Hal és pohár

Hal és pohár

Az a helyzet, hogy én ezt a képet mintha már láttam volna valahol, de nem is ez a kérdés, hanem az, hogy miért és hogyan kerülnek ezek a tárgyak így össze, hogy mi abban a logika, hogy a hallal összerakom közösbe a poharat? Miért nem lehetett a poharat otthagyni a terítőn? Ha azt otthagyod, és töltesz bele egy kis vörösbort, akkor a vörösbor és ez a halfej és szelet nyersen izgalmas helyzetet hozna, lenne benne egy furcsa irány, ami egy furcsa lakoma, egy enyhén horrortörténet felé vivő izgalmas helyzetet hozhatna. Ez az egyik meglátásom, hogy én nem tettem volna a poharamat bele ide, mert ez olyan, mintha jönnének a vendégek, és előbb toppantak be, és jaj, gyorsan vigyük el innen az asztalról mindent, mert már ülnének le, és ne lássák, hogy még csak most tartok a halászlénél a fejnél. Nekem ez az érzésem így, hogy ez ilyen rendrakásos helyzet. Van még egy dolog: szépek ezek a fények, szép játékot hoznak, de mindenképpen jó lenne valamilyen derítést alkalmazni. Azt hiányolom, hogy a képnek a jobb oldalából nincsen visszaverve fény, ettől a halfejnek az a felülete, ami érdekes, izgalmas lenne, az sötétben marad, és ott elindul egy olyan árnyékforma, ami most nincs kiegyensúlyozva. Ettől most egy kicsit fáradt lesz az egész. Tessék ezt átgondolni, hogy mit jelent ez. A színrend megint kérdés, de ezt el tudom fogadni, hogy ebben a kékes-zöldes színben van tartva. Lehet, hogy én az ünnepre vittem volna a hangsúlyt, a vörösekre, az aranyokra, narancsokra, nyilvánvaló, hogy ezzel azt is elérem, hogy még szörnyetegebbé válik a halszelet, de ha már kitettem ide ezeket a nyers halakat, akkor tessék ezt fölvállalni, nem kell megijedni tőle. Biztos lesznek olyanok, akik ezen szörnyülködni fognak, hogy „jaj, de milyen gusztustalan, ezt én így nem akarom”, de szerintem ezt gyönyörűen be lehetne rendezni egy olyan csendéletté, ahol ezek a halszeletek a meghökkentés erejével, de ott vannak. A pohár borral, akár ezzel az aranytányérral, szép fényekkel ezt meg lehet táncoltatni, és utána ehhez még hozzá lehet tenni egy csokor lestyánt, vagy fokhagymát szárastól, vagy valami olyan dolgokkal körbe lehet ezt venni, hogy az egész elmozdulhat egy Arcimboldo-féle világ felé, vagy akár Rousseau felé, akkor az egésznek meglenne a szürrealitása. Szóval az irány nagyon jó, tetszik, de kellene ezzel még dolgozni. Visszaadom ezt most ismétlésre, tessék még ezen elgondolkodni, hogy mit tetszik ebből kihozni, kihámozni magának. Jó lenne, ha a saját melódat nagyobb időráfordítással és egy kis önkínzással elvinnéd ebbe az irányba, megérné, mert a gondolatfölvetés tetszik. Ismétlés. (hegyi)

Hozzászólások

44
Értékelem!

Ma esti gyomorforgatós adásomhoz választottam hívóképnek ezt az alkotásodat! :) Köszönöm!

52
Értékelem!
43
Értékelem!

Hahó.
"Kikölcsönözném" a képed Fidel Gastro c. holnapi rádióműsoromhoz ajánló gyanánt, ha nem bánod.
Köszönöm.

62
Értékelem!

A hal azon ritka állat, amelynek a sorsa egyben a neve is... :) Tehát van egy halott hal, meg egy eldőlt pohár... Szegény hal kiitta, lehet ciános Tisza-víz volt benne? Én mindenesetre fejvesztve menekülök, mielőtt vérmes asszociációim támadnának.

Jó éjszakát, és kösz a halakat! ;-)

54
Értékelem!
55
Értékelem!

talán mégsem elég provokatív? :-)

..

63
Értékelem!

Hmm, valamiért mégsem állt össze képileg bennem, csak verbálisan. Értem, de nem érzem képileg ezt megoldva. Hogy mi kéne, hogy az legyen, amit leírsz? Vagy precízebb képi szerkesztés és világítás, tehát "fel"emelni, vagy valami szociografikusabb megközelítés, tehát "le"hozni. Most valahol közte van.

54
Értékelem!

Kedves Zsolt, örömmel olvasom az elemzésedet, mert úgy érzem hogy sikerült elérnem kitűzött céljaimat. :-)

Egyik célja a képnek, hogy a nyers hús látványa megtörje a hagyományos csendélet-kompoziciók összetevőit. A friss, szinte még élő halfej és a haltest kifordult poziciója fokozza próbálja ezt a visszataszító érzést.

Ellentétben a bevált aranymetszésben komponált képekhez, itt szuggesszívan középpontos minden, olyannyira hogy még a pohár sem kerülhetett ki ebből a mágikus körből.

Az egész egy előkészület része, a fekvő pohár sincs még nincs aktiválva, azt az állapotot mutatja, amelyet a díszesen megterített vacsorakor már senki nem lát - de jobb is, mert elmenne az étvágya...

A fény esése és a hideg szinek fokozni próbálják ezt a szürrealista ünnepellenes hangulatot.

Természetesen meg lehetett volna oldani ezt a témát úgy is ahogyan leírtad, egy pohár (fehér!) bor, piros cseresznyepaprika, hagyma, félbevágott cipó - de akkor megtagadnám önmagam... :-)

..

61
Értékelem!

Halotti, síri csend.

A pohár tényleg feldobja, de a hús látványa:(

Új hozzászólás