy emlékekkel, amik feleségének elvesztése követően készültek]. 
Mint e fotón is látszik az ablak lehet egy tükör a külvilágnak vagy magunknak, ami olykor torz is, vagy azzá válhat. Viszont benne van Tamás felvételében a ’nyitó’ szándék, tehát ez nem egy zárt rendszer. Amivel egyén szintjén, képesnek kell lenni nyitni de mint ez a képen is látható, kell hozzá a másik fél ’nyitottsága’, azaz erre való hajlandósága; különben nem lesz meg az összhang, a megértés lehetősége. Ha kinézünk az ablakból egyértelmű a kép a képben effektus – ezen a fotón dupla csavarként van ez megjelenítve, a külvilág sokszínűsége és a lét megismerhetetlenségének az érzete (ahogy ez olvasható több ablak értelmezésben is). Úgy gondolom ezt itt látni, tapasztalni nagyon izgalmas dolog. A vártnál vagy kívántnál már így is bő lére eresztett indoklásomat azzal szeretném zárni, hogy buzdítsam, biztassam az alkotókat, a felhasználótársakat Tamás képe kapcsán, hogy keressék meg a saját ablak-képüket! És tegyék mind ezt sorozatban gondolkodva akár éveken keresztül, vagy életszakaszokhoz kötve. Feltételezem nagyon érdekes és egy adott idő távlatából visszanézve tanulságos lehet. Köszönöm Tamásnak ezt az őszinte felvételt és egyúttal át is adom a ’virtuális-botot’! Gratulálok! (Tingecz Dávid)

Hozzászólások

Szia Tamas, szeretnem ezt a kepet kolcsonkerni a 2012. 06.23. szerdai radioadas illusztraciojanak.

Kedves Tamás! Küldtem neked egy zeneszámot a Maratoni adásban. Itt meghallgathatod http://latszoter.hu/radio/szent-ivan-eji... az első részben, kb a 35. perctől. De az összes percet hallgathatod :)

Nagyon megtisztelő és örömteli számomra! Dávidnak megköszönöm a jelölést és a filozofikus értékelést. Nehéz dolgom lesz ezek után. Mindenkinek köszönöm a gratulációkat.

Én is gratulálok, éreztem én, hogy nagy kép ez!

Gratulálok Tamás! Nagyon szép, sokrétegű a fotó!
És nagyon szépen kerekített az indoklás is! :)

Eza kép már a feltöltésekor is nagyon tetszett, így ismételten csak gratulálni tudok hozzá Tamásnak! Köszönjük a pillanatot, és ezt a remek kompozíciót.

Megértem, Sopron néhol elég szűk. :)

Köszönöm az elemzést! Keskeny volt az utca, nem tudtam hátrébb menni, oldalról meg elveszett a tükröződés.

Köszönöm a hozzászólásokat! Ez a nem mindennapi látvány Sopronban van. Utómunka: csak a kép egészére vonatkozó kontraszt és enyhe szaturáció emelés.

Az ablak az ablakban az ablakra ... :)
Szeretem téma! Jóféle!

Hű, milyen jó kompozíció! Gratula! A vakolat meg még tán festmény-hatást is ad hozzá, klassz kontraszt a tükröződő felülethez. Van a falon esetleg valami effekt?

Kedves Tamás!

Nagyon érdekes témát találtál és jól is fogtad meg. Nekem külön tetszenek az ablak-tükröződések az ablakban. :)
A régi kopott/koszos fal árnyalatai is jól kijönnek, nagyon szeretem ezeket az ódon "mintákat".
Egy dolog: Mintha az ablak egy nagyon picit ferde lenne. Vagy csak a kinyitott tábla okozza ezt az érzékcsalódást bennem?

Gratula Tamás, nekem is tetszik tökre jól néz ki. Csak az alsó fehér csík tükröződés ne lenne.

Nagyon feszes, precíz geometrikus kompozíció, amit az apró ferde, belógó, torzított képelemek finoman fellazítanak és életszerűvé tesznek. Közben a kép fő vonalaiban rengeteg arányos osztást, jó ritmust hoz, így tényleg csak azt tudom mondani nagyon tetszik.

Tamás nagyon erős, szerintem ösztönös geometriai érzékkel bír, ugyanakkor mégsem lesz gépies.

Új hozzászólás